Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nu doar bugetarii și pensionarii militari votează, doamna Gorghiu! (România Liberă)

De ce ar avea PSD așa mult în sondaje și ce ar putea urma la alegeri?(Adevărul) - Corpul de control al premierului: Ministerele aruncă cu bani pe fereastră; 75% din studii sunt folosite ineficient (Ziarul Financiar) - De frică, Guvernul lasă Parlamentului decizia de a achita statuia lui Brâncuși (Evenimentul Zilei) - Mai îngrijorător decât cancerul (Jurnalul Național) - Beznă (Gazeta Sporturilor)

Nu doar bugetarii și pensionarii militari votează, doamna Gorghiu! (România Liberă)

"Nu îmi dau seama, în țara asta nu mai iese la vot nimeni din mediul privat? Doar bugetarii contează? Pentru că, dacă mă uit peste promisiunile rostogolite în campania electorală de doamna Gorghiu și de domnul Dragnea, așa pare", notează în editorialul RL ziaristul Mircea Marian.
"Sunt circa 1,2 milioane de salariați în sectorul bugetar. 1 din 4 angajați este bugetar (1 din 3, dacă luăm în calcul și companiile de stat), față de 1 din 6 în SUA. Dar, chiar și așa, există câteva milioane de „oameni ai muncii“ care lucrează în mediul privat și au propriile așteptări. Vor educație de calitate, de exemplu. Vor spitale în care să nu moară cu zile. Pentru ei nu vorbește nimeni. Oricât va încerca tabăra anti-PSD să rostogolească amenințarea Rusiei sau altă gogoriță pe care am mai auzit-o din 1996 până azi, acești oameni se vor simți abandonați, vor pune semn de egalitate între PSD și PNL și, foarte probabil, nu vor veni la vot". 

 

De ce ar avea PSD așa mult în sondaje și ce ar putea urma la alegeri? (Adevărul)

"Se poate discuta despre acuratețea sondajelor, despre metodă sau despre manipularea cifrelor. Dar să luăm ceea ce este în acest moment acceptat de toată lumea", îndeamnă Ion M. Ioniță din paginile Adevărul. "PSD, lider destul de solid, urmat de PNL. ALDE și USR deasupra pragului, UDMR în scorul obișnuit și la limita intrării în Parament, PMP. Ceilalți, sub prag.
Care ar fi punctele tari care au distanțat PSD în acest moment al cursei elctorale? În primul rând, măsurile populiste votate pe bandă rulantă în ultimele săptămâni. 
Așa cum se văd lucruirle în acest moment al unei campanii care nu excelează deloc ca interes, PSD și PNL nu sunt la nivelul care să le aducă un scor suficient obținerii guvernării. Ca de fiecare dată până acum, alianțele din Parlament vor decide cine cu cine va guverna. PSD plus ALDE sau PNL plus USR. Dacă restul partidelor mici nu trec pragul electoral, este foarte probabil ca UDMR să se întoarcă pe postul de partid care decide guvernarea".

 

Cum plagiază România populismul din Europa. „Partidele noastre se iau la întrecere în a se bate cu pumnul în piept cât iubesc ele ţărişoara“ (Adevărul)

Pe lângă faptul că marile partide – PSD, PNL, ALDE şi PMP – au inserat „România“ în sloganurile de campanie, mesajele electorale se concentrează tot pe idei naţionaliste, fie că ele au accente mai de stânga sau mai de dreapta. „Adevărul“ a încercat să explice, cu ajutorul specialiştilor, cât de mult pot ameţi electoratul asemenea mesaje, în contextul în care ţări din vestul Europei, cu o vastă experienţă democratică, au fost lovite din plin de valul naţionalist. 

 

Corpul de control al premierului: Ministerele aruncă cu bani pe fereastră; 75% din studii sunt folosite ineficient (Ziarul Financiar)

Ministerele economice au co­mandat studii de fezabilitate în valoare totală de 92 mil. lei în perioada 2011-2016.
Potrivit Corpului de control al prim-ministrului, 46 studii de fezabilitate au fost plătite şi utilizate, alte 29 de studii de fezabilitate au fost plătite şi neutilizate, în valoare totală de 18,1 milioane de lei (19,51% din totalul angajamentelor legale, respectiv 46,22% din valoarea contractată).
Corpul de control al prim-ministrului propune controale suplimentare la entităţile care au înregistrat un grad foarte ridicat al ineficienţei utilizării studiilor de fezabilitate plătite din bani publici, pentru analizarea modului în care au fost contractate aceste studii de fezabilitate şi a cauzelor care au dus la o asemenea ineficienţă în utilizarea fondurilor publice”.

 

Povestea primei Ordonanțe adoptată de Guvern și aruncată înainte de a ajunge în Monitor. De frică, Guvernul lasă Parlamentului decizia de a achita statuia lui Brâncuși (Evenimentul Zilei)

În amendamentele depuse la Cameră de ministerul Culturii se spune că banii din donații vor fi returnați până la 31 decembrie 2017.
Afacerea „Cumințenia Pământului” devine una dintre cele mai suspecte, dar și cele mai ridicole „combinații” din ultimul an. Tabloul început cu o negociere suspectă și un proces verbal semnat de un ministru, este continuat astăzi cu o Ordonanță de Urgență adoptată în Executiv și apoi retrasă și înlocuită cu niște amendamente aduse unui alt act normativ.
Vă prezint astăzi povestea primei OUG emisă de un Guvern al României și retrasă înainte de a fi dată spre publicare Monitorului Oficial.
Într-o opinie a Consiliului Legislativ pe această afacere, se vede și de ce: „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă”.

 

Mai îngrijorător decât cancerul (Jurnalul Național)

Infecțiile banale, până nu demult tratate cu succes, au ajuns să nu mai poată fi vindecate din cauza unui fenomen global care a luat amploare în ultimii ani: rezistența la antibiotice. Suprautilizarea acestora de către medici, automedicația pacienților -  de cele mai multe ori nepotrivită – și, mai cu seamă, folosirea în exces și fără discernământ a acestor medicamente pentru uz veterinar sunt principalelele cauze ale rezistenței la antibiotice.

 

Beznă (Gazeta Sporturilor)

Îmbrăcați în negru, dinamoviștii au avut o prestație pe măsură și sunt în mare pericol să rateze play-off-ul. 
Meciul Dinamo – CFR Cluj, 0 la 2, s-a terminat cu suporterii pe garduri, cerând insistent demisia lui Andone. Dinamo nu a mai câștigat în fața CFR-ului din aprilie 2013 și a ajuns la 8 meciuri fără victorie în Liga 1 în fața clujenilor.

 
Revista presei românești - 22 noiembrie 2016