Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevăratul motiv pentru care PSD şi ALDE nu merg la Cotroceni. Articolul din Constituţie e doar un pretext (Adevărul)

”Butoane, nu persoane!” este sloganul PSD. Cum poate evita Iohannis desemnarea lui Dragnea premier (România Liberă) - Oamenii din umbră. Victoria PSD, dezastrul PNL. Israelienii l-au „șlefuit” pe Liviu Dragnea (Evenimentul Zilei) - Majorarea salariului minim, prima misiune a guvernului PSD (Ziarul Financiar)

Adevăratul motiv pentru care PSD şi ALDE nu merg la Cotroceni. Articolul din Constituţie e doar un pretext (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la prima rundă de negocieri pentru desemnarea viitorului premier, însă PSD şi ALDE au refuzat invitaţia. 
Ce urmăreşte tandemul PSD-ALDE? În primul rând, refuzul de a merge la Cotroceni este modul în care liderul PSD răspunde la decizia preşedintelui de a nu desemna un premier cu cazier, aşa cum este Liviu Dragnea.
Însă dincolo de disputa verbală la distanţă dintre Dragnea şi Iohannis, refuzul liderilor PSD şi ALDE ascunde un plan mai sofisticat, care vizează amputarea puterilor preşedintelui în negocierile pentru desemnarea viitorului premier. Pentru prima dată în istoria postdecembristă, PSD vrea ca preşedintele să cheme partidele la negocierile pentru desemnarea premierului abia după ce se convoacă noul Parlament. Până acum, cutuma funcţiona în felul următor: preşedintele se uita la rezultatul alegerilor, chema partidele la consultări, şi de acolo se desprindea numele viitorului premier şi, automat, viitoarea majoritate parlamentară. Apoi preşedintele convoca Parlamentul, iar noua majoritate vota Guvernul. Practic, votul de învestitură acordat de plenul reunit al Parlamentului era primul test pentru noua majoritate. De la Revoluţie încoace, toate consultările s-au ţinut înainte de a fi convocat noul Parlament, iar PSD a participat de fiecare dată la discuţii. 
Ce s-a schimbat între timp? Cu tot cu votul pe care îl va primi la redistribuire, PSD se va apropia de 50%, însă nu va obţine o majoritate absolută. Dar ce n-a obţinut pe baza votului direct, PSD vrea să obţină prin racolare: dacă mai coooptează trei-patru parlamentari, PSD va avea fără ALDE majoritate în cele două Camere, e drept, o majoritate fragilă, dar care la urma urmei îl face independent de partidul-satelit condus de Călin Popescu Tăriceanu. „Cum să mergem cu o propunere de premier în condiţiile în care parlamentarii nu sunt validaţi? Cine ştie, poate pleacă un parlamentar de la un partid la altul“, a spus Liviu Dragnea, devoalând, în mare parte, planul gândit de social-democraţi. Majoritatea absolută îi va servi PSD-ului şi în negocierile cu Klaus Iohannis. Potrivit Constituţiei, în cazul în care un partid obţine peste 50% din mandate, preşedintele este obligat să se consulte numai cu acel partid. De aceea, liderii PSD insistă ca discuţiile de la Cotroceni să aibă loc după ce Parlamentul îşi începe activitatea. 
Dacă nici la a doua rundă PSD şi ALDE nu se vor prezenta, şeful statului poate propune un premier din partea altui partid – sau chiar apolitic -, însă e greu de crezut că PSD şi ALDE vor urmări jocul de pe margine. 

 

”Butoane, nu persoane!” este sloganul PSD. Cum poate evita Iohannis desemnarea lui Dragnea premier (România Liberă)

"PSD nu se împiedică în persoane. ”Butoane, nu persoane!” e filosofia de viață a acestui T-Rex politic rapace. PSD nu a fost niciodată un partid de lider, cu excepția ”Epocii de aur” Ion Iliescu. De aceea și-a devorat întotdeauna președinții cu o voluptate bolșevică", scrie ziaristul Silviu Sergiu.  
"Dacă Iohannis va refuza să-l desemneze pe Dragnea, nu va fi revoluție în PSD. Greii partidului se vor orienta către cel care are șansele cele mai mari să fie desemnat de șeful statului, cu aceeași voluptate cu care s-au descotorosit de lideri cu anvergură mult mai mare.
Nu vreau să vorbesc aici de avantajele de imagine de care Klaus Iohannis ar putea beneficia dacă l-ar trimite pe Dragnea la plimbare. Practic, și-ar relansa cariera politică pentru candidatura din 2019. Șeful statului nu are de ce să se teamă de o suspendare, chiar dacă Dragnea l-a activat pe Avocatul Poporului, funcție folosită și la lovitura din 2012 împotriva lui Traian Băsescu. PSD nu este un partid atât de inconștient încât să riște pierderea guvernării. Nu-l va aduce pe Klaus Iohannis în postura de a-i fi imposibil să le ofere guvernarea. Social-democrații știu foarte bine, după vara lui 2012, că este aproape imposibil să dărâmi un președinte în exercițiul funcțiunii. Pentru că nu lupți doar cu acesta, ci cu un întreg Sistem care veghează ca o eventuală revoltă a penalilor să nu aibă succes". 

 

Oamenii din umbră. Victoria PSD, dezastrul PNL. Israelienii l-au „șlefuit” pe Liviu Dragnea (Evenimentul Zilei)

EVZ a obținut o relatare din interiorul echipei de campanie a PSD, sursa ziarului oferind explicaţii preţioase despre strategia câștigătoare a partidului la parlamentare
Social-democraţii au fost sfătuiţi de o echipă de israelieni în frunte cu strategul politic Asaf Eisin, implicat în campaniile celui mai mare partid de opoziţie din Israel dar și în campanii din Serbia. Israelienii l-au ajutat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să apară în faţa alegătorilor drept un politician capabil să vină cu rezultate și care nu este interesat de spectacol sau de propria imagine, ci de muncă în interesul ţării.
Oamenii implicați direct în campania electorală a PNL pentru alegerile parlamentare au fost publicitarul Felix Tătaru și primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Primul s-a ocupat de imaginea liberalilor, de slogan, bannere, afișe, flyere și promovarea pe social media, cel de-al doilea de strategia de campanie. „Locomotiva” PNL în campania electorală a fost Dacian Cioloș. Deși liberalii au promovat imaginea unui partid reformat, ei n-au reușit să convingă electoratul, scorul lor la parlamentare fiind unul dezastruos.

 

Majorarea salariului minim, prima misiune a guvernului PSD (Ziarul Financiar)

Peste 2,5 mld. lei vor intra în consum în 2017 dacă PSD îşi ţine promisiunea de a majora salariul minim la 1.450 de lei brut pe lună începând de luna viitoare. 
Peste 1,5 milioane de salariaţi din Ro­mânia, adică o treime din tota­lul angajaţilor din economie, vor avea începând de luna viitoare sa­larii mai mari cu 16%, în cazul în care viitorul guvern PSD îşi va ţine promi­siu­nea şi va majora salariul minim de la 1.250 brut de lei în prezent la 1.450 de lei brut pe lună înce­pând cu anul 2017. Aceasta este singura mă­sură concretă, cu un termen exact, scrisă de PSD în programul de guvernare, care a câştigat alegerile.

 
Revista presei românești - 14 decembrie 2016