Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD și ALDE au găsit soluția salvatoare pentru Dragnea (Jurnalul Național)

Întrebarea nr. 1 a alegerilor: cine va lua fructele creşterii economice? (Ziarul Financiar) - Cacealmaua Transporturilor de pe Centura Bucureștiului (România Liberă) - Torționarul Alexandru Vișinescu, ultima șansă de a scăpa de condamnare (Evenimentul Zilei) - Hagi Leaks (Gazeta Sporturilor)

Întrebarea nr. 1 a alegerilor: cine va lua fructele creşterii economice? România intră în săptămâna alegerilor cu cele mai bune date macro dintr-o perioadă electorală, cu o economie stabilă şi afaceri în creştere pe toate liniile (Ziarul Financiar)

Duminică, 18,9 milioane de alegători înscrişi în registrul electoral vor fi chemaţi la urne pentru alegerile parla­men­tare, iar de votul lor depinde cine va guverna România, având în ve­dere că legea spune că guvernarea este a acelui partid care a câştigat majoritatea ab­solută sau a acelui grup de partide care reuşesc să formeze o majoritate în Parlament.
Principalele partide politice aflate în com­pe­tiţie şi-au prezentat măsurile economice din planurile de guvernare în al 13-lea ceas, în condiţiile în care situaţia economică a ţării este, în statistici, foarte bună: România a avut cea mai mare creştere a PIB-ului din rândul statelor UE (de 5,2% în primul semestru), s-au creat 160.000 de joburi noi de la începutul anului, salariile nete ale angajaţilor au crescut cu 15% în ultimul an, şomajul are cel mai redus nivel din ultimii şase ani (cu o rată de 5,8%), iar consumul a crescut cu peste 10% anul acesta.
Liderii politici au început să prezinte cu precădere în ultima lună principalele măsuri economice din programele de guvernare pe care le propun, iar în aproape toate există promisiuni legate de reduceri masive de taxe, de creşteri de salarii (în special a salariilor mi­ni­me şi ale medicilor şi profesorilor), precum şi investiţii în infrastructură.

 

PSD și ALDE au găsit soluția salvatoare pentru Dragnea (Jurnalul Național)

Chiar dacă legea de funcționare a Guvernului le interzice persoanelor condamnate să facă parte din Executiv, Liviu Dragnea ar putea ocupa fotoliul de premier după alegerile parlamentare de duminică. Liderii PSD și ALDE, dar și specialiști în drept constituțional consultați de JN susțin că Legea fundamentală prevalează în fața oricărei norme legislative, astfel că șeful PSD ar putea prelua fără probleme Palatul Victoria.

 

Cacealmaua Transporturilor de pe Centura Bucureștiului (România Liberă)

Corporatiștii din Pipera și Băneasa, dar și locuitorii din jurul Capitalei au fost amăgiţi de actualul ministru al Transporturilor, Sorin Bușe, care le-a promis o variantă rapidă de transport. La faţa locului nu s-au smuls însă nici buruienile.

 

Torționarul Alexandru Vișinescu, ultima șansă de a scăpa de condamnare (Evenimentul Zilei)

Înalta Curte judecă astăzi apelul fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat la respingerea contestației împotriva sentinței de 20 de ani de închisoare. Gheorghe Gheorghiu Dej, „martor” al apărării.

 

Hagi Leaks (Gazeta Sporturilor)

În anul 2014, patronul Academiei l-a vândut pe Cristian Manea în Cipru. Din banii încasați, un milion de euro au plecat din conturile BRD într-un offshore din Malta. Acesta e primul episod românesc din Football Leaks, o investigație European Investigative Collaborations.