Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Români din diaspora: "Vrem un Parlament fără penali" (Adevărul)

Transplantul de organe, blocat total (Jurnalul Național) - Corina Şuteu, a şaptea încercare de a trece ordonanţa privind cinematografia (Gândul) - Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din România (România Liberă) - Bate și Dinamo pe cineva? (Gazeta Sporturilor)

Topul partidelor cu candidaţi penali pentru parlamentare (Adevărul)

ALDE, PMP şi PSD sunt partidele care au ignorat apelul preşedintelui Klaus Iohannis de a pune pe listele lor persoane fără probleme penale sau traseişti şi şi-au alcătuit lista din oameni care într-o mare proporţie sunt „pătaţi“, arată un raport al mişcării civice Iniţiativa România. Din analiză a reieșit că cel puţin trei partide vor avea cam 50% deputaţi şi senatori cu pete în CV. 
În acest context, cu 12 zile înainte de scrutinul parlamentar câțiva români care trăiesc peste hotare au vorbit pentru Adevărul despre așteptările lor.
"Să dăm o șansă generației tinere", îndeamnă John Ion Banu, antreprenor în Florida, care prevede o victorie a PSD.
"Schimbarea raportului de forțe politice este benefică", spune Raluca Mateoc, doctorand în antropologie la Universitatea din Fribourg, Elveția.
"Aș vota un partid fără experiență, dar care are voința de a face bine pentru România", comentează Marius Grigore, inginer de aeronave din Seattle, SUA.
Majoritatea conaționalilor din diaspora spun că soarta țării nu le este indiferentă. Chiar dacă întoarcerea acasă este plănuită sau nu pe termen lung, alegătorii care trăiesc peste hotare vor să aibă o țară ca afară – cu altfel de structuri și cu oameni  care să ia cele mai bune decizii pentru România. 

 

Transplantul de organe, blocat total (Jurnalul Național)

Afirmațiile "denigratoare și calomnioase" privind activitatea de transplant induc panică în rândul medicilor și al pacienților. Și au condus la scăderea dramatică a transplanturilor, avertizează conducerea Agenției Naționale de Transplant. Nicio astfel de procedură nu s-a mai făcut în ultimele 10 zile, fapt fără precedent în România. Radu Deac susține că cea mai gravă consecință a scandalului din ultima perioadă este creșterea mortalității în rândul pacienților.
În România, primele prelevări de organe de la donatori aflați în moarte cerebrală s-au făcut în 1997, iar în ultimii ani s-a ajuns la peste 500 de transplanturi de organ solid și medulare și peste 400 de transplanturi de țesuturi și celule pe an, potrivit ANT.

 

Corina Şuteu, a şaptea încercare de a trece ordonanţa privind cinematografia (Gândul)

Ministru Culturii Corina Şuteu încearcă, pe ultima sută de metri, în tăcere, să treacă ordonanţa privind cinematografia şi să schimbe regulile astfel încât să desfiinţeze modelul actual funcţional şi să lase finanţările la mâna cui împarte banii, iar supravieţuirea cinematografiei să stea în decizii bugetare anuale.
Chiar dacă a şaptea variantă vine cu 57 de articole schimbate, iniţiatorii nu au elaborat un nou act normativ, aşa cum prevede legea, ci încearcă să schimbe totul prin ordonanţă. La fel care şi în celelalte cazuri, proiectul nu are avizul Consiliului Naţional al Cinematografiei şi nici al Arhivei Naţionale de Film, tocmai lipsa de transparenţă fiind motivul revoltei mai mutor oameni din domeniu. Ultima variantă propusă de Şuteu nu are un studiu de impact al acestor măsuri.

 

Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Fosta mină este cea de-a doua din Europa ca număr de vizitatori (România Liberă)

Salina Turda a devenit, oficial, cel mai vizitat obiectiv turis­tic din România. Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât, în urmă cu un deceniu, aceasta nu exista decât ca un obiectiv turistic de importanță minoră.
Potrivit estimărilor conducerii salinei, în prima săptămână din decembrie, numărul vizitatorilor va depăși 600.000 de oameni care i-au trecut pragul de la începutul anului.
Salina Turda este singurul loc subpământean din lume care poate fi vizualizat cu ajutorul aplicației StreetView.

 

Bate și Dinamo pe cineva? (Gazeta Sporturilor)

Dinamo – Steaua, miercuri, 20:30, Digi, Dolce, Look
Trupa din Ștefan cel Mare este singura formație aflată pe loc de play-off care nu a câștigat niciun meci împotriva echipelor de pe primelor 6 locuri. Elevii lui Andone au adunat doar 4 puncte în 6 partide, în timp ce Steaua a strâns 10 puncte. „Câinii” au însă un avantaj în fața rivalului istoric, 7 meciuri consecutive fără înfrângere, și ar putea bifa un record de invincibilitate dacă nu vor pierde nici acum. 

 
Revista presei românești - 29 noiembrie 2016