Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


E campanie electorală? (Adevărul)

mircea_vasilescu_0.jpeg

Mircea Vasilescu, profesor la Facultatea de Litere a Universității București
Sursa imaginii: 
RFI

Ce legătură are DNA cu alegerile. Și de ce e periculoasă liniștea (România Liberă) -  Ce promit partidele că vor face pentru tineri (Evenimentul Zilei) - Suntem cei mai trumpiști dintre europeni (Jurnalul Național)

Ce legătură are DNA cu alegerile. Și de ce e periculoasă liniștea (România Liberă)

"Miza principală a alegerilor din 11 decembrie este păstrarea (sau nu) a unui parchet anticorupție funcțional și eficient. Menținerea unei Direcții Naționale Anticorupție viguroase garantează direcția geopolitică a României, care, deși se află în NATO și Uniunea Europeană, ar putea suferi modificări, așa cum s-a întâmplat în Ungaria, Cehia sau Slovacia.
Prima miză o presupune pe următoarea, altfel spus, dacă Direcția Națională Anticorupție (DNA) se înmoaie și se transformă într-un parchet care se rezumă la cercetarea nașilor CFR și a micilor găinării, atunci totul se va schimba și România va reveni la vremurile ei de dinainte de 2004, plus revanșele pe care le-au gândit temeinic marii pești ai corupției autohtone, câtă vreme au stat la închisoare. Dacă DNA cade la aceste alegeri, atunci s-ar relativiza și azimutul democratic și euroatlantic al țării.
Dacă n-ar fi așa, ambasadorii occidentali la București n-ar da atâta importanță acestei instituții care salubrizează clasa politică. Susținerea necondiționată a Direcției Naționale Anticorupție de către acești diplomați a fost nu doar o modalitate de supraviețuire a instituției, ci și o formulă de încurajare a procurorilor, într-o perioadă de hărțuire și subminare permanentă"...

 

E campanie electorală? (Adevărul)

"Dacă nu ești foarte atent, nici nu te prinzi că e campanie electorală", comentează în Adevărul profesorul Mircea Vasilescu de la Facultatea de Litere a Universității București. 
"După legea nouă, partidele nu mai au voie să înșire prin oraș kilometri pătrați de bannere și panouri. Iar dacă ții neapărat să urmărești campania electorală, te apucă plictiseala... Dacă te prinzi că e campanie, parcă-ți vine să regreți campaniile din anii '90: măcar atunci se dezbăteau teme mai consistente (reforma economică, aderarea la UE și la NATO). Ar fi și acum teme importante de discutat. De pildă, cum ne adaptăm la era digitală, care schimbă rapid lumea sub ochii noștri; sau ce se alege de Europa în care am intrat și care e locul României în UE; sau cum (și dacă) îi putem face pe milioanele de români plecați în străinătate să se întoarcă acasă. Și altele.
Mă tem însă că, pentru mulți dintre candidați – și, să-mi fie cu iertare, și pentru mulți dintre alegători – astfel de teme sunt prea complicate. Așa că e mai simplu pentru toată lumea să ne jucăm liniștiți și ipocriți în curticica noastră, pendulând între „îți redăm pensia” și “îți redăm demnitatea”, scrie Mircea Vasilescu. Găsiți comentariul intregral în ziar.

 

Alegeri parlamentare 2016. Ce promit partidele că vor face pentru tineri (Evenimentul Zilei)

Unul din 5 tineri sub 25 ani e şomer şi 1,5 milioane se află în pericol de sărăcie. 1 din 4 tineri nu citește literatură, iar 1 din 3 nu face sport deloc.
PSD promite burse de 400 lei/ lună pentru 60.000 de tineri din şcolile profesionale şi un ajutor de 250 lei/lună celor săraci.
PNL vrea să ofere împrumuturi pentru studenți: credite pe termen lung, cu dobândă preferențială, destinate studiilor. Liberalii vor să ofere stimulente financiare din fonduri UE și bugetul național angajatorilor care înființează unități private de învățământ și ucenicie.
PMP propune acordarea de facilități fiscale pentru firmele care angajează tineri studenți, încurajarea și dezvoltarea voluntariatului, corelarea educației cu piața muncii...
USR și ALDE, cu temele nefăcute.

 

Suntem cei mai trumpiști dintre europeni (Jurnalul Național)

82% dintre români împărtășesc opinii populiste și autoritare, indiferent de simpatiile politice autohtone. România este din acest punct de vedere, pe primul loc în Europa. Procentul conaționalilor care rezonează la discursul populist autoritar surclasează net țări în care formațiunile ultranaționaliste se află în primă ascensiune precum Franța, Germania, Olanda sau Marea Britanie. JN citează un sondaj yougov (centrul de cercetare pentru politici publice al Universității Cambridge) menit să descopere structura peisajului politic în 12 țări europene. Rezultatele ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe liderii politici de la București. Se caută un Donald Trump mioritic. În așteptarea unui nou Vadim. 

 
Revista presei românești - 24 noiembrie 2016