Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Politică și bune maniere (Adevărul)

plesu_1.jpg

Filosoful Andrei Pleșu
Sursa imaginii: 
youtube.com

Dragnea: Vor fi opt femei în noul guvern și peste 20 de ministere (Jurnalul Național) - S-a ieftinit benzina? Păcăleală de 1 ianuarie (Evenimentul Zilei) - 16 milioane de lei pentru Ghiță (România Liberă)

Dragnea: Vor fi opt femei în noul guvern și peste 20 de ministere (Jurnalul Național)

Lista noului Cabinet este gata, urmând ca acesta să aibă în componenţă opt femei, iar patru ministere vor fi alocate ALDE, a declarat luni liderul PSD Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor. 
El a precizat că lista noului Cabinet va fi prezentată spre aprobare marţi, în reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru ca membrii formațiunii să afle primii, în ședință (n.r. - numele viitorilor miniştri), nu din presă, a declarat Dragnea, la România Tv.
El a confirmat că structura viitorului Guvern se va schimba, urmând să apară noi ministere precum cel al turismului sau un minister al IMM-urilor, mediului de afaceri şi antreprenoriatului.
Preşedintele PSD a mai spus că a purtat discuţii cu oamenii de afaceri, în perioada campaniei electorale, cărora le-a spus că, din punctul său de vedere, relaţia dintre stat şi oamenii de afaceri trebuie schimbată complet.

 

Politică și bune maniere (Adevărul)

Filosoful Andrei Pleșu publică în Adevărul „cîteva comentarii nu despre ce s-a făcut şi ce se va face, ci despre cum, despre felul de a face. Despre ce se cade şi ce nu se cade, cînd eşti mandatat să dansezi, reprezentativ, pe scena publică”.
„O stîngăcie de ordin „tehnic” a fost şi prima conferinţă de presă organizată de PSD, după nominalizarea dlui Sorin Grindeanu. Am constatat de mai mult timp că dl Liviu Dragnea e mai periculos decît Victor Ponta. La Ponta, toate defectele (destul de banale, de altfel) sînt la vedere. Îţi dai seama din două vorbe, trei glumiţe şi patru impertinenţe cu cine ai de-a face. Dl. Dragnea e mai puţin transparent. Camuflează prin „mustăceală” (la propriu...). Dar nici la el şmecheria nu e perfectă. Şmecherul adevărat, şmecherul „de vocaţie” nu lasă să se vadă atît de limpede că e şmecher. Din contra. Se dă oblu, dincolo de orice calcule obscure, de intrigi şi ambiţii ascunse. Or dl Dragnea nu face niciun efort să-şi domine driblingul. E inversul dlui Iohannis. Nu vrea să se impună prin discreţie, concizie, simplitate. Vrea, ca la conferinţa de presă amintită, să ne transmită un mesaj de genul: „Atenţie! Marele mahăr sînt eu! Eu fac jocurile! Eu sînt „Bibicul”! Eu, nu băieţelul ăsta care se gudură, la ordin, pe lîngă mine!” E un foarte prost început pentru dl Grindeanu. Îi va trebui un mare efort ca să se emancipeze de sub tutela „şefului”, să atenueze cît de cît beţia victoriei căruia „omul de la partid” nu i-a rezistat şi să guverneze în nume propriu. Are, totuşi, un aliat: vanitatea dlui Dragnea. Ştiu, din experienţă, ca vanitatea sfîrşeşte prin a te prosti, prin a te micşora, prin a te te face vulnerabil. Din păcate, toată această „titanomahie” se va petrece pe pielea noastră. (Şi apropo, nu e comic să aflăm că „programul de guvernare” al PSD e, „încă” străin nominalizatului? Că o să-l înveţe „pe parcurs”? Noi credeam, naivi, că e un program avut în minte, în lupta electorală, pînă şi de ultimul membru PSD din fundul ţării. Ei aş! Se pare că nu-l ştie cu adevărat decît dl Dragnea. „Partidul sînt eu!” declară, pe sub mustaţă, „preşedintele-Soare”…)”. Integral în Adevărul.

 

S-a ieftinit benzina? Păcăleală de 1 ianuarie (Evenimentul Zilei)

Benzina şi motorina trebuiau să se ieftinească de la 1 ianuarie cu circa 50 de bani, prin introducerea prevederilor noului Cod Fiscal de către Companiile petroliere care stipulează o reducere a TVA de la 20 la 19%. În plus, supraacciza de 7 eurocenţi pe litru a dispărut din calculul preţului carburanţilor. Numai că, la pompă, această reducere a prețului nu se simte în buzunarul șoferilor, având în vedere faptul că, spre sfârșitul lui 2016, au avut loc scumpiri succesive, săptămânale, de la 5 bani, până la 20 de bani pe litru de carburant.

 

16 milioane de lei pentru Ghiță (România Liberă)

O societate controlată de mogulul de Ploieşti a primit cadou de sărbători un contract de aproximativ șase milioane lei de la Banca Națională a României, pentru a dezvolta infrastructura de comunicații a băncii și a rețelei de comunicații interbancare. Ministerul Apărării a anunțat că a cumpărat de la aceeași companie licențe în valoare de aproximativ zece milioane lei.
Asta deși fostul deputat Sebastian Ghiță a dispărut fără urmă în data de 21 decembrie, în timp ce se afla sub control judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foști șefi din Parchet și Poliție. În a doua zi de Crăciun, polițiștii îl căutau pe fostul deputat pe la pensiunile turistice din comuna suceveană Vama.

 
Revista presei românești - 3 ianuarie 2017