Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teroare în Europa. Cât de expusă e România (Adevărul)

Frauda penală care-i poate lăsa pe elevi fără manuale (România Liberă) - Acuzațiile aduse de procurori doctorului Gheorghe Burnei, desființate de judecători (Evenimentul zilei) - Obligați să pedaleze pe piste imaginare (Jurnalul Național) - Avuţia populaţiei din România îşi continuă ascensiunea şi se apropie de 1.000 mld. Lei (Ziarul Financiar) - Masa de Crăciun. Cât costă ACELAŞI COŞ DE PRODUSE la Mega Image, Billa, Auchan, Carrefour, Cora şi Kaufland (Gândul) - Certați de trei decenii (Gazeta Sporturilor)

Teroare în Europa. Cât de expusă e România (Adevărul)

Atentatul de la Berlin și asasinatul de la Ankara au arătat încă o dată că nicio ţară europeană nu este sigură în faţa terorismului. Atentatorii pot lovi aproape oriunde, inclusiv în România, afirmă analiştii de securitate, deşi riscul unor atentate pe teritoriul nostru e mai mic decât în statele din prima linie a luptei împotriva Statului Islamic.
„Sistemul naţional de alertă teroristă rămâne la albastru precaut. Evaluăm situaţia împreună cu partenerii externi şi cu cei interni din Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului. Până în prezent, nu există indicii care să facă o legătură directă între ceea ce s-a întâmplat la Berlin şi securitatea proximă a României“, a declarat, pentru „Adevărul“,Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI. Potrivit legislaţiei, nivelul de alertă teroristă poate fi ridicat, la propunerea SRI, de către şeful CSAT, adică preşedintele României.
Teroriştii urmăresc să obţină impact maxim în urma unui atentat, motiv pentru care România nu este o ţintă de prima mână.
Analistul în securitate externă Dan Claudiu Degeratu pune accent pe avantajele pe care le are România în raport cu alte state europene: primim puţini refugiaţi şi avem, încă, o imagine pozitivă în Orientul Mijlociu. Ne ajută şi faptul că în România comunitatea islamică nu este radicalizată.

 

Acuzațiile aduse de procurori doctorului Gheorghe Burnei, desființate de judecători (Evenimentul zilei)

Judecătorii au demontat pas cu pas toate acuzațiile aduse profesorului dr. Gheorghe Burnei, chirurg ortoped la spitalul Marie Curie din Capitală. Acestuia i s-a ridicat pedeapsa de arest la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar, deși procurorii au cerut arestarea. Mai mult, medicul a primit dreptul de a profesa în toate spitalele din țară și în cele private, mai puțin la spitalul Marie Curie, acolo unde sunt ținute documente care reflectă activitatea sa din trecut. De asemenea, profesorul Burnei își poate ține în continuare cursurile la Universitate, unde studenții îl așteaptă cu brațele deschise.

 

Frauda penală care-i poate lăsa pe elevi fără manuale (România Liberă)

Instituția responsabilă cu furnizarea de manuale în școli este în colaps financiar. Centrul Național de Evaluare și Examinare are de returnat Uniunii Europene și statului român 16 milioane de lei, după ce a făcut praf patru proiecte europene.
Ministrul Educației a depus plângere penală la DNA pentru ca procurorii să descâlcească unde s-au dus banii. Pericolul cel mai mare este ca Centrul Național de Evaluare și Examinare să nu poată livra manuale elevilor. 

 

Obligați să pedaleze pe piste imaginare (Jurnalul Național)

În urma mai multor runde de negocieri cu reprezentanții societății civile, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la o formulă de modificare a Codului Rutier, dar unele prevederi nu se vor putea pune în practică mulți ani de acum înainte din cauza lipsei infrastructurii. Bicicliștii, de exemplu, ar trebui să fie ocoliți de șoferi la o distanță de 1,5 metri. Deși drumurile publice din România nu permit respectarea legii și nici nu sunt șanse ca în următorii ani să se rezolve această situație. Pe de altă parte, bicicliștilor nu li se mai cere să poarte cască, dar sunt obligați să folosească pistele speciale amenajate, deși ele nu prea există. Cei care nu respectă aceste prevederi ar putea primi amenzi de 600 de lei.

 

Activele imobiliare au cea mai mare pondere în avuţia netă a românilor: Avuţia populaţiei din România îşi continuă ascensiunea şi se apropie de 1.000 mld. Lei (Ziarul Financiar)

Populaţia din România are active de peste 940 mld. lei (210 mld. euro), din care cea mai mare pondere (63%) revine activelor imo­bi­liare, cum reiese din datele Băncii Naţionale.
Activele financiare nete au urcat din 2009 de aproape trei ori. , de la 126 mld. lei în 2009.
Din activele financiare ale popu­laţiei aproximativ o treime sunt plasate în depozite la bănci. Restul activelor fi­nanciare este reprezentat de numerar, ac­ţiuni, asigurări, fonduri de pensii, mu­tuale şi alte tipuri.

 

Masa de Crăciun. Cât costă ACELAŞI COŞ DE PRODUSE la Mega Image, Billa, Auchan, Carrefour, Cora şi Kaufland (Gândul)

Cu cinci zile înainte de Crăciun, reporterii Gândul au făcut turul celor mai aglomerate hipermarketuri din Bucureşti şi au pus în coş produsele şi ingredientele necesare pentru masa festivă de Crăciun şi pentru prepararea celor mai gustoase feluri de mâncare specifice sărbătorilor de iarnă. Pe listă s-au regăsit şi câteva produse numai bune de împachetat şi de pus sub brad, spre bucuria celor dragi.
Au fost cele şase hipermarketuri vizitate. Pentru fiecare dintre ele am avut aceeaşi listă de alimente şi produse cadou. După efectuarea tuturor calculelor, cel mai ieftin coş pentru masa de Crăciun s-a dovedit a fi cel de la hipermarketul Cora, cu un total de 100,5 lei. La polul opus se situează Mega Image, cu o sumă totală de 110,68 lei, achitată pentru aceleaşi cumpărături. 
Cele mai mari diferenţe de preţ între acelaşi tip de produse, dar în magazine distincte, au fost înregistrate la portocale, pulpă de porc şi castraveţi în oţet. 

 

Certați de trei decenii (Gazeta Sporturilor)

Dănuț Lupu și Ionuț Lupescu sunt certați de 3 decenii. Foști coechipieri în marea echipă a lui Dinamo de la finele anului '80, ei nu s-au simpatizat nici atunci, nici acum.
Cei doi s-au contrat mereu de-a lungul ultimilor ani. Cel mai recent episod s-a petrecut ieri, când Dănuț a fost dat afară din echipa de old-boys a roș-albilor la cererea expresă a “Kaiserului”, care a jucat pentru alb-roșii la turneul de sală de la Chiajna.

 
Revista presei românești - 21 decembrie 2016