Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un an de guvernare Cioloș: unde au dispărut 9,8 mld. lei? (Jurnalul Național)

114 șefi de spital declarați incompatibili și în conflict de interese. Lista completă (tolo.ro) - A fost sau n-a fost Revoluţie la Herculane? Cum au ajuns 300 de români luptători cu certificat în dosarele procurorilor (Gândul) - Cea mai ieftină apă la robinet: Ploieşti, Oradea şi Bucureşti (România Liberă) - Lumea civilizată subvenționează presa scrisă. România, nu! (Cotidianul) - Indinamo (Gazeta Sporturilor)

Un an de guvernare Cioloș: unde au dispărut 9,8 mld. lei? (Jurnalul Național)

12 luni de guvernare tehnocrată: motiv de bilanț, cu multe semne de întrebare însă. Creșterea economică pe care ne-o prezintă statisticile oficiale ascunde dezechilibre grave. Sectorul energetic traversează una dintre cele mai grave crize, iar autostrăzile au rămas doar pe hârtie. Investițiile au fost reduse dramatic, iar încasările sunt la cel mai mic nivel din ultimii 26 de ani. Vestea buna: ieri a fost lansată a 366-a strategie națională.

 

114 șefi de spital declarați incompatibili și în conflict de interese. Lista completă (tolo.ro)

Pornind de la cazul directorului de la Ana Aslan, simultan și administrator la Zentiva, primul producător și importator de medicamente, răspunsul Agenției Naționale de Integritate către ziarul Gazeta Sporturilor dezvăluie dimensiunile neașteptate ale unui fenomen.
”Sînt 193 de cazuri de incompatibilitate, conflict de interese și diferențe nejustificate de avere, cazuri care se referă la 114 de șefi ai sistemului medical”.
Cele 114 persoane vizate pentru oricare dintre nereguli (incompatibilitate, conflict de interese și diferențe de avere) sînt, în proporție de 85%, manageri de spital, directori și șefi de secție.
4 milioane de euro a adunat în 4 ani, fără să-i poată justifica, Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul ”Floreasca”.

 

A fost sau n-a fost Revoluţie la Herculane? Cum au ajuns 300 de români luptători cu certificat în dosarele procurorilor (Gândul)

Adrian Sanda, secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, a fost adus de poliţişti la Parchetul General pentru a fi audiat de procurori în dosarul care vizează acordarea ilegală de titluri de revoluţionari. Premierul Dacian Cioloş a luat decizia, miercuri, de a-l demite din funcţie pe Adrian Sanda, potrivit unor surse din Executiv. 290 de persoane iau ilegal o indemnizaţie lunară de revoluţionar în valoare de 2.020 de lei după ce cinci oraşe, respectiv Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane, au fost trecute în categoria localităţilor în care au murit oameni până la fuga dictatorului.

 

Strategiile de marketing ale unor furnizori ascund costurile totale. Cea mai ieftină apă la robinet: Ploieşti, Oradea şi Bucureşti (România Liberă)

Tarifele pentru apa care curge la robinet diferă de la un oraş la altul. Indiferent modul de calcul, pe consumator îl interesează însă factura finală, chiar dacă ea este defalcată pe mai multe capitole, cum ar fi furnizare, canalizare, epurare ape uzate sau colectarea apelor pluviale.
România Liberă a făcut un top al costurilor cu apa suportate de locuitorii oraşelor reşedinţă de judeţ din ţară, luând în calcul atât tariful de furnizare, cât şi cel de canalizare (plus epurare). Cel mai mic tarif este perceput de Apa Nova Ploieşti, chiar dacă, la prima vedere, costul furnizării ar putea fi perceput drept unul mare – 3,01 lei pe metrul cub. El este atenuat însă de tariful de canalizare, de numai 1,42 lei pe metrul cub, rezultând un cost final de 4,43 lei.
Pe locul doi se situează Oradea, cu un total de 5,53 lei pe metrul cub (3,49 lei furnizarea şi 2,04 lei canalizarea). Podiumul este încheiat de Apa Nova Bucureşti, cu un total de 5,60 lei – 4,5 lei furnizarea şi 1,10 lei canalizarea şi epurarea.
La polul opus, cea mai mare factură la apă o achită locuitorii din Constanţa şi Slobozia.

 

Lumea civilizată subvenționează presa scrisă. România, nu! (Cotidianul)

Lumea civilizată tratează presa, inclusiv cea scrisă, cu tot respectul cuvenit unui adevărat „câine de pază al democrației”. Iar pentru asta, guvernanții susțin ziarele cu bani de la buget, acordați după niște criterii foarte clare. Dar asta nu se întâmplă și în România, unde toate partidele, indiferent de culoarea lor politică, trateaza presa ca pe un dușman care trebuie pus cu botul pe labe și adus în sapă de lemn.  Citiți în ziar exemple concrete despre cum este sprijinită presa în Franța, Italia, Austria, Ungaria, Suedia, Finlanda, Danemarca.

 

Indinamo (Gazeta Sporturilor)

Mutu negociază vânzarea clubului către indieni. „Dacă se finalizează tranzacția am avea mai mulți bani, putere și am ajunge la același nivel cu Steaua”, promite managerul general din Ștefan cel Mare. 

 
Revista presei românești - 17 noiembrie 2016