Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ghid practic pentru alegerile parlamentare (Adevărul)

Bat la uşa Parlamentului cu tot cu dosare penale (Evenimentul Zilei) - Bine că vă ocupaţi timpul cu Soros, dar nu suflaţi nicio vorbă despre mizeria din transportul în comun din Bucureşti şi despre mizeria transportului din ţară (Ziarul Financiar) - A plagiat, dar nu “suficient”. Kovesi, 4% urme de copy-paste (Jurnalul Național) - MI-RA-CU-LOS (Gazeta Sporturilor)

Ghid practic pentru alegerile parlamentare: unde poţi vota, ce e interzis în cabina de vot şi cum va fi vremea duminică (Adevărul)

Duminică ne alegem noul Parlament, care va susţine ulterior viitorul Guvern. După ce la alegerile legislative din 2008 şi 2012 s-a folosit sistemul de vot uninominal (omul, nu partidul), la scrutinul de duminică se va reveni la votul pe listă: vom vota o listă de candidaţi propusă de partide.Pentru a ajunge în Parlament, partidele trebuie să treacă pragul de 5%, iar candidaţii independenţi să atingă coeficientul electoral, care variază în funcţie de numărul total de voturi  pe fiecare judeţ. Spre exemplu, la Bucureşti, un candidat independent trebuie să obţină 3,5% din voturi. „Adevărul“ vă spune tot ce trebuie să ştiţi  despre alegerile de duminică: unde puteţi vota, ce acte sunt necesare, care este programul la urne şi ce e interzis să faceţi în cabina de vot.

 

Bat la uşa Parlamentului cu tot cu dosare penale (Evenimentul Zilei)

Un număr total de 6.477 de candidaţi se luptă duminică pentru cele 466 de locuri din viitorul Parlament. EVZ vă prezintă tabloul candidaţilor cu probleme în justiţie, mai puțin cunoscuți opiniei publice, care s-au strecurat pe listele partidelor la alegerile parlamentare de duminică.

 

Bine că vă ocupaţi timpul cu Soros, dar nu suflaţi nicio vorbă despre mizeria din transportul în comun din Bucureşti şi despre mizeria transportului din ţară (Ziarul Financiar)

Comentariul este semnat de Iulian Anghel, editor politic al ZF.
„Partidele s-au repezit în această campanie să reducă taxele şi să crească salariile. Să mâncăm lefuri cu lingura, cum spune Conul Leonida. Ideea prinde pentru că societatea nu este suficient de bogată ca să observe că, de fapt, taxele mici o fac să fie şi mai săracă. Şi apoi jemanfişismul este filosofia oamenilor pentru care ziua de mâine nu există.
Taxele au fost deja reduse, bugetul României are unele dintre cele mai mici rate de fiscalizare din UE, dacă nu cea mai mică. Dar care este preţul? Doar 17 kilometri de autostradă în 2016!...
Ce bune sunt taxele mici! Ne minunăm de TGV-urile franceze care merg cu 200 de kilometri la oră, dar uităm că veniturile la bugetul statului francez obţinute din taxe sunt de 55% din PIB-ul de 2.200 de miliarde de euro al Franţei – adică 1.200 de miliarde de euro - în vreme ce veniturile la bugetul nostru sunt de 32% din PIB, adică 50 de miliarde de euro, la un PIB de 160 de milarde de euro.
Cea mai potrivită discuţie pentru parcursul ciclului economic în care ne aflăm ar fi trebuit să fie: sunt rezonabile taxele din ziua de azi? Poate este loc de scăderea lor, dar cu ce preţ? Sau: nu este timpul să revenim la impozitarea progresivă”. Integral în Ziarul Financiar.

 

A plagiat, dar nu “suficient”. Kovesi, 4% urme de copy-paste (Jurnalul Național)

CNATDCU a decis ieri că șefa DNA Laura Codruța Kovesi nu și-a plagiat teza de doctorat, iar retragerea titlului de doctor ar reprezenta o soluție excesivă, în condițiile în care experții în drept care au analizat lucrarea au constatat că din totalul de 444 de pagini reclamate, doar patru procente constituie fapte de plagiat. 
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a reacționat dupăverdictul oferit de CNATDCUși a declarat că, la universităţile cu ”toleranţă zero la copiat”, în cazuri similare cu cel al Codruţei Kovesi, se solicită refacerea tezei şi aceasta nu ajunge să fie susţinută. Ministrul a spus că, dacă vor fi formulate contestaţii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranţă analizate.

 

MI-RA-CU-LOS (Gazeta Sporturilor)

Astra s-a calificat incredibil în primăvara europeană. Egali cu AS Roma, giurgiuvenii au terminat pe locul 2 grație victoriei obținute de Plzen, 3-2 cu Austria Viena, după ce cehii au fost conduși cu 2-0. Șumudică a urmărit cu lacrimi în ochi ultimele 10 minute ale meciului.
Șumudică a avut un an perfect e banca Astrei: a câștigat titlul, Supercupa României și a calificat echipa în primăvara europeană. Acum îî cere patronului sa-i accepte demisia și să treacă peste clauza de reziliere în valoare de 150.000 de euro. Șumudică a negociat azi noapte cu Gaziantep. Turcii îi oferă un salariu de 5 ori mai mare decât la Astra, doar că nu îi plătesc și clauza de reziliere.

 
Revista presei românești - 9 decembrie 2016