Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri sub semnul DNA (România Liberă)

aep.jpg

Ana Maria Pătru
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Softurile pentru organizarea alegerilor din ultimii ani, „virusate” de mită (Evenimentul Zilei) - Cine au fost sponsorii politici ai ascensiunii Anei Maria Pătru (Adevărul) - Consolidarea Arcului de Triumf a ajuns să dureze mai mult decât construcţia (Gândul) - Și jalnici, și furați (Gazeta Sporturilor)

Alegeri sub semnul DNA (România Liberă)

Șefa Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a fost REȚINUTĂ de DNA. Ea va fi prezentată astăzi instanței de judecată pentru mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile! Ana Maria Pătru, este urmărită penal pentru trei infracțiuni de trafic de influență și două infracțiuni de spălare a banilor, anunță DNA.  Avocatul șefei AEP a anunțat, marți seara, că Ana Maria Pătru a luat decizia de a demisiona de la conducerea instituției. Femeia nu a făcut nicio declarație presei.
Din funcțiile de conducere pe care le-a deținut la AEP, Ana Maria Pătru a făcut trafic de influență pentru atribuiri de contracte și efectuare de plăți la zi a serviciilor IT prestate de firmele protejate. Ea a aranjat pentru un om de afaceri și o audiență  la fostul ministru al Economiei, Ion Ariton. Pentru aceste servicii, șefa AEP a primit bani, o mașină Land Rover și un apartament în București.

 

Softurile pentru organizarea alegerilor din ultimii ani, „virusate” de mită (Evenimentul Zilei)

... DNA a anunțat că e vorba de achiziționarea unor servicii IT de către AEP, în perioada 2008-2015. Imediat, toată lumea a „scanat” marile contracte ale autorității.
Primul contract, din 2008, de 5,8 milioane de lei a fost adjudecat de Teamnet Internațional. În 2012, Teamnet mai primește un contract, de 4,8 milioane.
SIVECO preia un contract de 2,5 milioane de lei, pentru alegerile locale din 2008. Un an mai târziu, pentru alegerile prezidențiale, SIVECO primește un contract de 5,3 milioane de lei. În fine, în 2012, compania condusă de Irina Socol câștigă un contract de 7,1 milioane de lei, pentru alegerile parlamentare. 
În 2014, AEP a mai contractat servicii IT de 5,8 milioane de lei, de la Asseco, o companie care până atunci a apărut în mai multe asocieri cu SIVECO.
Teamnet nu a mai ajutat până acum procurorii cu denunțuri, așa că pare plauzibil ce spun sursele EVZ , că Ana-Maria Pătru să fi fost turnată de Irina Socol, de la SIVECO. Șefa de la SIVECO, condamnată la 3 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, este cea care a ajutat la ultimul dosar al lui Relu Fenechiu, oferind destule probe ca fostul ministru USL să-și recunoască vina.

 

Cine au fost sponsorii politici ai ascensiunii Anei Maria Pătru (Adevărul)

Ana Maria Pătru a devenit  preşedinte al AEP în mai 2012, fiind votată în Parlament la propunerea PDL. Pătru a intrat în PD în anul 2002, a fost vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean şi preşedinte executiv al organizaţiei de femei. Ea este cunoscută ca fiind o apropiată a ministrului Elena Udrea, cu care s-a afişat de multe ori. În noaptea alegerilor europarlamentare din 2009, Ana Maria Pătru a fost fotografiată şi filmată în timp ce se afla la masă cu preşedintele în funcţie Traian Băsescu şi cu liderii democrat-liberali, la restaurantul Pescăruş din Bucureşti. Ea şi-a făcut apariţia la restaurantul Pescăruş împreună cu liderii PDL. A fost condusă chiar de premierul de atunci, Emil Boc, şi a stat la masă alături de Monica Iacob Ridzi şi Vasile Blaga. După eveniment, Pătru a explicat că a fost la acel eveniment în timpul ei liber şi că este prietenă cu mai mulţi oameni politici.
Ce conține declarația de avere: Ana Maria Pătru deţine o casă de 330 de metri pătraţi şi două terenuri intravilane, cu o suprafaţă totală de 1100 de metri-pătraţi, în comuna Vlădeşti (Vâlcea), un apartament de 95 de metri pătraţi în Bucureşti (contract de vânzare –cumpărare în 2009) şi un apartament de 80 de metri-pătraţi în Râmnicu Vâlcea (donaţie în 2008). Preşedintele AEP are o autoutilitară Dacia 1310 şi două ATV-uri. La capitolul datorii, ea a trecut două împrumuturi de câte 50.000 de euro, luate de la persoane fizice şi un credit contractat în 2014 la o bancă, în valoare de 30.044 lei. În ultimul an fiscal, Ana Maria Pătru a încasat un salariu total de peste 110.000 lei.
Ce face AEP: Autoritatea Electorală Permanentă este instituţia care asigură organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. AEP întocmeşte lista cu personalul de specialitate care participă la centralizarea, prelucrarea datelor şi constatarea rezultatelor alegerilor, coordonează sistemul informaţional electoral naţional şi achiziţionează serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării. Mai mult, AEP monitorizează securitatea secţiilor de votare, a buletinelor de vot şi a celorlalte documente şi administrează Registrul Electoral şi registrul secţiilor de votare.

Consolidarea Arcului de Triumf a ajuns să dureze mai mult decât construcţia (Gândul)

Consolidarea Arcului de Triumf pare fără sfârşit. Este nevoie de încă aproape 400 de mii de euro ca lucrările să fie gata, iar parada de Ziua Naţională din Capitală să revină la traseul tradiţional, pe sub Arc. Consolidarea monumentului durează deja de aproape trei ani, în timp ce construirea lui a durat doar doi.
Până acum, cheltuielile de consolidare au depăşit 7,6 milioane de euro. Inclusiv bani europeni, pe care tot primăria i-a achitat din cauza nerespectării termenelor pentru finalizarea lucrărilor. Acestea ar fi trebuit să fie finalizate încă din primăvara anului trecut. Numai în acest an, Primăria Capitalei a avansat alte 3 termene de finalizare: 30 iunie, 30 octombrie şi 25 noiembrie.

 

Și jalnici, și furați (Gazeta Sporturilor)

La Groznâi am pierdut în ultimul minut de prelungiri, după un ofsaid imens nesemnalizat de arbitrii din Belarus. Prestația de ansamblul a tricolorilor în amicalul cu Rusia a fost penibilă: am avut un singur șut pe poarta adversă și am ajuns la 3 partide fără gol marcat. Daum nu e impresionat de critici: “Dați-mi un singur motiv să demisionez!”

 
Revista presei românești - 16 noiembrie 2016