Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectul Trump: ce trebuie să facem să rămânem pe axă (România Liberă)

sabina_1.jpg

Sabina Fati
Image source: 
romanialibera.ro

„Singur acasă”, varianta liberală. Filmul care te lasă mut (Gândul) - României şi Bulgariei li s-a trasat sarcina să cumpere medicamente la pachet (Ziarul Financiar) - INTERVIU Maia Sandu: Preşedinţia, ultima redută care nu a fost cucerită încă de sistemul oligarhic mafiot (Adevărul)

Efectul Trump: ce trebuie să facem să rămânem pe axă (România Liberă)

România nu e pregătită pentru lumea care se schimbă, scrie în editorial Sabina Fati, redactor șef adjunct România Liberă. 
Mulți au crezut că Statele Unite vor continua să investească la nesfârșit în apărarea Europei și au luat acest fapt ca pe un cadou perpetuu al Washingtonului. Ministrul român de Externe spunea fără niciun fel de precauții chiar cu o zi înaintea alegerilor americane, că SUA vor face “alegerea corectă” și că relația transatlantică va continua în același fel și chiar se va consolida întrucât “nu există alternativă”.
Când ministrul de Externe român paria cu ochii închiși pe Hilay Clinton, omologul său polonez prezicea că relațiile transatalntie ale Europei se vor schimba, dar dădea asigurări că Varșovia “lucrează cu soluțiile hotărâte de națiunea americană”. România trebuie să se replieze, dacă nu vrea să schimbe din nou axele, cum a făcut mereu în istoria ei: să caute canalele de comunicare cele mai bune, să demonstreze că e de neînlocuit în furnizarea unor informații esențiale în anumite spații geografice, să-și arate disponibilitate în formule similare cu Polonia. Și mai ales să înțeleagă că va trebui de-acum încolo să-și finanțeze Apărarea mai serios decât până acum. 

 

„Singur acasă”, varianta liberală. Filmul care te lasă mut (Gândul)

Ziaristul Marian Sultănoiu comentează clipuleţul Alinei Gorghiu, postat ieri pe facebook.
(voce de copil) „Cine e?”, (Voce mamei liberale): „Eu, Alina Gorghiu, deputatul tău de colegiu”. „Mama nu-i acasă. Deci, pa!”. „Dacă nu-mi deschizi, o să câştige pesedeul”. „Şi?!”. „Cum, şi? O să-ţi copieze Victor toate temele! Şi Liviu o să-ţi fure sandviciul! Aşa fac toţi pesediştii”.
Aşa?!
Ce rost să fi avut remake-ul acesta – al unui clip de campanie din 2008 - infantil şi fără umor, în contextul unei campanii electorale ce se anunţă, de această dată, extrem de dură?
Pentru că, la prima vedere, singurul lui merit este acela de a suprapune figurile celor doi politicieni certaţi cu legea pe cele ale cuplului de hoţi ghinionişti din „Singur acasă”, 1 şi 2.
Mai bine, Alina Gorghiu s-ar concentra pe marile show-uri electorale americane ale tandemului Clinton - Trump. O fi având ceva de învăţat, întrucât nu e musai să înveţi numai din greşelile tale…
Pentru că, timpul până la alegeri aproape că s-a scurs, iar plonjarea în derizoriu cu toată butaforia din dotare, nu face decât să dilueze temele grave, care bântuie politica românească.  

 

Mişcare surprinzătoare. României şi Bulgariei li s-a trasat sarcina să cumpere medicamente la pachet (Ziarul Financiar)

Guvernul a anunţat ieri că România va cumpăra medicamente la pachet cu Bulgaria, într-o mişcare surprinzătoare pentru piaţa de medicamente românească, confirmând astfel informaţiile apărute pe piaţă în luna septembrie, când însăşi consiliera pe sănătate a preşedintelui a afirmat că nu ştie nimic despre această colaborare. 
Piaţa medicamentelor este de circa 3 miliarde de euro pe an, iar mişcarea este posibil să fi venit de la marii producători de medi­camente din vestul Eu­ropei care au decis că nu este cazul să negocieze de două ori pentru două pieţe distincte din sud-estul Europei.

 

INTERVIU Maia Sandu: Preşedinţia, ultima redută care nu a fost cucerită încă de sistemul oligarhic mafiot (Adevărul)

Candidata proeuropeană la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru „Adevărul“, în care a vorbit deschis despre lupta anticorupţie, despre relaţiile Moldovei cu vecinii, dar şi despre planurile pe care le are pentru a-i aduce acasă pe moldovenii plecaţi la muncă în străinătate.
Întrebată cum va mobiliza electoratul pentru turul doi de scrutin, duminică, 13 noiembrie, liderul PAS răspunde: „Preşedinţia este ultima redută care nu a fost cucerită încă de acest sistem oligarhic mafiot. De aceea, trebuie să mergem la vot. Cei care au capturat instituţiile statului nu vor să plece. Vedem o campanie plină de minciuni. Este o dovadă clară că acestor oameni le este frică de schimbare. Pentru asta, trebuie să ieşim la vot. Am văzut o mobilizare exemplară în rândul diasporei şi sper că şi cei de acasă vor fi inspiraţi de această mobilizare, ca să reuşim să dăm o şansă Republicii Moldova'.

 
Revista presei românești - 10 noiembrie 2016