Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Promisiuni de adormit românii (România Liberă)

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Cine sunt cei mai bogaţi oameni ai României şi cum le-au crescut averile (Evenimentul Zilei) - România-Polonia, meciul ambiţiilor est-europene (Ziarul Financiar) - Fii tare, Chiri! (Gazeta Sporturilor)

Promisiuni de adormit românii. Populismul este principala strategie de campanie a politicienilor: Salarii mai mari la bugetari și premieri-fantomă (România Liberă)

România revine la votul pe liste de partid, abandonând sistemul uninominal, iar partidele se află în criză de oameni și de idei. Populismul pare să fie principala strategie de campanie.
Fotografia startului campaniei electorale arată, pe baza sondajelor, că PSD și PNL se luptă pentru supremație, social-democrații având câteva procente avans. UDMR, ALDE, USR și PMP se luptă pentru intrarea în Parlament.
Până acum, bătălia politică este caracterizată de sărăcia ideilor, ajungându-se ca PNL să copieze un slogan al PSD. Politicienii se întrec în promi-siuni populiste, fără acoperire financiară, ignorând avertismentele Băncii Naționale și ale Consiliului Fiscal.
Competiția populismului are un câștigător detașat: PSD. Social-democrații au promovat în Parlament scutiri de taxe, majorări de salarii și pensii care vor văduvi bugetul de stat de nouă miliarde de lei, fără studii de impact și fără a explica de unde vor lua acești bani.
Ultimul episod - majorări de salarii în sănătate și educație în valoare de 4,85 de miliarde de lei – a fost tranșat în condițiile lipsei de cvorum. În ciuda faptului că partidul a aprobat un Cod etic, pe liste au intrat o serie de candidați cu probleme penale.

 

Cine sunt cei mai bogaţi oameni ai României şi cum le-au crescut averile (Evenimentul Zilei)

Creşterea economică de 3,7%, înregistrată anul trecut de România, se reflectă şi în averile milionarilor. Conform topului Capital, lansat ieri, averea totală a celor mai bogaţi 300 de români a crescut cu 4,2%, ajungând la 21,69 miliarde de euro.
„Dezvoltarea României stă pe umerii oamenilor de afaceri. Aceştia sunt, de multe ori, mai degrabă încărcaţi decât sprijiniţi, în funcţie de perioadele politice”, a declarat Vasile Dîncu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.
Prima poziţie în clasament este, şi în acest an, deţinută de Ion Ţiriac, cu o avere de circa 1,65 miliarde euro, mai mare cu 8,3% faţă de ediţia precedentă. Fostul tenismen şi-a clădit averea pe mai multe sectoare economice, deţinând afaceri în asigurări, auto, imobiliare şi, mai nou, industria petrolieră. 
Pe locul doi se află fraţii Pavăl, proprietarii rețelei de magazine de bricolaj Dedeman, a căror avere a crescut cu 6,8%, până la 950 milioane euro.
Pe locul trei este patronul Interagro și al echipei de fotbal Astra Giurgiu. Ioan Niculae a ieșit din penitenciar în vară după ce a executat o treime din pedeapsa la care a fost condamnat în dosarul Mită la PSD. 

 

România-Polonia, meciul ambiţiilor est-europene (Ziarul Financiar)

Polonia este o ţară cu un potenţial economic şi politic uriaş, cel puţin în comparaţie cu alte state din regiune, pe care a învăţat cu succes să şi-l folosească după căderea comunismului. 
Polonia ocupă locul cinci în topul pieţelor de pe care importă România, cu o pondere de 4,8% în total anul trecut, şi domină detaşat în relaţiile comerciale cu România.
În timp ce prezenţa companiilor româneşti în Polonia este mai mult decât timidă, la sfârşitul anului trecut în România erau înregistrate 862 companii poloneze, cu un capital direct investit de 384 milioane euro, conform statisticii ONRC. 
La aproape orice capitol economic Polonia este superioară României. Dacă este mai bună şi la fotbal se va vedea în această seară. Jocul nu se anunţă deloc lejer.

 

Fii tare, Chiri! (Gazeta Sporturilor)

Titularizarea lui Chiricheș e singura noutate față de echipa care remiza alb în Kazahstan. Stoperul lui Napoli are sarcina de a-l anihila pe Lewandowski, autor a 19 goluri în ultimele 18 partide oficiale în care a evoluat. Polonezul e și golgeterul grupei, cu 5 reușite. România – Polonia, în preliminarii CM 2018 grupa E, diseară, de la 21.45, pe Arena Națională și în direct la TVR 1.

 
Revista presei românești - 11 noiembrie 2016