Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După cardul de sănătate, românii vor fi dotaţi şi cu dosare electronice (Adevărul)

Cum se șterg urmele lui Mișu Negrițoiu (România Liberă) - Care sunt noutățile RCA 2017 (Jurnalul Național) - 6 milioane de români au strâns 7 mld. € în conturile de pensii private, dar legea de plată a pensiilor nu există (Ziarul Financiar) - Prea slabi! Prea ca în țară! (Gazeta Sporturilor)

După cardul de sănătate, românii vor fi dotaţi şi cu dosare electronice: ce conţine şi la ce este util (Adevărul)

Începând de săptămâna viitoare, toată populaţia României va avea dosar electronic de sănătate în care medicii, indiferent că lucrează la stat sau la privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă. Până acum, deschiderea unor astfel de documente electronice era opţională la nivel naţional existând în acest moment 6,5 milioane de dosare electronice de sănătate.
Ele vin în sprijinul medicilor care astfel vor avea acces la informaţii despre grupa de sânge, alergiile şi bolile pacienţilor pe care urmează să-i consulte sau, după caz, să-i opereze. „În teorie, ar trebui să înlesnească comunicarea între doctori, însă şi dosarul electronic va funcţiona tot cu ajutorul sistemului informatic pe care a fost implementat cardul de sănătate. Iar acesta are numeroase hibe...”, arată medicii.
Medicii de familie sunt îngrijorați și că vor fi nevoiţi să verse manual date în DES. Și nu doar ei se tem că vor fi încărcaţi cu sarcini suplimentare, ci şi managerii de spital care au fost deja notificaţi că dosarul electronic va deveni obligatoriu. Aceștia susţin că nu s-a făcut niciun fel de instructaj cu personalul din spital care gestionează partea de sistem informatic. 

 

Cum se șterg urmele lui Mișu Negrițoiu (România Liberă)

Date importante ale Autorității de Supraveghere Financiară au dispărut fără urmă din sistemul informatic intern pe 28 octombrie. Incidentul vine într-un moment crucial, iar printre actele rătăcite s-ar număra dovezi care incriminează conducerea ASF, în frunte cu Mișu Negrițoiu.
Parlamentul a demarat procedura pentru demiterea lui Mișu Negrițoiu de la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe 31 octombrie. Dar, cu câteva zile înainte de această decizie, la ASF a picat, întâmplător sau nu, tot sistemul informatic intern. Mai exact, serverele nu au funcționat în zilele de 26 și 27 octombrie. După ce a fost remediată problema, s-a constatat, pe 28 octombrie, că ar fi dispărut toate informațiile prețioase aflate pe acel dispozitiv. 
Situația este încă incertă, o comisie de anchetă fiind înființată miercuri, pentru a o investiga. O parte dintre sursele consultate de „România liberă“ au precizat că „singura evidență a acestor acte dispărute este un fișier de tip .xls realizat de către un IT-ist din cadrul ASF.
Alte surse din preajma comisiei de anchetă au afirmat că s-au pierdut mii de numere de înregistrare alocate dosarelor de la ASF, solicitărilor externe, petițiilor și altor documente.
Suspiciunile cu privire la acest incident sunt amplificate de faptul că nu a fost afectat doar serve­rul principal, ci și cele trei sisteme de rezervă, situație foarte rar întâlnită în practica de profil.

 

Care sunt noutățile RCA 2017 (Jurnalul Național)

Crește limita despăgubirilor: de la 1 la 1,22 milioane de euro pentru daune materiale și de la 5 la 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale și deces. Valoarea autoturismului va fi stabilită de către vânzătorii autorizați de mașini rulate. Apare tabloul constatatorilor de daune. Bonus malus, modificat. Ultimele detalii vor fi stabilite săptămâna aceasta. 

 

6 milioane de români au strâns 7 mld. € în conturile de pensii private, dar legea de plată a pensiilor nu există (Ziarul Financiar)

Milioane de români sunt obligați de nouă ani să contribuie la sistemul de pensii private obligatorii, însă nici în momentul actual nu există o lege în vigoare care să stabilească modul în care vor primi pensiile la bătrânețe. Inexistența unei lastfel de legi nu face decât să trezească suspiciuni în ceea ce privește corectitudinea unui astfel de sistem celor peste 6 milioane de români care au strâns în conturile de pensii 29,9 mld lei, echivalentul a 7 mld de euro din 2008 până în prezent.
Primele valuri mai numeroase de participanți la pilonul II care se vor pensiona vor veni în 2025.

 

Prea slabi! Prea ca în țară! (Gazeta Sporturilor)

Steaua a exportat și în Europa League jocul urât pe care îl practică în Liga 1. Laurențiu Reghecamf nu a găsit nici la Zurich soluția de a aduce prima victorie a Stelei în grupe. Calificarea în primăvara europeană pare o glumă bună după evoluțiile roș-albaștrilor. 
Astra însă a remizat aseară cu Plzen (1la 1) și trebuie să învingă obligatoriu la Viena, pe 24 noiembrie, pentru a mai spera la primăvara europeană.

 
Revista presei românești - 4 noiembrie 2016