Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Împăratul sindicatelor face cărţile pentru PSD (România Liberă)

rl.jpg

Manipulare. Regele sindicatelor a jucat cartea grevei pentru PSD: Ordonanța de urgență privind veniturile bugetarilor a fost deblocată politic în campanie
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Campania ruinării naţionale (Adevărul) - Miza pentru România a unui acord care a ridicat tensiunea în UE. Ce înseamnă CETA, dincolo de eliminarea vizelor pentru Canada (Gândul) - Terenuri gratuite pentru investitori (Jurnalul Naţional)

Împăratul sindicatelor face cărţile pentru PSD (România Liberă)

Social-democrații au tergiversat adoptarea ordonanței privind salarizarea în sănătate, așteptând declanșarea grevei generale, pentru a poza în salvatori.

Povestea acestei manevre de campanie a început pe 13 septembrie, când reprezentanții PSD au anunțat că au preluat o serie de amendamente de la sindicate pentru „corectarea” ordonanțelor privind salarizarea. La întâlnire au participat reprezentanții a 28 de confederații sindicale. Potrivit promisiunii PSD, legea urma să fie votată de Senat într-o săptămână. În realitate, legea a trecut de Senat abia pe 5 octombrie, prin aprobare tacită, adică fără dezbatere. Apoi a ajuns la Camera Deputaților, fiind trimisă pentru raport la Comisiile de muncă și la cea pentru buget, cu termen 27 octombrie. Această dată nu a fost respectată pentru că legea nu a figurat pe ordinea de zi a Comisiei de muncă în nicio şedinţă din cele șase care au avut loc până la acea dată. Potrivit unor surse, Adrian Solomon, șeful comisiei le-ar fi explicat parlamentarilor că mai așteaptă depunerea unor amendamente și nu vrea să grăbească termenele.

Pe de altă parte, în fruntea Sanitas, se află cel mai bine plătit lider sindical, Leonard Bărăscu, fost asistent medical, care, în 2015, a câștigat echivalentul a circa 90.000 de euro, adică 7500 de euro pe lună. Prim-vicepreședintele Sanitas, Marius Sepi, a încasat şi el circa 3250 de euro pe lună în 2015. Până în 2011, el a fost vicepreședinte PSD Alba, funcție obținută în urma unui acord între CNSLR-Frăția și acest partid. În tot mandatul de premier al lui Victor Ponta, Sanitas nu a organizat nicio grevă.

 

Campania ruinării naţionale (Adevărul)

"Parlamentul adoptă pe bandă rulantă legi prin care se taie veniturile la bugetul de stat şi se măresc dramatic cheltuielile", observă ziaristul Ion M. Ioniţă. "În febra campaniei electorale partidele parcă şi-au pierdut minţile şi votează umăr la umăr, fără nicio deosebire de culoare politică, ruinarea ţării în 2017.

Fără atractivitate pentru electorat din cauza sărăciei de idei şi de personaje valoroase, campania pentru parlamentarele din decembrie se concretizează în cel mai derizoriu populism de până acum. Ne-am obişnuit ca înaintea alegerilor parlamentarii să devină brusc generoşi. Am avut cazul dublării cu plânsete în Parlament a salariilor profesorilor în campania din 2009, ca un an mai târziu nu numai să nu se mai mărească, dar să se taie cu 25%. Ce se întâmplă acum este cu mult mai periculos...

Ar fi bine să existe un amendament constituţional care să împiedice adoptarea de legi cu impact bugetar cu măcar şase luni înainte de alegeri".

 

Miza pentru România a unui acord care a ridicat tensiunea în UE. Ce înseamnă CETA, dincolo de eliminarea vizelor pentru Canada (Gândul)

CETA este un acord prin care părţile – Canada şi Uniunea Europeană – elimină peste 97% din taxele vamale, avantajele fiind resimţite mai mult de către investitorii mari, care îşi pot extinde astfel afacerile în cele două spaţii. Pentru România, ca ţară membră UE, avantajele ar consta în posibilitatea de a atrage investiţii străine mult mai consistente, oportunitatea de a creşte exporturile către Canada şi liberalizarea circulaţiei persoanelor (eliminarea vizelor).

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la 30 iunie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale România-Canada a fost de 66,3 milioane de euro.

Majoritatea societăţilor mixte româno-canadiene activează în industria electronică, industria uşoară, construcţii auto şi piese de schimb, sectorul agro-alimentar, transporturi, construcţii, confecţii metalice, turism. Aceste investiţii sunt situate, potrivit MAE, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Bihor, Dolj, Bistriţa Năsăud, Braşov, Arad, Harghita, Alba, Cluj, Prahova, Sălaj şi Iaşi.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, nu se arată impresionat de mizele Acordului CETA. „Este bun, ca orice liberalizare a unor pieţe, dar cred că pentru România va fi un impact minor. Cel puţin raportat la exporturile noastre, Canada înseamnă sub 1% din total, deci să nu ne aşteptăm la schimbări semnificative”, a declarat Ionescu.

 

Terenuri gratuite pentru investitori (Jurnalul Naţional)

Autorităţile locale din judeţe, oraşe şi comune au început să inventarieze terenurile industriale libere de sarcini pe care să le poată oferi investitorilor străini şi români aflaţi în căutarea unor oportunităţi de afaceri. Ministerul Dezvoltării Regionale a găst deja 22 de astfel de terenuri. Şi în Bucureşti au fost identificate cinci terenuri unde pot fi înfiinţate parcuri industriale.

 

 
Revista presei româneşti - 1 noiembrie 2016