Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reconfigurarea Parlamentului ar putea să dea o nouă formă legilor care au bulversat mediul de business (Ziarul Financiar)

Imaginea dezastrului IT la stat: 9 ministere au plătit degeaba 25 de milioane de euro pe softuri (Gândul) - Harta infracțiunilor din București (România Liberă) - Demolați (Gazeta Sporturilor)

Imaginea dezastrului IT la stat: 9 ministere au plătit degeaba 25 de milioane de euro pe softuri (Gândul)

Corpul de contrul al premierului a descoperit că nouă ministere şi instituţii subordonate au plătit suma de peste 110 milioane de lei (aproape 25 de milioane de euro) pentru softuri instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultăţi în exploatare sau cu defecţiuni. În total, în perioada 2011-august 2016 ministerele au achiziţionat softuri în valoare de aproape 700 de milioane de euro (peste 3,1 miliarde de lei). Guvernul prezintă şi care sunt firmele de IT care au câştigat cei mai mulţi bani de la stat în urma achiziţiilor de software. Primele trei locuri sunt ocupate de firme ai căror patroni sau foşti lideri au probleme penale. Locul unu este ocupat de Siveco România, firmă a cărei fostă directoare Irina Socol a fost condamnată pentru evaziune fiscală şi al cărei nume apare şi în alte dosare de corupţie. Locul doi este ocupat de grupul Teamnet, fondat de deputatul Sebastian Ghiţă şi pe care conform DNA acesta încă o controlează prin intermediari. Locul trei este ocupat de UTI Grup, deţinut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată pentru corupţie. Multe alte companii din topul celor mai câştigate firme de IT din contracte cu statul apar în conjuncturi penale. Guvernul arată că deşi s-au alocat „sume considerabile” pentru achiziţiile IT, „nu există o strategie de informatizare, pe baza căreia să fie realizate achiziţiile, şi nici o urmărire a stadiului de îndeplinire a obiectivelor pentru care au fost achiziţionate softurile şi a gradului efectiv de utilizare”.

 

Reconfigurarea Parlamentului ar putea să dea o nouă formă pentru 4-5 legi care au bulversat mediul de business în ultimii doi ani (Ziarul Financiar)

Actualul Parlament a bulversat mediul de business în ultimul an prin legi care au afectat profund piaţa bancară – legea dării în plată şi a conversiei –, piaţa de retail – legea  „51% produse româneşti în supermarketuri“ – sau piaţa ţigaretelor – legea antifumat în spaţii publice. Întrebarea este: cum se vor reaşeza forţele politice şi ce consecinţe vor fi dacă PSD sau PNL vor ajunge la guvernare cu aceste legi? 
Viitorii parlamentari ar trebui să vină cu un set de politici economice şi direcţii foarte clare şi să lucreze cu nişte proiecţii vizavi de impactul bugetar al unor măsuri, dar să se şi asigure că au resurse financiare pentru măsurile pe care le propun, spun analiştii.
„Toate programele partidelor politicie din prezent promit că după alegeri îţi dau şi luna de pe cer, problema e că diferenţa dintre promisiuni şi realizări este imensă. Nu am văzut nicăieri în lume investiţii de o asemenea anvergură, cum este promisiunea celor 9 spitale regionale, într-un singur ciclu politic. De curiozitate, m-am uitat peste programele partidelor din 2012, unde am văzut că până în 2016 trebuia să fie gata autostrada Comarnic-Braşov“, a mai spus analistul economic Laurian Lungu. În opinia lui, parlamentarii trebuie să aibă mai puţine proiecte, dar să le ducă până la capăt înainte să îşi încheie mandatul.

 

MAE dă asigurări că a pregătit mai bine alegerile din străinătate (Evenimentul Zilei)

Pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează un număr record de secții de vot în străinătate (417), cu 123 mai multe decât la prezidențialele din 2014. Cele mai multe secții sunt în Italia – 73, Spania – 53, Republica Moldova – 35, Germania – 15. S-au trimis în străinătate aproape 2 milioane de buletine de vot.

 

Harta infracțiunilor din București (România Liberă)

Cele mai multe spargeri de locuințe, tâlhării, furturi din buzunare și din mașini se petrec în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei. De partea cealaltă, cele mai sigure sectoare la acest capitol sunt și cele mai sărace, 4 și 5. În primele nouă luni ale anului au fost mai multe furturi din locuințe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar mai puține din mașini.

 

Demolați (Gazeta Sporturilor)

Câinii au fost aduși cu picioarele pe pământ după euforia din Derby de România. Trupa lui Andone a încasat 4 goluri de la Gaz Metan Mediaș. Eric, Lullaku și Axente s-au distrat cu apărarea lui Andone, dar victoria Mediașului a fost facilitată de Alexandru Tudor, care a inventat un penalty pentru gazde la 0 la 0.

 
Revista presei românești - 6 decembrie 2016