Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un an de la Colectiv. Ce a învăţat România din tragedie (Jurnalul Naţional)

Colectiv, trauma care nu mai trece (Adevărul) - Îngheață prețurile RCA. Cât vom plăti în funcție de vârstă și automobil (România Liberă) - Topul companiilor şi băncilor din România care plătesc cele mai mari salarii (Ziarul Financiar) - Simona Halep – victorie în genunchi (Republica)

Un an de la Colectiv. Ce a învăţat România din tragedie (Jurnalul Naţional)

Pe 30 octombrie 2015, la ora 22.33, în clubul Colectiv din Bucureşti s-a produs cel mai cumplit dezastru din istoria contemporană a României. Au pierit în foc sau în spitale, omorâţi de infecţii şi neputinţa sistemului, 64 de artişti, arhitecţi, fotografi, jurnalişti, olimpici. Nu s-a început judecata în niciunul dintre cele patru dosare deschise în urma tragediei. Parlamentarii au revenit la vechile metehne, uitând aproape complet mesajul protestelor din noiembrie 2015. În cazul unei nenorociri asemănătoare „facem ceea ce ar fi trebuit să facem şi anul trecut: trimitem pacienţii în străinătate”, spunea ieri ministrul Sănătăţii.

 

Colectiv, trauma care nu mai trece (Adevărul)

Comemorările dedicate victimelor incendiului din clubul Colectiv au readus în discuţie totae probleme societăţii. Rănile încă nevindecate de pe corpurile supravieţuitorilor spun, totuşi, mai mult decât poveştile despre corupţie, şi neglijenţă insituţională. Sunt urmele unor experienţe tulburătoare, care pot degenera în sindrom posttraumatic. Ce fac statul şi societatea pentru a preveni sau trata aceste cazuri? Cum se manifestă această afecţiune şi cine sunt victimele? Reporterii Adevărul au răspuns la aceste întrebări cu ajutorul specialiştilor psihoterapeuţi. Avertismentul e clar, de la început: nu merge cu „A trecut, revino-ţi! ”

 

Îngheață prețurile RCA. Cât vom plăti în funcție de vârstă și automobil (România Liberă)

Guvernul a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care va implementa prețurile maxime pentru asigurarea de răspundere civilă auto. Deși venită în ultima clipă, măsura asumată de Executiv este, totuși, o veste bună pentru o anumită ca­tegorie de șoferi.

Astfel, bucureștenii tineri care conduc automobile de clasă medie sau mai sus au motive să fie fericiți cu noile tarife pentru RCA. Prețurile stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și transpuse în hotărârea de guvern făcută publică ieri sunt, pentru ei, cu până la 40-50% sub nivelul actual. Mai mult, cu cât mai mare este motorul mașinii pe care o conduc, cu atât mai mare este și diferența între viitoarele tarife maxime și cele practicate în prezent.

 

Topul companiilor şi băncilor din România care plătesc cele mai mari salarii (Ziarul Financiar)

Romatsa (controlul şi dirijarea traficului aerian), Nuclearelectrica (producţia de energie electrică), ING Bank (bancar), IBM (IT) şi Oracle (IT) sunt companiile care îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii, arată o analiză a ZF pe baza datelor din bilanţurile financiare ale companiilor cu cea mai mare masă salarială din 2015.

Demersul ZF, care a calculat salariile medii din companiile care au cele mai mari bugete de salarii din România, scoate la iveală unul dintre cele mai bine păzite secrete de către companii. În ce industrii activează companiile care îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii şi ce companii îşi plătesc mai bine angajaţii decât concurenţa, dar şi banii pe care îi lasă marile companii în economie sunt doar câteva dintre informaţiile dezvăluite de acest top. De exemplu, fiecare zi de salariu la OMV Petrom aduce 80 de milioane de lei în economie.

 

Simona Halep – victorie în genunchi (Republica)

Jurnalistul  Cristian Tudor Popescu comentează eliminarea Simonei de la Turneul Campioanelor.

"Meciul cu Cibulková se îndrepta cât se poate de limpede spre un final în două seturi scurte. Afectată de probleme cu genunchiul stâng, Simona alerga la 60-70 % din ce poate. Și dinamica serviciului suferea. Iar în față avea o Dominika atomică, jucând pe totul sau nimic și intrată în ceea ce se cheamă „zonă”, stare în care îți reușește tot ce încerci.

Silită la o apărare aproape continuă, Simona a făcut un set 2 frizând supranaturalul. S-a aruncat, literalmente, trăgând stângul după ea, în recuperări la care urlam fără să înțeleg cum a fost posibil. A fugit după toate scurtele, strâmbându-se de durere la frânare…

Voi pune această înfrângere din Turneul Campioanelor 2016 în colecția mea de victorii memorabile ale Simonei Halep.

Mulțumesc, Simona! A fost o onoare să scriu despre cum ai luptat".

Revista presei românești - 28 octombrie 2016