Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


750 de milioane de euro au „mâncat” revoluționarii de la stat (Evenimentul Zilei)

Adolescenţii români, analfabeţi funcţional. Cum am ajuns ruşinea Europei la testele PISA: curricula se bazează pe memorare, nu pe înţelegere (Adevărul) - Peste 6,6 miliarde de euro vor ajnge la firmele de recuperare (Jurnalul Național) - Doborâți-i! (Gazeta Sporturilor)

Adolescenţii români, analfabeţi funcţional. Cum am ajuns ruşinea Europei la testele PISA: curricula se bazează pe memorare, nu pe înţelegere (Adevărul)

Curriculum-ul bazat pe teorie, profesorii insuficient pregătiţi şi lipsa investiţiei în sistemul de învăţământ plasează România la coada Europei la testele PISA, care verifică dacă adolescenţii pot aplica informaţiile pe care le primesc la şcoală în lumea reală.
Experţii atrag atenţia că, dacă sistemul de predare va fi structurat în continuare doar pe memorare şi nu pe înţelegerea unor fenomene, nu vom reuşi să depăşim faza analfabetismului funcţional. Potrivit raportului, faţă de 2012 România a făcut un salt de 6 puncte în domeniul Ştiinţe pe scala PISA, un salt de 4 puncte la Lectură şi de 10 puncte la Matematică. Cu toate acestea, potrivit experţilor saltul nu este semnificativ şi ar fi o eroare să gândim că am evoluat.

 

Peste 6,6 miliarde de euro vor ajnge la firmele de recuperare (Jurnalul Național)

Instituțiile bancare au externalizat, în ultimii trei ani, credite neperformante în valoare de cinci miliarde de euro. În plus, acestea pregătesc pentru vânzare noi portofolii în valoare de 1,6 miliarde de euro în umrătorii doi ani, spune Cătălin Negrea, directorul general al companiei Top Factoring.
4 din 10 datornici la bănci sunt din Muntenia. La polul opus se află Maramureșul, unde sunt doar doi. Rău-platnicul are vârsta de 42 de ani, în medie, la data contractării creditului, și-a plătit ratele timp de patru ani și are o restanță medie de 5.204 lei și un venit lunar de 1.700 de lei. El plătește în medie, o restanță de 307 lei la bănci, potrivit unui studiu realizat pe un eșantion de peste 850.000 de cazuri administrate direct de către compania  Top Factoring. Femeile au o datorie mai mică decât bărbații.
Cei mai buni clienți debitori sunt artiștii, personalul din domeniul medical și preoții. Cei care plătesc cel mai puțin sunt persoanele cu funcții înalte, sportivii și antreprenorii. 

 

750 de milioane de euro au „mâncat” revoluționarii de la stat (Evenimentul Zilei)

Procurorii şi inspectorii Corpului de Control al Executivului au început cea mai mare anchetă postdecembristă prin care se vrea stabilirea adevărului: cine are carnet de revoluţionar legal şi cine nu.
Patru ani le-au trebuit inspectorilor de la Corpul de Control al Guvernului să verifice hârtiile de la Secretariatul General al Revoluţionarilor, pentru a stabili câţi bani s-au plătit de la bugetul de stat celor aproximativ 21.000 de persoane care deţin carnet de revoluţionar. E vorba de toate certificatele emise, din 1992 şi până în prezent.
În urma controlului, s-au descoperit sume impresionante şi ilegalităţi uriaşe. Primele nereguli au fost deja raportate procurorilor, care au început o anchetă în acest sens: 3.500 de persoane ar beneficia ilegal de indeminzaţii şi de alte facilităţi de la stat. Potrivit raportului de control, rezultat în urma verificărilor începute în 2012 şi terminate în 2016, din vistieria statului s-au alocat aproximativ 750 de milioane de euro, drepturi bănești pentru revoluționari.

 

Doborâți-i! (Gazeta Sporturilor)

Îndemnul vine înainte de partida Villareal – Steaua din grupa L a Ligii Europa.
Pentru a fi siguri de calificare, steliștii ar trebui să câștige mâine în Spania sau să remizeze cu minimum două goluri marcate. Elevii lui Reghecamf se vor simți ca acasă în provincia Castellon, în care locuiesc circa 500.000 de români, dintre care minimum 5.000 vor fi pe stadion.

 
Revista presei românești - 7 decembrie 2016