Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bobocii lui Dragnea. 26 de miniștri, de la începători la „unși cu toate alifiile” (Evenimentul Zilei)

Guvern de tranziție (Hotnews.ro) - Cinci companii de armament au țepuit România (România Liberă) - 100 de tendințe pentru 2017 (Ziarul Financiar) - Interzis FCSB (Gazeta Sporturilor)

Bobocii lui Dragnea. 26 de miniștri, de la începători la „unși cu toate alifiile” (Evenimentul Zilei)

Guvernul condus de Sorin Grindeanu, format din 26 de ministere, va primi în această seară votul de învestitură în Parlament. 
PSD şi ALDE au ales să trimită în Guvern o garnitură tânără de miniştri, media de vârstă a cabinetului Grindeanu fiind de 44-45 de ani. Din noul cabinet fac parte opt miniştri femei, o premieră în istoria post-decembristă, în timp ce 17 din cei 26 de miniştri nu au mai deţinut niciodată un portofoliu guvernamental. UDMR va sprijini Guvernul în Parlament şi a cerut, la schimb, un secretar de stat pentru cultura minorităţilor.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat ieri mulţumit că noii miniştrii zâmbesc puţin. „E foarte multă tinereţe, dorinţă şi sunt încărcaţi de responsabilitate. I-am văzut zâmbind foarte puţin”, a spus el. „Asta îmi dă speranţa că oamenii au o abordare nu superficială. Fiecare e preocupat de domeniul pe care îl gestionează”, a menţionat preşedintele PSD. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat că noul cabinet nu va face politică. „Ne înţelegem foarte bine postura. Suntem un guvern politic, dar politica se face în altă parte. Noi vom fi la guvern pentru administrarea ţării”, a precizat acesta.
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, 40 de ani, a fost consilier local, viceprimar al municipiului Satu Mare, subprefect și  secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Alexandru Petrescu, ministrul propus pentru Economie, este directorul general al Poștei Române. Acesta ar fi încasat, în 2015, un bonus de performanță de peste 130.000 de lei, în condițiile în care Poșta Română a înregistrat în același an o pierdere de 7,4 milioane de euro.
Carmen Dan (46 de ani) este prima femeie care va conduce Ministerul de Interne. A fost secretară la o școală din Videle (Teleorman) și a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică la 30 de ani. Asccensiunea profesională a apărut în 2001, atunci când a început să lucreze în subordinea lui Liviu Dragnea, în calitate de consilier juridic. 

 

Guvern de tranziție (Hotnews.ro)

Cum arata noul guvern? O combinatie unica intre valetii personali ai domnului Dragnea si cele mai sterse figuri posibile din epoca Nastase, asezonat cu doi-trei ministri conectati vag la servicii sa nu zica sistemul ca l-a scos chiar de tot din peisaj. Cu no-name-uri, secretare, functionari obscuri, executanti docili si dinozauri recunoscatori ca li s-a mai dat o sansa in viata instalati pe post de ministru, liderul PSD va conduce, deocamdata din Kiseleff, guvernul lui, pe persoana fizica, in sensul propriu al cuvantului. 
Priviti inca o data componenta guvernului Grindeanu. Exact asa arata un cabinet de tranzitie, cu care nu doresti sa guvernezi patru ani, ci doar sa gestionezi temporar cotrolul puterii prin interpusi.
Pe Liviu Dragnea il opreste azi o condamnare sa ajunga premier si se mai impiedica intr-un proces aflat pe rol. Ambele probleme dispar insa daca majoritatea PSD-ALDE va reusi sa treaca repejor o amnistie in urmatoarele luni, pentru fapte sa zicem mai mici de cinci ani. Daca mai modifica si legea 90, atunci Klaus Iohannis nu va mai putea invoca nici legea, nici condamnarea penala deoarece ambele dispar. 
Cu Florin Iordache la ministerul justitiei, versat in rele, fiind unul dintre dirijorii actiunii Martea Neagra, tot scenariul de mai sus devine foarte plauzibil. 
In concluzie, ochii pe justitie! Aici e de asteptat sa se concentreze toate eforturile noii majoritati PSD/ALDE/UDMR in perioada imediat urmatoare, mai ales ca Tariceanu si Dragnea, aflati la conducerea Senatului si Camerei, sunt uniti un obiectiv comun.

 

Cinci companii de armament au țepuit România (România Liberă)

Ministerul Economiei ține la secret numele a cinci firme străine care au păcălit statul român (nu și-au îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de compensare de tip offset). Adică nu au investit în economia românească 80% din valoarea contractelor prin care au vândut armament și tehnică militară Armatei Române.
Secretomania din jurul acestor contracte ridică numeroase semne de întrebare. Astfel de contracte pot ascunde șpăgi mascate sub forma unor contracte de consultanță sau fapte de corupție la cel mai înalt nivel.

 

100 de tendințe pentru 2017. O imagine despre ce ar putea fi în economie și în business (Ziarul Financiar)

În 2017 economia va continua să crească din consum, chiar dacă mai încet, pentru că investițiile statului vor fi greu de urnit. Indicatorii macro vor fi destul de stabili cu toate că finanțele statului se vor deteriora. Politic, România ar trebui să stea bine pentru că noul  guvern și noua coaliție PSD – ALDE are suficiente voturi pentru a aproba orice.

 

Interzis FCSB. Armata vrea să-i dea lovitura de grație lui Gigi Becali (Gazeta Sporturilor)

Juristul MapN, Florin Talpan, a declarat că va iniția alte două procese împotriva lui Gigi Becali: va cere  în instanță ca echipa din Liga 1 să nu se mai numească FCSB, dar și să piardă palmaresul cucerit în 2003 – 2016. 

 
Revista presei românești - 4 ianuarie 2017