Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sevil “ba”, Iohannis, “pa”? (Jurnalul Național)

Care sunt şansele ca preşedintele Klaus Iohannis să fie suspendat de PSD-ALDE. Ce spun analiştii şi Constituţia (Adevărul) - Cum a pierdut Sevil Shhaideh milioane de euro de la Uniunea Europeană (România Liberă) - Cutremur de 5,4 grade în România (Gândul) - Dai în Steaua, țipă toți (Gazeta Sporturilor)

Cutremur de 5,4 grade în România (Gândul)

Un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs, miercuri în jurul orei 1.20, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 97 de kilometri.
Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că seismul produs în noaptea de marţi spre miercuri în Vrancea a fost resimţit în Ucraina, Moldova, Bulgaria şi în vestul Turciei.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au precizat că nu au fost înregistrate apeluri pe numărul unic de urgenţă 112 în urma cutremurului.

 

Sevil “ba”, Iohannis, “pa”? (Jurnalul Național)

Președintele Klaus Iohannis a respins ieri, fără explicații, propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru și a solicitat coaliției majoritare să vină cu o nouă nominalizare. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat pe șeful statului că vrea să declanșeze o criză prin gestul său și l-a amenințat cu suspendarea. Noua repriză din meciul Iohannis – Dragnea, consumată ieri, s-a încheiat cu victoria clară a președintelui. Rămași cam fără cuvinte, liderii PSD-ALDE promit o replică pe măsură până în această seară. De partea cealaltă, toată lumea se întreabă ce documente susțin râsul superior al șefului statului. Un lucru este cert: nu vom avea un nou Guvern anul acesta.

 

Care sunt şansele ca preşedintele Klaus Iohannis să fie suspendat de PSD-ALDE. Ce spun analiştii şi Constituţia (Adevărul)

Analiza specialiştilor arată că scenariul suspendării lui Klaus Iohannis şi al organizării unui referendum de demitere a acestuia e greu de pus în scenă, dar nu imposibil. Pe de altă parte, dacă doi premieri desemnaţi nu vor trece votul de încredere în Parlament, am putea asista la alegeri anticipate în urma cărora, cel mai probabil, PSD va avea singur majoritatea în Parlament, fără ajutorul ALDE. 
„Nu au fost ameninţări directe, ci voalate de suspendare. Nu cred că se va ajunge la suspendare. Trebuie să fie încălcări grave de Constiutţie ale preşedintelui şi cu acestea trebuie mers la CCR. PSD şi ALDE vor o rezolvare rapidă“, a declarat pentru „Adevărul“ analistul politic Radu Delicote.
O altă interpretare este dată de George Jiglău, cercetător şi lector universitar la Departamentul de Ştiinţe Politice al UBB Cluj. „Cred că deja suntem într-o criză politică din cauza reacţiei lui Dragnea. Cred că refuzul lui Ioahannis e motiv de începere a demersurilor de suspendare, nu neapărat motiv pentru suspendarea propriu-zisă. Dragnea a arătat că nu vrea să evite o criză“, a declarat Jiglău. 
Sociologul Mircea Kivu atrage atenţia asupra unui alt aspect al procesului de suspendare: pragul de la referendum. „Dacă se face referendum, atunci ar trebui ca PSD să scoată la vot 6 milioane de alegători (n.r.- 5.479163 de votanţi reprezintă cvorumul de 30% plus unu necesar demiterii lui Iohannis, dacă ne raportăm la listele electorale permanente de la alegerile din 11 decembrie 2016). Ori, el nu are cum să scoată mai mult de 3.2 milioane, după cum am văzut la alegeri“, a declarat Kivu, subliniind că e greu ca votanţii PSD şi ALDE să reprezinte acei 30% din alegători pentru a putea fi validat referendumul de demitere a unui preşedinte.  Pe de altă parte, suspendarea lui Iohannis şi nevalidarea referendumului ar putea să-i aducă lui Iohannis o imagine de politician puternic, capabil să facă faţă marelui PSD şi satelitului ALDE.„ Iohannis cred că iese din toate aceste acţiuni întărit. Pare un tip care-şi respectă principiile: a refuzat să desemneze un politician  condamnat, acum pare că motivele ţin de ceva ce nu poate fi spus, probabil informaţii clasificate din zona siguranţei naţionale. S-ar putea ca Iohannis să aibă nişte mingi de jucat dacă se ajunge la suspendare şi referendum“, a completat George Jiglău.  

 

Klaus Iohannis a avut dreptate. Cum a pierdut Sevil Shhaideh milioane de euro de la Uniunea Europeană (România Liberă)

Comisia Europeană a respins în două rânduri să acorde bani pentru patru proiecte pe care Sevil Shhaideh le coordona din funcția de director  al Asociației Euroregiunea Marea Neagră, instituție controlată de  Nicușor Constantinescu.  Asociația își propunea să fie ”un forum pentru cooperare între autoritățile locale și regionale din zona Mării Negre” (erau 14 membri din 5 state).

 

Dai în Steaua, țipă toți (Gazeta Sporturilor)

În 2017, ICCJ va stabili dacă FCSB mai poate fi Steaua București. Cum ar influența dispariția acesteia Liga 1?
Echipa lui Becali e singura care mai face transferuri, ea băgând 13 milioane de euro în ultimii 6 ani în buzunarele celorlalte 13 formații din prima divizie. Drepturile TV ar scădea și ele spectaculos prin decesul formației care aduce audiențe duble față de oricare alt club.

 
Revista presei românești - 28 decembrie 2016