Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De partea cui e Iohannis? Și care sunt cele două tabere (România Liberă)

sabina.jpg

Sabina Fati
Image source: 
romanialibera.ro

Principalele titluri din presa românească de astăzi: Florian Bichir, membru CNSAS, despre colaborarea ministrului Mircea Dumitru: „ Nu cred că Securitatea a falsificat semnătura cuiva” (Evenimentul Zilei) - Neputință: jobul de guru este protejat prin lege (Jurnalul Național) - Yves Caracatzanis, şeful celei mai mari companii din România: Autostrăzile nu sunt numai pentru Dacia, sunt pentru toţi românii (Ziarul Financiar) - Zgârciţi? Nu, ignoranţi (Adevărul) - “Am greșit cu Săpunaru și Bicfalvi” (Gazeta Sporturilor)

De partea cui e Iohannis? Și care sunt cele două tabere (România Liberă)

“Klaus Iohannis s-a hotărât să fie jucător în războiul total care se dă în această toamnă într-o țară în care jumătate din electorat visează la o lume cu standarde occidentale, iar cealaltă jumătate e total nepăsătoare și n-ar avea nimic împotriva unui premier penal, după cum arată sondajele de opinie”, scrie în editorial Sabina Fati, redactor șef adjunct RL

“În ultima lună totul devine mai neguros, deși în același timp se și limpezește, prin delimitare. Ministrul Educației e acuzat de colaborare cu Securitatea, după ce a intrat în mușuroiul doctoratelor copiate și al aranjamentelor politice pentru directorii de școli; Dacian Cioloș este vândut străinătății, oricâtă pită cu slană ar mânca în Sălaj și oricâtă ordine ar pune în administrație; Ludovic Orban, fost vicepreședinte PNL, anchetat de DNA, vorbește și el despre lichidarea capitalului românesc; Traian Băsescu nu mai are nicio reținere, după ce s-a dovedit că e la fel ca ceilalți; ceilalți sunt împreună: Vasile Blaga în cârdășie cu Dan Voiculescu; Udrea cu Ponta; Tăriceanu cu Ponta; Ponta cu Băsescu ș.a.m.d. În spatele lor, structuri prietene sau adversare luptă pentru bani, pentru influență, dar mai ales pentru libertate. Pentru libertatea lor. De partea cealaltă ar putea fi speranța. Dar cine mai luptă pentru ea?”

 

Florian Bichir, membru CNSAS, despre colaborarea ministrului Mircea Dumitru: „Nu cred în angajamente false. Nu cred că Securitatea a falsificat semnătura cuiva” (Evenimentul Zilei)

Dosarul întocmit de Securitate ministrului Educației, Mircea Dumitru, este reanalizat de CNSAS, procedura fiind într-o etapă preliminară, a explicat, miercuri, Florian Bichir în studioul emisiunii Evenimentul zilei. Membru al Colegiului CNSAS, Bichir nu crede că Securitatea ar fi falsificat semnătura cuiva și spune că adeverința care atestă necolaborarea „e valabilă și nu e valabilă”, având în vedere că legea de funcţionare a CNSAS s-a schimat în 2008.

 

Neputință: jobul de guru este protejat prin lege. Autoritățile pot interveni doar atunci când sunt demonstrate abuzurile din secte (Jurnalul Național)

În legătură cu moartea lui Ioan Gyuri Pascu, poliția anchetează implicarea grupării cu fundment mistic pe care o conducea fosta lui soție. Există suspiciunea că, din cauza acestei secte, artistul ar fi refuzat tratamentul medical, însă poliția nu a putut interveni pentru a cerceta gruparea, înainte de moartea artistului. Conform legislației interne și internaționale, autoritățile nu pot destructura grupări oculte, mistico-religioase, într-un stat democratic. Singura modalitate de a scăpa de sectele care își bat joc de oameni este descoperirea unor infracțiuni sau victime, ca în cazul recent, de la Târgu Mureș.

 

Yves Caracatzanis, şeful celei mai mari companii din România: Autostrăzile nu sunt numai pentru Dacia, sunt pentru toţi românii (Ziarul Financiar)

Yves Caracatzanis, di­rec­­torul general şi pre­şe­dintele Auto­mo­bile Dacia, cea mai mare com­­panie din Ro­mâ­nia, spune că economia românească nu poa­te deveni mai competitivă fără investiţii în in­frastructură şi că toate proiectele discutate, in­clusiv cel al autostrăzii Piteşti-Sibiu, nu sunt nu­mai pentru Dacia, ci pentru întreaga eco­nomie şi pentru populaţie.

Paradoxul infrastructurii, descris de Yves Caracatzanis, şeful celei mai mari companii din România: Am o viteză mult mai mare la internet decât în Franţa, dar când vizitez ţara şi merg pe distanţe mari pierd foarte mult timp. “Noi continuăm să investim aici. Vrem să angajăm 500 de oameni anul acesta, inclusiv pentru noii roboţi pe care îi instalăm în uzină”, mai spune francezul.

Managerul în vârstă de 52 de ani a pre­luat în aprilie mandatul de di­rec­tor general al Automobile Dacia de la Nicolas Maure. Dacia este pen­tru al treilea an consecutiv cea mai ma­re companie din România după ci­fra de afaceri (19,1 mld. lei), devan­sând com­pania pe­trolieră OMV Petrom.

 

Zgârciţi? Nu, ignoranţi (Adevărul)

Mircea Vasilescu, profesor la Facultatea de Litere a Universității București, comentează eșecul subscripției publice pentru achiziționarea scuplturii lui Brâncuși.

Un milion de euro. Atât s-a adunat din subscripţia publică pentru „Cuminţenia pământului”... În România, oamenii nu sunt obişnuiţi să doneze pentru artă şi cultură. Şi nici nu prea au condiţii să o facă. Şi nici nu cred că au înţeles, în cazul de faţă, pe ce dau banii.

În şcoală, orele de istoria artei şi de muzică sunt năpăstuite, pândite la tot pasul de scoaterea din programă, pentru că şi cei care se ocupă de educaţie, şi părinţii sunt obsedaţi cam prosteşte de „pregătirea pentru piaţa muncii”, de evaluări naţionale, de bac, de rezultate. Să scoatem din şcoală oameni cu mintea luminată şi întregi la suflet nu e, cum se spune în limbaj de lemn, „o prioritate”. Aşa încât elevii termină liceul fără să aibă habar de artă, de muzică, de literatura universală. Nu ştiu să privească un tablou, nu au nici măcar cunoştinţe minime despre marile curente artistice şi reprezentanţii lor. Şi-atunci, de ce să dea bani pentru o sculptură pe care nu prea o înţeleg, pe care nu ştiu s-o plaseze în context (pentru că nu cunosc mai mult de 2-3 nume de mari sculptori mondiali, în cel mai bun caz)? De ce să doneze? Doar aşa, din mândrie patriotică, pentru că Brâncuşi e român?

 

“Am greșit cu Săpunaru și Bicfalvi” (Gazeta Sporturilor)

Rudi Verkempinck, secundul lui Cristoph Daum, face o analiză onestă a erorilor din partida cu Muntenegru. Belgianul îi invită pe suporteri să aibă așteptări realiste de la echipa națională, nu putem juca precum Barcelona și Bayern, considerând că și 4 puncte în dubla cu Armenia și Kazahstan ar păstra România în calculele calificării la Campionatul Mondial din 2018. Verkempinck avertizează că în Kazahstan ne așteaptă un adversar cu un potențial fizic fantastic. Însă întâi este programat meciul cu Armenia, sâmbătă seară, ora 19, în direct pe TVR1.