Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Dumitru, prins în ambuscada dosarului de Securitate. Evaluarea experţilor: „un joc politic“ (Adevărul)

Iohannis, ambiții de Putin (România Liberă) - La aproape un an de la tragedia din „Colectiv”, Mariana Oprea învață, zi de zi, să ducă o viață normală. „Azi a fost super! M-am jucat cu o mână bionică, am încheiat nasturi, am pus apă în pahar!” (Evenimentul Zilei) - Mattia, primul copil refugiat născut în România (Gândul) - Daum a pus ordine în haos (Gazeta Sporturilor)

Mircea Dumitru, prins în ambuscada dosarului de Securitate. Evaluarea experţilor: „un joc politic“ (Adevărul)

Surse din cadrul CNSAS au ţinut să dezvăluie marţi că actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, ar fi semnat în anul 1980 un angajament de colaborare cu Securitatea. Ministrul neagă acuzaţiile şi susţine că are certificat de necolaborare încă din anul 2007. CNSAS verifică în această perioadă dosarele membrilor Guvernului Cioloş, dar încă nu a ajuns oficial la cel al ministrului Educaţiei.
Pe vremea când era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti, Mircea Dumitru ar fi semnat la data de 23 octombrie 1980 un angajament de colaborare cu fosta Securitate cu numele de cod „Negulescu“. Conform surselor CNSAS, dosarul lui are 11 pagini şi conţine două note informative în care se regăsesc informaţii despre studenţii români şi străini. Sursele nu au oferit amănunte privind conţinutul notelor informative.  
Membrul CNSAS Dinu Zamfirescu a explicat că  „Angajamentele erau luate de obicei prin şantaj. Oamenii erau şantajaţi cu pierderea serviciului - şi după aia să fie arestaţi pentru vagabondaj, astfel ca omul să semneze. Ceea ce contează este ceea ce a dat, dacă a dat. Mai mult, nu pot fi luate în consideraţie declaraţiile scrise de ofiţerul care îl avea în grijă pe presupunsul colaborator, dacă nu sunt coroborate şi cu alte probe. Ofiţerul putea scrie ce vrea. Ceea ce este relevant este dacă au fost încălcate drepturi ale omului, dacă a primit nişte bani, pentru că Securitatea nu plătea pe ochi frumoşi pe cineva, dacă există chitanţe”, a explicat membrul CNSAS.  
Expertul în Educaţie Marian Staş susţine în acest context că toată povestea „angajamentului” este un joc politic pentru putere. „Este un joc foarte dur de putere şi de influenţă pe subiecte legate de educaţie, cum e concursul pentru directori, cum sunt planurile cadru, cum sunt doctoratele, subiecte în care instrumentele şi armele nu sunt toate de bună credinţă, pentru că fiecare parte are intenţia să îşi atingă un scop”, a spus Staş pentru Adevărul.  
Subiectul concursului de director, care urmează să aibă loc pe 12 octombrie, este o miză importantă, potrivit analistului politic Adrian Zăbavă. „Există în continuare o luptă cu examenele pentru director. Au mai venit cu propuneri politice şi după acea boacănă a doamnei Andronescu. Este clar că subiectul nu este închis şi există un război în ceea ce priveşte acel subiect”, a observat Zăbavă.

 

Iohannis, ambiții de Putin (România Liberă)

Singura guvernare care a elaborat un mare „proiect de țară”, întins pe mai multe domenii așa cum pregătește acum Administrația Prezidențială de la București, este Rusia. În perioada interbelică, dictatorul Italiei Benito Mussolini, a avut un proiect național în Argentina, unde se afla o comunitate mare de italieni. El nu a reușit însă să-i unească pe conaționalii săi din dispora în sprijinul regimului fascist. Și mai există câteva state din Pacific, care au ambiții mai mici. Astfel, în 2016, Papua Noua Guinee, Samoa și Fiji și-au stabilit un proiect de țară comun: salvarea patrimoniului genetic al nucilor de cocos. Proiectul este finanțat de guvernul britanic.

 

La aproape un an de la tragedia din „Colectiv”, Mariana Oprea învață, zi de zi, să ducă o viață normală. „Azi a fost super! M-am jucat cu o mână bionică, am încheiat nasturi, am pus apă în pahar!” (Evenimentul Zilei)

Mariana Oprea, „Tedy” pentru apropiați, este în Scoția, la Edinburgh, unde testează o mână bionică de 70.000 de euro. În urma dramei din octombrie 2015, „Tedy” și-a pierdut șapte degete și a suferit arsuri grave pe o mare parte a corpului.
„Azi a fost super! M-am jucat cu o mână bionică, am învățat să apuc lucruri, să le eliberez, să le strâng potrivit pentru tipul de material, am încheiat nasturi, am tras fermoare, am pus apă în pahar!”, a dezvăluit tânăra. „Tedy” va suferi o nouă intervenție chirurgicală complicată, în urma căreia ar trebui să poată mânca din nou singură, grație unui implant miraculos - o mână bionică de 70.000 de euro. „Mi s-a luat mulajul pentru măsura mâinii, iar de mâine mă voi juca cu receptorii implantați direct în mecanismul pe care îl voi purta”, s-a entuziasmat „Tedy”.

 

Mattia, primul copil refugiat născut în România (Gândul)

La spitalul din Rădăuţi s-a născut ieri primul copil refugiat din România. Băieţulul se numeşte Mattia, are o greutate de 3,5 kilograme şi este fiul a doi imigranţi, tatăl originar din Irak, iar mama din Iran, care au ajuns în România, la Centrul de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil din oraş din Grecia, în urma programului de relocare la nivelul UE. 
Părinţii se află în România din luna august, perioadă în care au parcurs procedurile privind acordarea unei forme de protecţie internaţională, cererile lor fiind soluţionate prin acordarea statutului de refugiat.
După externare, micuţul Mattia se va întoarce în centru împreună cu mama lui, acolo unde nou-născutul va fi înregistrat drept cel mai tânăr solicitant de azil din România.
Centrul Regional de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi are o capacitate de 116 de locuri, iar gradul de ocupare este de aproximativ 25%.

 

Daum a pus ordine în haos (Gazeta Sporturilor)

Selecționerul Christoph Daum a pus la punct fiecare detaliu după semieșecul cu Muntenegru. 
Spre deosebire de haosul din vremea lui Iordănescu, Daum a instituit la națională o rigoare nemțească în ce privește organizarea timpului: jucătorii găsesc pe ușile camerelor programul pe ore de la venirea la Mogoșoaia până la plecarea către cluburi!
Următorul meci al României din preliminariile CM 2018 va fi cu Armenia, sâmbătă, ora 19, transmis în direct de TVR1.

 
Revista presei românești - 5 octombrie 2016