Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi suntem români. Nu ştim cu cine votăm (Adevărul)

plesu.jpg

Andrei Pleșu
Sursa imaginii: 
youtube.com

PSD a bătut în cuie guvernul din umbră (Jurnalul Național) - Tezele de doctorat, secrete de stat (România Liberă) - Harta imigraţiei din Europa. Unde au plecat cei mai mulţi români (Gândul) - Se duc și „câinii?” (Gazeta Sporturilor) 

PSD a bătut în cuie guvernul din umbră (Jurnalul Național)

Dacă în privința premierului social-democrații au deocamdată un singur nume, în ceea ce privește ministerele partidul are de unde alege. Cei care au muncit la elaborarea programului de guvernare vor prinde un loc în Guvern.  „Veteranii“ Robert Cazanciuc, Titus Corlățean sau Rovana Plumb sunt printre favoriți dar există și nume noi. JN a intrat în posesia listei viitorului cabinet în cazul în care PSD va câștiga alegerile. 

 

Noi suntem români. Nu ştim cu cine votăm (Adevărul)

 „Exagerez“, scrie filosoful Andrei Pleșu.  „Mulţi români par să ştie cu cine votează. De obicei cu ăia pe care i-au votat cam tot timpul... Dar sînt şi unii, ca mine, care trăiesc într-o statornică stupoare electorală. Sau care votează cum spunea Adam Michnik că a votat pentru Wałesa, cînd nu-i mai plăcea: ţinîndu-se de nas.
Ai vrea, desigur, să-ţi dai votul pentru alţii decît pentru cei care te-au enervat, mandate la rînd, cu falsa lor politică „de stînga”, cu ipocriziile, furtişagurile şi suficienţa lor golănească. Mereu bine instalaţi pe o claviatură „rentabilă”, undeva între grosolănia oablă şi miştoul bălos. Ai vrea să te orientezi către opoziţie, către „dreapta” eficientă. Dar observi, destul de repede, că nici ei nu mai sunt ce-au fost. Acum însă au ajuns să fie de o indescifrabilă împestriţare, neconvingători, plini de bube, de neisprăviţi şi demagogi... 
Vreau, cu orice risc, chipuri nemaiîntîlnite, voci nemaiauzite, moravuri decente. Sau, dacă nici asta nu se poate, vreau măcar să trec de etapa furiei şi a exasperării şi să mă bucur de niţică, burgheză, plictiseală“.

 

„Brâncuși nu e al tău”. Lista guvernanților care și-au dat girul în ultima perioadă pentru cumpărarea „Cumințeniei” (Evenimentul Zilei)

În august, în OUG 14/2016, privind rectificarea bugetară, Finanțele găsiseră „temei legal” pentru a da 5 milioane de euro pentru cumpărarea operei lui Constantin Brâncuși. Situația juridică a afacerii nu s-a schimbat de atunci. La acea oră, campania „Brâncuși e al tău” era în toi.

 

Tezele de doctorat, secrete de stat (România Liberă)

De la sfârșitul lunii septembrie, Biblioteca Națională a României a interzis accesul publicului la tezele de doctorat susținute în România. Și nu doar publicului, ci și experților CNATDCU, cei care verifică acuzațiile de plagiat. 
Teoretic, accesul e încă permis, dar numai pentru varianta electronică a unei tezei. Bibliotînsă, susține că nu deține personal pentru realizarea copiilor electronice prin scanare. Întrebat de către RL cum a descoperit abia acum două luni că legea nu ar permite consultarea, în format fizic, la slă, a tezelor de doctorat, directorul Bibliotecii a pomenit un director din instituție care ar fi citit legea mai atent. Numărul 1 în Bibliotecă a răspuns, întrebat cum de s-au putu consulta tezele la sală până în septembrie, astfel:  „Am încălcat legea!“.
Ministrul Culturii, Corina Șuteu nu a răspuns cererii RL de a comenta situația, ba chiar a invocat, nejustificat, că ar avea nevoie de 30 de zile pentru a elabora o reacție.    

 

Harta imigraţiei din Europa. Unde au plecat cei mai mulţi români (Gândul)

Unul din cele mai dezbătute subiecte în ziua de azi este imigraţia. Cei de la site-ul The Independent au prezentat o hartă care arată ţara de origine a imigranţilor din fiecare stat european.
Harta a fost realizată cu ajutorul statisticilor Naţiunilor Unite. În Norvegia, cei mai mulţi imigranţi provin din Polonia, iar în Suedia, cei mai mulţi sunt din Finlanda.
Totodată, în Danemarca majoritatea imigranţilor provin din Germania, în timp ce în Germania aceştia provin din Polonia. În Franţa, cei mai mulţi sunt de origine algerieni.
Românii sunt majoritari imigranţi în Italia şi Ungaria. În România cei mai mulţi imigranţi au venit din Republica Moldova.

 

Se duc și „câinii?” (Gazeta Sporturilor)

Înaintea derby-ului tradițional Steaua – Dinamo, roș-albii au aflat că pot să piardă și ei marca. Gruparea din Ștefan cel Mare era singura de mare tradiție rămasă „curată”, după ce Steaua, Rapid, U Craiova, FC Argeș, UTA, Petrolul, Oțelul sau Poli Timișoara și-au pierdut identitatea.

 
Revista presei românești - 28 noiembrie 2016