Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE (România Liberă)

sabina_1_0.jpg

Sabina Fati
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Cine este şi ce avere are femeia care ar putea ajunge noul premier al României (Ziarul Financiar) - Culisele Guvernului provizoriu Sevil Shhaideh (Evenimentul Zilei) - Cei 7 magnifici (Gazeta Sporturilor)

Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea de PSD? (România Liberă)

"În cancelariile occidentale au fost momente serioase de stupoare, în cele din Orientul Mijlociu și Asia – de uimire mulțumită, în vreme ce în PSD s-a lăsat o liniște care nu prevestește nimic bun. Sevil Shhaideh va fi, la 52 de ani, prima femeie musulmană care va conduce guvernul unei țări din Uniunea Europeană", scrie Sabina Fati în editorialul RL.
"... Dragnea o vrea în fotoliul de prim-ministru doar fiindcă are „încredere totală“ în ea. În partid însă lumea nu e mulțumită, fiindcă Shhaideh e nou-venită în PSD, altfel spus nu a fost la nunțile și înmormântările marii familii social-democrate, acolo unde se călesc sentimentele de fraternitate și, mai ales, nu a muncit în campaniile electorale. Cum e posibil ca președintele PSD să aibă încredere doar în Shhaideh? Acest lucru îi jignește pe mulți fruntași social-democrați care au muncit cot la cot cu noul mare lider. Îi deranjează secretomania lui Dragnea, felul autoritar în care a decis cine va fi premier și, mai ales, soluția în sine. Shhaideh nu e de-a lor. În plus, pare mai degrabă o tehnocrată, iar Dragnea prin această propunere calcă în picioare toată campania electorală a PSD, despre străinii care vor să ne ia țara, despre premierul Dacian Julien Cioloș, vândut Bruxelles-ului, despre Soros, despre importanța românității și despre ineficiența tehnocraților...
Klaus Iohannis este nevoit să fie de acord cu Sevil Shhaideh ca șefă a Guvernului. Nu poate declanșa un război al orgoliilor, chiar dacă Dragnea l-a amenințat fără niciun fel de subtilitate atunci când a spus că e singura propunere pe care o face, sugerând că, dacă nu o acceptă, președintele ar putea să aibă de-a face cu majoritatea de 60% pe care PSD și-a făcut-o prin acordurile semnate cu ALDE și UDMR. Altfel spus, Iohannis ar putea fi suspendat oricând. Poate că Dragnea a câștigat, pentru moment, războiul cu Iohannis, dar nu e sigur că va fi la fel de victorios și în interiorul partidului. Înaintea lui au mai fost trădați de PSD Năstase, Iliescu, Geoană, Ponta". Integral în RL.

 

Cine este şi ce avere are femeia care ar putea ajunge noul premier al României (Ziarul Financiar)

Sevil Shhaideh are 50 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.
Conform ultimei sale declaraţii de avere, din 6 mai 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi deschise în 2007 şi 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei.
Soţul lui Sevil Shhaideh a obţinut un venit anual de 46.149 de lei ca angajat al Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa şi 826 lei în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Culisele Guvernului provizoriu Sevil Shhaideh (Evenimentul Zilei)

Surse de la vârful PSD au dezvăluit ieri EVZ că social-democraţii au decis să susţină Guvernul condus de Sevil Shhaideh pentru o perioadă de 6 – 12 luni, timp în care să se clarifice dacă este constituţional articolul din Legea 90/2001, care îi interzice unui condamnat penal să fie membru al Guvernului.
Planul real al PSD este să-l instaleze „în doi paşi” pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Palatul Victoria, Guvernul Shhaideh fiind doar o amânare a adevăratului Guvern Liviu Dragnea. Liderul PSD a declarat, de altfel, ieri, la Palatul Cotroceni, că doar „deocamdată” nu este el propunerea de premier şi că ţine „un baston de premier în rucsac”.
Toţi miniştrii care vor forma Guvernul Sevil Shhaideh vor fi aleşi personal de Liviu Dragnea, în urma unei discuţii între patru ochi cu fiecare dintre candidaţi, au relatat pentru EVZ surse de la vârful PSD. Lista cu numele miniştrilor va fi prezentată de Liviu Dragnea, imediat după Crăciun, şi votată într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional al PSD. Social-democraţii spun că, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu întârzie cu anunţarea premierului, Guvernul ar putea fi votat joia viitoare, pe 29 decembrie. PSD încă negociază cu ALDE ce ministere vor ajunge la liberal-democraţi. ALDE forţează obţinerea a 4 portofolii.
PSD şi ALDE au semnat, ieri, un protocol de susţinere parlamentară cu UDMR. Majoritatea care susţine Guvernul Shhaideh a devenit, astfel, de aproape 65% în Parlament. PSD, ALDE, UDMR şi minorităţile naţionale au 64% din voturi în Camera Deputaţilor şi 62,5% din voturi în Senat şi social-democraţii au relatat EVZ că majoritatea va creşte în perioada următoare prin racolări de la PNL.

 

Cei 7 magnifici (Gazeta Sporturilor)

Denis Alibec a ieșit "Fotbalistul anului" la toate cele 5 categorii care au votat.
Atacantul Astrei, dar și al echipei naționale nu a avut rival în acest an și a intrat în elita laureaților Gazetei Sporturilor. Denis Alibec este cel de-al 27-lea jucător care primește trofeul de cel mai bun fotbalist român în cei 51 de ani de când tradiționala Anchetă a ziarului a fost lansată.
Marius Șumudică - antrenorul anului, Fernando Boldrin - jucătorul străin al anului, echipa feminină de spadă - sportivul anului,.
Interviuri EXCLUSIVE cu actorii principali! Cel mai bun antrenor, sportivul anului și fotbalistul anului vorbesc pentru GSP! Dezvăluiri făcute de cei care au ocupat poziția secundă în Ancheta GSP.
Ce au votat oficialii, antrenorii și căpitanii din Liga 1, cititorii și redactorii GSP. Clasamente complete!