Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci motive pentru care a câștigat PSD. Demisia Alinei Gorghiu, prea târziu și prea puțin (Adevărul)

Cum vor pesediştii să-i dea lui Dragnea ţara înapoi (Gândul) - Alegeri parlamentare 2016. Oamenii de afaceri: Sperăm ca PSD să-şi respecte promisiunile şi să ţină cu businessul românesc (Ziarul Financiar) - Culisele scandalului Gheorghe Burnei. Procurorii contrazic diagnostice medicale și decizii de specialitate. Ce spun specialiștii în medicină (Evenimentul Zilei)

Cinci motive pentru care a câștigat PSD. Demisia Alinei Gorghiu, prea târziu și prea puțin (Adevărul)

Alina Gorghiu va rămâne în istorie pentru declaraţia ei din seara alegerilor, când a spus că propunerea - Cioloş viitor premier -„se joacă”. În acel moment, tocmai se anunţase că PSD obţinuse o victorie zdrobitoare cu 45%, în timp ce PNL nu avea nici jumătate. Declaraţia spune multe despre cauzele dezastrului PNL, consideră ziaristul Ion M. Ioniță.
Dintre toate judeţele ţării, PSD nu a câştigat acolo unde minoritatea maghiară a avut majoritatea, adică în Covasna, Harghita, Mureş şi Satu Mare şi în alte trei judeţe ardelene unde tradiţia votului anti-PSD s-a menţinut, în Alba, Sibiu şi Cluj. În rest, suntem sub culoarea roşie de la Prut până la Tisa. Cum s-a ajuns aici? Meritul este al învingătorului.
1. Diabolizarea guvernului Cioloş a fost cartea câştigătoare.
2. Incompetenţa crasă a conducerii liberale. PNL s-a comportat ca un partid auto-suficient, arogant şi îmbuibat. Alina Gorghiu şi echipa au scufundat un partid în cinci luni, din iunie, când, de bine de rău, a avut 30%, la 20%, în decembrie. 
3. PNL a avut ca misiune satisfacerea intereselor unui grup restrâns nereprezentativ pentru partid. Partidul a votat legi anti-liberale şi anti-capitaliste din interese pur-personale.
4. PNL a mimat reforma şi schimbarea figurilor politice la vârf. Partidul a făcut două-trei mutări de faţadă, dar nu a deschis uşile, nu a încurajat competenţa, nu a sprijinit găsirea de soluţii care să fie propuse societăţii româneşti. 
5. Preşedintele Klaus Iohannis a greşit abordarea în campanie. Primul, neinvitarea liderilor PSD şi ALDE la Ziua Naţională. Al doilea, mesajul preşedintelui că nu îl va numi pe Dragnea. Ce va face preşedintele dacă PSD sprijinit de rezultatul de aproape 50% , îi va cere să-l numească pe Dragnea?

 

Cum vor pesediştii să-i dea lui Dragnea ţara înapoi (Gândul)

Cu un scor zdrobitor de 46% în alegerile parlamentare, pesediştii fac în acest moment toate calculele pentru a-l impune pe Liviu Dragnea premier, în ciuda opoziţiei exprimate în campanie de preşedintele Klaus Iohannis că nu va numi un şef al guvernului cu probleme penale. De altfel, aceasta este şi „problema juridică” pe care liderii PSD caută să o rezolve în condiţile în care şeful lor de partid are o condamnare cu suspendare în dosarul referendumului, iar legea privind funcţionarea şi organizarea guvernului prevede la articolul 2 că nu pot fi membri ai cabinetului cei care „au suferit condamnări penale”. 
Cum în Constituţie nu este prevăzută vreo restricţie, iar Liviu Dragnea nu a fost condamnat la vreo pedeapsă complementară privind interzicerea unor drepturi, pesediştii iau în calcul găsirea unei soluţii la Curtea Constituţională, unde ar putea avea o majoritate la limită, considerând că este excesiv să interzici să fie premier, în condiţiile în care legea îi permite să fie parlamentar. Varianta luată în discuţie ar sesizarea CCR fie în privinţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Preşedinţie, situaţie la care s-a apelat şi atunci când USL voia să-l impună pe Klaus Iohannis premier, fie cu ajutorul Avocatului Poporului. 

 

Alegeri parlamentare 2016. Oamenii de afaceri: Sperăm ca PSD să-şi respecte promisiunile şi să ţină cu businessul românesc (Ziarul Financiar)

PSD, câştigătorul detaşat, a ratat la mustaţă să facă singur majoritatea şi trebuie să se alieze cu ALDE la guvernare. Liviu Dragnea a promis că-şi va îndeplini toate din multele promisiuni electorale cuprinse în programul cu care partidul său a câştigat alegerile.
Ce spun antreprenorii despre rezultatul alegerilor: viitoarea guvernare trebuie să dea drumul la investiţii, „să fie mai orientaţi către interesele antreprenorilor locali şi să prezinte mai puţin servilism către multinaţionale, ambasade şi alte state“, să aibă grijă de antreprenorii care susţin economia şi mai puţin de bugetari. „Să avem puţină predictibilitate în economie.“

 

Culisele scandalului Gheorghe Burnei. Procurorii contrazic diagnostice medicale și decizii de specialitate. Ce spun specialiștii în medicină (Evenimentul Zilei)

În referatul prin care se cere arestarea ortopedului, procurorii spun că unele diagnostice erau exagerate sau că unele internări nu se impuneau, dar nu sunt citați specialiști, care să contrazică măsurile luate de Burnei în diverse cazuri.
Cazul profesorului doctor Gheorghe Burnei încinge și mai mult spiritele după ce procurorii, în referatul cu propunerea de arestare, par să se substituie medicilor sau specialiștilor care ar fi putut să spună dacă oasele și ligamentele găsite în frigider sunt material didactic pe care studiază anumite cazuri, așa cum procedează orice student la medicină. Mai mult, încercând să explice acuzele, anchetatorii se substituie specialiștilor și spun că medicul Burnei ar fi folosit oase de vită pentru a le implanta micuților, fără a spune de unde decurge această informație. Totodată, în referat, procurorii susțin că au avut părerea unui expert în transplant, însă, surse apropiate anchetei ne-au declarat, în exclusivitate pentru EVZ, că, într-adevăr, un expert specialist a fost prezent la perchezițiile făcute în ziua de sâmbătă, dar acesta le-a spus anchetatorilor că nu poate să-și facă o părere concretă despre obiectele descoperite.

 
Revista presei românești - 13 decembrie 2016