Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul Pieței Universității a fost confiscat de Securitate (România Liberă)

5119386-mediafax-foto-emanuel-parvu.jpg

Marian Munteanu, fost lider la Pieței Universității, a primit verdict de necolaborare cu Securitatea deși a semnat note informative
Sursa imaginii: 
Emanuel Pârvu, MEDIAFAX FOTO

45 de români cu credite de peste un milion de franci, cei mai favorizaţi de conversie (Ziarul Financiar) - Regele Mihai, interviu document nepublicat în România (Adevărul) - FCS=B (Gazeta Sporturilor)

Liderul Pieței Universității, Marian Munteanu, a primit bani de la Securitate, pentru mai multe note informative, semnate cu numele ”Ioan”. Totuși, CNSAS a constatat că nu a fost colaborator (România Liberă)

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a publicat ieri adeverința de necolaborare a lui Marian Munteanu cu poliția politică a regimului comunist, deși a prezentat și angajamentul, informații din dosarul tău de Securitate și documente din care reiese că fostul lider la Pieței Universității a fost remunerat cu 500 de lei. Verdictul a fost pronunțat după efectuarea unei expertize grafologice cu privire la semnătura de pe angajament. Faptul că Marian Munteanu nu a fost încadrat colaborator al poliției politice comuniste înseamnă doar că potrivit legii, în baza celor scrise de  sursa „Ioan” , nu au fost oameni anchetați, arestați sau care să fi suferit în vreun fel prigoana regimului comunist.

 

45 de români cu credite de peste un milion de franci, cei mai favorizaţi de conversie (Ziarul Financiar)

Numărul creditelor care la momentul acordării erau mai mari de un milion de franci elveţieni (CHF) a ajuns la 45 la sfârşitul lunii iulie, iar soldul total al acestor împrumuturi este de 105,3 mil. lei, potrivit datelor transmise de BNR la solicitarea ZF.  Astfel, valoarea medie a unui credit ar fi de aproximativ 2,3 mil. lei (peste 500.000 de euro).

 

Mecanicii de avioane se școlesc pe epave (Jurnalul Național)

Patru avioane de mici dimensiuni, pe care odinioară, elevii Colegiului Tehnic de Aeronautică Henri Coandă făceau practică, zac ruginite de câțiva ani în parcul insituției. Conducerea dă vina pe lipsa investițiilor, dar și pe perioada îndelungată în care aeronavele au stat sub cerul liber. Pentru recondiționare ar fi nevoie de 200.000 de euro. Din 1997 niciun elev nu s-a mai putut atinge de avioanele „material didactic” donate de diferite persoane. 

 

Regele Mihai, interviu document nepublicat în România (Adevărul)

Regele Mihai împlinește, pe 25 octombrie, 95 de ani. Adevărul prezintă în exclusivitate un interviu acordat de regele Mihai 1 profesorului Sorin Alexandrescu și publicat în ziarul olandez NRC Handelsblad. Se întâmpla în septembrie 1989, cu câteva săptămâni înainte de Revoluție, când și regele și nepotul lui Mircea Eliade trăiau în exil. Un interviu-document rătăcit prin paginile unui cotidian occidental, rămas inaccesibil publicului românesc timp de 27 de ani. „Sunt în mod legal șeful statului România”, spunea atunci regele Mihai. 

 

FCS=B (Gazeta Sporturilor)

Steaua a fost dominată de o echipă din liga a doua elvețiană și e ultima în grupa L a Ligii Europa. Golubovici a marcat primul său gol în tricoul roș-albaștrilor după 923 de minute jucate, dar Zurich a egalat meritat cu 4 minute înainte de final. 
Din ziarul sportiv aflați și cum s-au descurcat giurgiuvenii aseară.  2 la 1 pe terenul cehilor de la Viktoria Plzen. Penibilă în Liga 1, Astra strălucește din nou în Europa și pune mâna pe 360.000 de euro. Buni când vor!, titrează Gazeta.

 
Revista presei românești - 21 octombrie 2016