Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Indiferența românilor aduce victoria PSD (Adevărul)

harta.jpg

Rezultatul votului la Alegerile Parlamentare
Image source: 
hotnews.ro

Marele învingător: Liviu Dragnea. Marea perdantă: Alina Gorghiu (Evenimentul Zilei) - Cine a câștigat de fapt alegerile de duminică (România Liberă) - Electoratul de la țară alege ușor: „Votăm cu cine vrea dom' primar!” (Jurnalul Național)- Cele trei misiuni ale viitorului guvern: creşterea economică, deficitul bugetar şi autostrăzile (Ziarul Financiar)

Marele învingător: Liviu Dragnea. Marea perdantă: Alina Gorghiu (Evenimentul Zilei)

S-AU NUMĂRAT PESTE 98% DIN VOTURI. Primele rezultate oficiale oferite de Biroul Electoral Central arată o victorie clară a PSD-ului, care a reușit să adune peste 46%. Liberalii sunt marii pierzători, ei reușind să adune numai puțin peste 20%. În paralel cu rezultatele de la BEC, fiecare partid numără voturile. PSD și-a prezentat rezultate, fiind asemănătoare cu cele de la Centru. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că exclude o alianță pentru viitoarea guvernare cu PNL, USR și PMP, dar nu a mai negat o eventuală colaborare cu UDMR.

 

Indiferența românilor aduce victoria PSD (Adevărul)

Viitorul Parlament va avea 330 de deputaţi şi 136 de senatori. Din aceştia şase sunt reprezentanţi ai diasporei, în timp ce 18 sunt reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. 
La aceste alegeri parlamentare s-a înregistrat una dintre cele mai mici prezenţe  la vot postdecembriste: 39,49%. Pe fondul absenteismului cronic şi al mobilizării  electoratului de partid, PSD are prima şansă să formeze Guvernul.  Cele mai mari prezenţe la  vot – peste 40% – s-au înregistrat în judeţele Olt, Teleorman  şi Dolj, toate controlate  de PSD, în timp ce cele mai  mici în Maramureş, Vaslui şi  Iaşi. De asemenea, la capitolul exemple  poate fi trecut şi Bucureştiul, care a înregistrat o prezenţă  la urne cu peste două procente  peste media naţională, un procent care în cifre reale înseamnă aproape 40.000  de voturi.  Potrivit distribuţiei  de vot pe criterii de vârstă, peste 2,5 milioane de votanţi sunt din categoria 45-64 de ani, fiind urmaţi de cei din categoria 65+, peste 1.5 milioane de persoane. Cea mai slabă  prezenţă e în rândul tinerilor cu vârste între 19 şi 24, adică aproximativ 400.000 de persoane. PSD domină harta electorală pe judeţe: conform actualelor rezultate, în afară de Satu Mare, Mureş, Harghita şi Covasna (câştigate de UDMR), respectiv Cluj, Sibiu şi Alba (PNL), restul judeţelor au votat în principal pentru social-democraţi atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor 

 

Electoratul de la țară alege ușor: „Votăm cu cine vrea dom' primar!” (Jurnalul Național)

La sate s-a votat, cu mic, cu mare, de la primele ore ale dimineții. Circa 44% din populația României locuiește în mediul rural. Reporterii JN au încercat să afle chiar de la săteni ce-i motivează să iasă la vot când miza nu mai e constituită de terenuri date de primării și nici măcar de găleți, pixuri, cizme și umbrele, care au fost interzise.

 

Cine a câștigat de fapt alegerile de duminică (România Liberă)

PSD a obținut cele mai multe voturi la scutinul de ieri, deși a avut pe liste cei mai mulți candidați controversați sau cu probleme penale. O mică parte din electorat a avut încredere în clenții parchetului anticorupție adunați sub sigla ALDE. Naționalismul și xenofobia au scos din nou capul în România.
Dar, în ciuda acestor fapte care sperie, există și o parte pozitivă ce se întrevede tot mai consistent după ultimii doi ani cu alegeri, respectiv sentimentul că tot mai mulți tineri au înțeles  puterea pe care o au prin vot.
Am constatat, mai ales în ultimele zile ale unei campanii electorale altfel anoste, marcată de derapajele politico-mediatice și de o lipsă totală de dezbateri pe teme de guvernare, că o parte consistentă a societății cu acces la internet a fost mult mai interesată decât candidații de cum trebuie să arate România modernă. 
Tinerii s-au îndemnat să meargă la vot prin campanii colective sau individuale în rețelele sociale, încât a devenit o adevărată competiție să demonstrezi că ai intrat în cabina cu perdele albastre sau o rușine dacă nu ai făcut-o.

 

Alegeri legislative 2016. Cele trei misiuni ale viitorului guvern: creşterea economică, deficitul bugetar şi autostrăzile (Ziarul Financiar)

Oricine se va instala la Palatul Victoria trebuie să menţină creşterea economică la peste 4%, să păstreze deficiul bugetar la sub 3% din PIB şi să dea drumul la construcţia de autostrăzi.
PSD a câştigat alegerile, cum era de aşteptat, şi rămâne să vedem în următoarele zile, cu cine va gu­ver­na, dacă nu se vor petrece răs­turnări majore.
Pentru România este esenţial însă ca majo­ritatea de guvernare să se realizeze rapid. Suntem într-o situaţie externă compli­ca­tă, cu un război îngheţat la 300 de kilometri de frontieră, cu o lume în schim­ba­re în chiar inima democraţiilor de tip liberal din care facem parte.
Primul examen major al viitoarei ad­mi­nistraţii va fi bugetul de stat pe 2017. S-au fă­cut atâtea promisiuni încât, cu toată jena încălcării promisiunilor, partidele care vor guverna ar trebui să-şi reseteze agenda.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, ve­niturile bugetului vor fi în acest an cele mai mici din UE, ca procent din PIB, ca urmare a re­ducerilor de taxe. Veniturile fiscale (plus cele din contribuţii sociale) vor fi sub 26% echi­­valent PIB, cele mai mici din UE – faţă de o medie a Uniunii de 40% - consideră Comisia.
Partidele care şi-au propus să guverneze ar fi trebuit să fie ele primele care să dea semnalul de alarmă: putem plăti şi salarii şi pensii şi să facem şi autostrăzi, să contribuim şi la asfaltarea drumurilor la sate, să intro­ducem canalizări pe tot cuprinsul ţării, cu acest procent de venituri bugetare raportat la PIB?

 
Revista presei românești - 12 decembrie 2016