Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine câştigă şi cine pierde din primele măsuri ale Guvernului (Adevărul)

Adevărul scrie, în ediția de luni, că Executivul condus de Sorin Grindeanu a adoptat o serie de măsuri economico-fiscale care vin în sprijinul românilor cu venituri mici şi medii, dar îi afectează pe cei care obţin salarii cu mult peste medie şi care pun presiune suplimentară asupra bugetului de stat. La rândul său, Jurnalul Național informează că Liviu Dragnea vrea anchetarea guvernului Cioloș pentru o ”gaură” de 10 miliarde lei la veniturile bugetului, iar România liberă scrie că, la Constanța, noua guvernare promite lucruri care s-au făcut deja.

Adevărul: Cine câştigă şi cine pierde din primele măsuri ale Guvernului 

** Salariul minim urcă la 1.450 de lei. Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim brut se majorează cu 200 de lei (16%), de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie. Guvernul susţine că măsura va determina o creştere economică cu 0,2 puncte procentuale, va stimula ocuparea, va creşte nivelul de trai şi va reduce decalajele sociale. Pe de altă parte, analiştii economici consideră că efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plăţii „la negru“ în anumite categorii de afaceri şi stimularea economiei gri, parţial fiscalizate. Decizia va aduce mai mulţi bani la bugetul statului, însă va afecta bugetele angajatorilor, aceştia urmând să majoreze salariile celor remuneraţi cu nivelul minim, dar şi a celor cu salarii apropiate de acest nivel, pentru a evita tensiunile din cadrul firmelor. Potrivit premierului Sorin Grindeanu, măsura va aduce la buget venituri suplimentare de aproximativ un miliard de lei, sumă care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie. 
 
** Salarii majorate în administraţia locală. Guvernul a mai decis vineri să majoreze, de la 1 februarie, cu 20% salariile şi sporurile încasate de personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale. 
 
** Mai mulţi bani pentru artişti. Tot de la 1 februarie, salariile şi sporurile încasate de actori şi alte categorii de artişti – personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte – vor fi majorate cu 50% faţă de nivelul acordat în prima lună a acestui an.  
 
** Facilităţi pentru pensionari. De la 1 iulie, valoarea punctului de pensie va creşte cu 9%, la 1.000 de lei. Măsura, care vine în sprijinul tuturor pensionarilor, va costa bugetul de stat 1,42 miliarde de lei, gaură care va fi acoperită parţial din sumele încasate suplimentar din majorarea salariului minim. De asemenea, de la 1 martie, pensia minimă creşte de la 400 de lei la 520 de lei. Costul acestei ultime măsuri va fi acoprit din sume încasate suplimentar de la români cu salarii mari, în urma modificării Codului Fiscal. 
 
** Facilităţi pentru studenţi. Guvernul a decis să majoreze bursele pentru studenţi de la 83 de lei la 201 lei pe lună şi, totodată, să le ofere acestora transport gratuit pe calea ferată. În România, sunt aproximativ 500.000 de studenţi, însă facilităţile se acordă doar celor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă. Costul acestei măsuri va fi acoprit din sume încasate suplimentar de la români cu salarii mari, în urma modificării Codului Fiscal

Lista completă a măsurilor guvernului Grindeanu, în Adevărul din 9 ianuarie.

Jurnalul Național: Tehnocrații - gaura de 10 miliarde lei la venituri! Dragnea anuntă o comisie de ancheta

Veniturile la sfârșit de an sunt mai mici cu 10 miliarde de lei- este declarația șoc făcută de Liviu Dragnea duminică seara.
Liderul PSD a spus ca a găsit această gaură după prima evaluare facută la intrarea noului ministru în post.
Dragnea a invocat posibilitatea înființării unei comisii de anchetă parlamentare la care să fie convocați pentru lămuriri Dacian Cioloș, foștii miniștri de la Finanțe, Fonduri Europene, șeful ANAF și Presedintele Consiliului Fiscal, care a avizat rectificarea bugetară.

România liberă: La Constanța, noua guvernare promite lucruri care s-au făcut deja

La o primă citire a programului de guvernare, în acest document pot fi descoperite erori care puteau fi corectate printr-o simplă căutare pe Google.

Una din probleme e legată de Șantierul Naval Constanța. Acesta are ca acționar principal, cu 94,7986% din acțiuni, potrivit datelor publicate de Bursa de Valori București, pe Resource Internațional SA, cu sediul în Insulele Marshall. Șantierul este controlat de omul de afaceri constănțean Gheorghe Bosânceanu, iar președintele Consiliului de Administrație este soția sa, Dumitrița. SNC a fost privatizat în 2002, la acea vreme Bosânceanu fiind membru PSD. Liberalul Dan Radu Rusanu spunea atunci că “procesul de privatizare are o singură finalitate: transferul proprietății de stat în folosul clienților politici, pe seama diminuării resurselor bugetului de stat”. După o perioadă grea, din cauza crizei globale, SNC pare că și-a revenit și a marcat, în 2015, un profit-record pentru ultimii ani, de 29.094.981 lei.

Puteți citi textul integral în ediția print de luni a ziarului România Liberă

Gazeta sporturilor: Pufoșeniile Ligii 1: ce probleme ar putea avea Steaua cu noile achiziții

Steaua a devenit o echipă grea, la propriu. Gnohere, 94 de kilograme, și Alibec, 90 de kilograme, sunt cei mai talentați grași din campionat, scrie Gazeta Sporturilor de astăzi.

Dacă vor juca împreună, atunci cei doi vor fi cel mai greu cuplu de atacanți din România. Tibor Selymeș, primul antrenor care a lucrat cu Gnohere în România, la Petrolul, a evidențiat câteva dintre problemele pe care le are "Bizonul".

"L-am adus eu cu Mihai Joița, impresarul care lucra atunci la Petrolul. Când a venit, Gnohere avea 110 kilograme. S-a antrenat cu noi două săptămâni, ajunsese la 97 de kile. După care s-a implicat Dan Capră, patronul clubului, și l-a dat afară. Așa e când se bagă oameni care nu se pricep", a povestit Selymeș pentru ediția tipărită a Gazetei Sporturilor.

Antrenorul a vorbit despre problemele lui Gnohere într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. Printre altele, Selymeș a vorbit și despre un eventual cuplu de atac Alibec-Gnohere.

 
Revista presei românești din 9 ianuarie 2017