
Presa românească
Dragnea ratează majoritatea la mustață: îi lipsesc 12 mandate (România Liberă)
default.png

Profesorul Iohannis a dat meditaţii pentru repetenţii alegerilor (Adevărul)
Consultările de la Cotroceni au fost un concurs între partidele perdante de a-şi revendica şefia Opoziţiei. Numele premierului va fi propus săptămâna viitoare, căci fără PSD şi ALDE – absente din calcul politic - toate discuţiile sunt în van. De cealaltă parte, preşedintele Iohannis a arătat că el impune ritmul negocierilor, în ciuda scorului categoric obţinut de social-democraţi. Deci toată lumea a avut câte ceva de câştigat.
Dragnea ratează majoritatea la mustață: îi lipsesc 12 mandate (România Liberă)
PSD ar putea avea 222 de parlamentari, cu 12 mai puțin față de majoritatea din viitorul Legislativ. Oficial, Biroul Electoral Central va anunța repartizarea abia azi sau mâine. Principalul aliat al PSD, ALDE va avea 28 de parlamentari, deci cele două formațiuni nu vor avea probleme să formeze totuși o majoritate. Principalul partid de opoziție PNL va avea doar 99 de parlamentari, USR – 43 de mandate, UDMR – 30, PMP – 26.
RL prezintă cinci variante pe care social-democrații le pot propune în locul lui Liviu Dragnea. Ele sunt vehiculate neoficial în PSD, cu precizarea că decizia este la Liviu Dragnea, care nu a renunțat, încă, la visul de a fi premier.
*Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, fost ministru de Finanțe în Guvernul Văcăroiu și Guvernul Ponta. În 2014, era una din variantele de premier, dacă Ponta ajungea președinte.
Pro: Este perceput ca neavând ambiții politice și nu ar fi o concurență pentru Liviu Dragnea la șefia PSD.
Contra: Nu corespunde criteriului de a fi membru PSD, enunțat de Dragnea.
*Liviu Voinea, viceguvernator BNR, fost ministru pentru Buget în Guvernul Ponta.
Pro: Dragnea l-a mai propus premier, în 2015, semn că are încredere în el.
Contra: Voinea ține la fațada de independent, contrazicându-l pe fostul premier Ponta în chestiuni de natură economică. Nesigur din perspectiva intențiilor PSD de a crește salariile.
*Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor Publice în Guvernul Ponta.
Pro: Nu are bază de susținere în partid și ar putea să nu fie un pericol pentru Liviu Dragnea.
Contra: Este un apropiat al fostului premier Victor Ponta.
*Mihai Fifor, șeful grupului PSD din Senat.
Pro: Este un personaj șters, teoretic nu este un pericol pentru Liviu Dragnea.
Contra: A fost promovat în politică de Valeriu Zgonea.
*Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
Pro: are o cotă ridicată de încredere, chiar și după șase luni fără realizări concrete la Primăria Capitalei.
Contra: Este percepută ca o posibilă contracandidată pentru Liviu Dragnea la viitorul congres al PSD.
Diplomați străini, implicați în acțiuni caritabile la București (Evenimentul Zilei)
Mulți ambasadori se implică în acțiuni organizate în folosul unor comunități defavorizate. Perioada cea mai plină de „fapte bune” este cea dinainte de sărbători, când oameni se gândesc mai mult la cei aflați în situații dificile.
La Gara de Nord, Ascciația Casa Ioana a împărțit în ultimii patru ani, înainte de Crăciun, alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte persoanelor fără adăpost.
Pentru al doilea an consecutiv acțiunii caritabile i s-au alăturat ambasadorul britanic Paul Brummel și cel american Hans Klemm.
350 de porții de supă caldă și circa 300 de pachete cu alimente au primit ieri, persoane sărace din București, în acțiunea de Crăciun.
La schi în România: cele mai lungi zece pârtii de schi din ţară au o lungime totală de 28 de kilometri, multe aşteaptă să ningă în lipsa tunurilor de zăpadă (Ziarul Financiar)
Pentru un weekend la schi în Poiana Braşov, staţiunea cu cel mai mare domeniu schiabil, un cuplu trebuie să scoată din buzunar peste 1.000 de lei. Doar ski pass-ul pentru o zi costă 145 de lei de persoană.
În România sunt 183 de pârtii omologate şi în curs de omologare, cu o lungime totală de 160 de kilometri, potrivit calculelor ZF pe baza datelor din baza Autorităţii Naţionale de Turism, instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei. Tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.
Nici acum! (Gazeta Sporturilor)
După un turneu bun până aseară, echipa feminină de handbal a clacat în cel mai important meci și nu a avut nicio șansă în fața Danemarcei, 17-21. Fetele noastre au ratat să câștige a doua medalie europeană dinistorie după cea de bronz din 2010, și se vor bate mâine, cu Germania, pentru locul 5.