Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis, așteptat să anunțe numele premierului (Evenimentul Zilei)

Elena Udrea anunţă că se retrage din politică. „A venit vremea să îmi iau rămas bun” (Gândul) - Șpaiuc, regele procurorilor incompetenți. Dosarul „Gaze ieftine“ a fost îngropat după cinci ani (România Liberă) - Omul care a negociat intrarea României în UE: „Politicienii au deturnat integrarea către scopuri mercantile de grup“ (Adevărul) - Reunire cu scandal la Steaua! Reghecampf către jucători: "Mai aveți și gura mare?" (Gazeta Sporturilor)

Klaus Iohannis, așteptat să anunțe numele premierului (Evenimentul Zilei)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joia trecută, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare că va desemna premierul după Crăciun. Aseară, șeful statului s-a întors de la Sibiu și, potrivit unor surse parlamentare, Iohannis ar urma ca astăzi să facă desemnarea. PSD a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcția de premier, iar PMP l-a propus pe deputatul Eugen Tomac. Potrivit surselor citate mai sus, Iohannis ar fi chemat-o pe Sevill Shhaideh în această dimineață la Cotroceni. Este probabil ca discuţia să vizeze şi informaţiile legate de Akram Shhaideh, soţul candidatei PSD, un cetăţean sirian despre care presa a relatat că este un susţinător al regimului preşedintelui Bashar al- Assad.

 

Elena Udrea anunţă că se retrage din politică. „A venit vremea să îmi iau rămas bun” (Gândul)

Anunţul a fost făcut marţi, când Elena Udrea a împlinit  vârsta de 43 de ani. Nu este prima oară când fostul ministru face un anunţ de acest gen. Udrea a mai declarat că renunţă la viaţa politică după alegerile parlamentare de pe 11 decembrie. „Am fost treisprezece ani împreună şi este cu adevărat o onoare pentru mine. Aţi însemnat mai mult decât familia mea, aţi contat mai mult decât cei apropiaţi mie. V-am aparţinut mai mult vouă decât lor. Acum a venit vremea să îmi iau rămas bun... a venit vremea unui nou început.”, a scris Udrea pe Facebook. 

 

Șpaiuc, regele procurorilor incompetenți. Dosarul „Gaze ieftine“ a fost îngropat după cinci ani (România Liberă)

Șefii DIICOT au infirmat rechizitoriul făcut de procurorul Gheorghe Șpaiuc în dosarul „Gaze ieftine”, în care magnatul Ioan Niculae, fostul ministru Adriean Videa-nu, împreună cu mai mulți șefi din Romgaz sunt anchetați pentru un prejudiciu estimat la 130 milioane de dolari.
Sub nasul anchetatorilor, fosta nevastă și fiica lui Ioan Niculae și-au băgat firmele în insolvență ilegal, deși părțile sociale erau puse sub sechestru de DIICOT.
Afaceristul Ioan Niculae a fost acuzat inițial de procurorii DIICOT de complot și subminarea economiei naționale, pe 14 decembrie 2011. Anchetatorii susțin că Niculae era creierul unei grupări de crimă organizată care obținea gaze naturale doar din producția internă a Romgaz, la prețuri preferențiale. Practic, Niculae a obținut gaze în valoare de 500 milioane de dolari, din care 92 milioane dolari reprezentau valoarea reducerilor acordate fără respectarea condițiilor legale impuse de conducerea companiei Romgaz. Procurorii mai spun că gazele erau plătite „sporadic și parțial” și fără penalități de întârziere. Într-un final, prejudiciul a fost estimat la 130 milioane dolari. În februarie 2014, procurorii DIICOT au înlocuit acuzațiile de complot și subminare a economiei naționale cu cele de constituire a unui grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu. Motivul: primele nu mai erau prevăzute în noul Cod Penal.

 

Omul care a negociat intrarea României în UE: „Politicienii au deturnat integrarea către scopuri mercantile de grup“ (Adevărul)

La 1 ianuarie 2007, România devenea membră a Uniunii Europene. Negociatorul-şef al Tratatului de Aderare, Vasile Puşcaş, face o analiză riguroasă a evoluţiei ţării în cadrul uniunii în cei 10 ani care au trecut. Profesorul clujean explică de ce a primit România calificativul „aşa nu“ de la Bruxelles şi ce este de făcut pe viitor.
În loc să aducem «Europa la noi acasă» am deschis porţile pentru ca românii să se «europenizeze» în statele occidentale!!”, explică Vasile Puşcaş, ministrul delegat din Guvernul Năstase care a coordonat echipa de negociere a Tratatului de Aderare a României la UE. Profesorul şi diplomatul clujean care a reuşit să obţină pentru România unele dintre cele mai bune condiţii de aderare ale ţărilor din al V-lea val analizează ce s-a întâmplat după ce am primit „paşaportul european”. Vasile Puşcaş constantă că schimbările pot fi observate în toate domeniile, însă analizează critic activitatea autorităţilor române şi a clasei politice pe care le consideră responsabile de ratarea unor „şanse şi ocazii deosebite”, dar şi de obţinerea nefastului calificativ de „aşa nu” de la Bruxelles. 

 

Reunire cu scandal la Steaua! Reghecampf către jucători: "Mai aveți și gura mare?" (Gazeta Sporturilor)

Umilința cu Dinamo a lăsat răni adânci în vestiarul Stelei. Roș-albaștrii s-au revoltat că au fost chemați la reunire pe 4 ianuarie, după numai 12 zile de vacanță. Reghecampf nu s-a lăsat înduplecat: „După ce că nu batem pe nimeni, mai aveți și gura mare”. Antrenorul a trebuit să ridice tonul și să-și pună la punct elevii, dar și să-i amenințe pe aceștia cu amenzi uriașe - 1.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

 
Revista presei românești - 27 decembrie 2016