Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lista publicaţiilor din care a copiat Codruța Kovesi pentru lucrarea de doctorat (Evenimentul Zilei)

Absolvenţii de facultate câştigă în medie de nouă ori mai mult decât cei care au un nivel scăzut de educaţie (Ziarul Financiar) - Birocraţie mai puţină pentru copiii care călătoresc peste graniţă fără părinţi (Adevărul) - Cum s-a rupt lanțul scurt. Legea produselor românești le-a făcut mai mult rău fermierilor (România Liberă) - Ultraofenisv (Gazeta Sporturilor)

Lista publicaţiilor din care a copiat Codruța Kovesi pentru lucrarea de doctorat (Evenimentul Zilei)

Acuzată că ar fi plagiat în lucrarea de doctorat, pe care a susţinut- o în 2012 în faţa comisiei de profesori de la Univesitatea de Vest şi însoţită de şeful SRI de atunci, George Maior, adjunctul acestuia, Florian Coldea şi Marius Iacob, procuror general adjunct al DNA, Laura Codruţa Kovesi a negat tot timpul, de la izbucnirea scandalului, că a copiat fară să citeze sursele. Cu toate acestea, probele că doctoratul este un fals încep să iasă la iveală înroşind paginile lucrării de doctorat pentru care şefa anticorupţilor a primit nota maximă şi „magna cum laude”. Îndrumătorul de doctorat a fost profesorul Viorel Pașca, fost procuror șef al Procuraturii Județene Timiș în timpul regimului comunist, coleg și prieten cu tatăl Codruţei Kovesi.
Grupul de Investigații Politice a introdus părți din lucrarea de doctorat a șefei DNA în softul iThenticate și a ajuns la concluzia că 45% ar fi plagiat. „GIP a verificat toate capitolele doctoratului lui Kovesi în iThenticate. Capitolele 2, 3 și 4 sunt plagiate în proporție de 35%. Capitolul 5 este plagiat în proporție de 50%. Capitolul 6 este plagiat în proporție de 50%”.

 

Absolvenţii de facultate câştigă în medie de nouă ori mai mult decât cei care au un nivel scăzut de educaţie (Ziarul Financiar)

Cel mai bine plătiţi salariaţi din economie sunt absolvenţii de facultate care câştigă în medie de nouă ori mai mult decât angajaţii cu un nivel scăzut de educaţie, conform INS.
Un muncitor necalificat nu câştigă mai mult de salariul minim pe economie de circa 200 de euro net pe lună. În schimb, un inginer poate să câştige şi 3.000 de euro net pe lună, a menţionat Mirela Marinescu, de la firma de recrutare APT.
„Şi angajaţii cu studii medii ar putea să câştige mai bine dacă ar învăţa limbi străine“, mai spune ea.

 

Birocraţie mai puţină pentru copiii care călătoresc peste graniţă fără părinţi (Adevărul)

Reguli simplificate la ieşirea din ţară a copiilor însoţiţi doar de unul dintre părinţi. Acordul părintelui va fi valabil timp de trei ani pentru mai multe călătorii, iar atunci când minorul este însoţit de o altă persoană majoră în afară de părinţi nu vor mai trebui declarate scopul şi traseul călătoriilor. 
Specialiştii în Drept spun că schimbările legislative, care aliniază legislaţia românească la cea europeană, sunt benefice, ducând la scăderea birocraţiei. De pierdut vor avea numai notarii, pentru că vor elibera mai puţine împuterniciri.
5800 de copii nu au putu ieși anul trecut din țară din cauză că însoţitorii lor nu aveau documente valabile.

 

Cum s-a rupt lanțul scurt. Legea produselor românești le-a făcut mai mult rău fermierilor (România Liberă)

Legea supermarketurile a fost adoptată cu intenția de a aduce cât mai multe produse românești pe rafturile marilor magazine. Actul normativ prevedea eliminarea intermediarilor și diminuarea importurilor prin introducerea unui așa numit lanț scurt între producătorii și hipermarketuri. La nici două luni după intrarea în vigoare a legii 150/2016, fermierii susțin că actul normativ le-a făcut mai mult rău decât bine. Președintele Pro Agro a declarat pentru RL că din 100 lei pe care furnizorul îi primește pentru produs, prin contractul de vânzare-cumpărare, 59,25 lei trebuie returnați retailerului. La rândul său reprezentantul Romalimenta afirmă că proprietarii de hipermarketuri au profitat de obligația de a renegocia contractele, o dată cu noua lege, pentru a mai obține o reducere de 3-4% la prețurile producătorilor. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a negat acuzațiile fermierilor și afirmă că organizațiile fermierilor se folosesc de falsuri.

 

Ultraofenisv (Gazeta Sporturilor)

Fotoreporterul Gazetei, Raed Krishan, a surprins la antrenamentul oficial de ieri foile cu tactica de joc pregătită de selecționerul Cristoph Daum pentru meciul de mâine cu Armenia dn preliminariile CM 2018.
Tehnicianul neamț plănuiește să revoluționeze echipa din meciul cu Muntenegru, urmând să facă 6 modificări în primul 11. Sistemul s-ar schimba în 4-1-4-1, cu un singur închizător, Hoba, și 5 oameni exclusiv de atac: Adi Popa, Maxim, Stanciu, Chipciu și Andone.

 
Revista presei românești - 7 octombrie 2016