Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragnea a găsit cele 10 miliarde pierdute de la buget şi mută „ancheta” în comisiile Parlamentului (Gândul)

ld13.jpg

LIviu Dragnea
Sursa imaginii: 
psd.ro

Liviu Dragnea patentează o nouă instituţie: Parlamentul-fantomă. Ce efecte atrage sesiunea extraordinară (Adevărul) - Un semnal prost pentru economie de la mediul de afaceri. Studiu: Jumătate din angajatori cred că universitățile sunt fabrici de diplome (România Liberă) - Ger persistent. Cum ne protejăm (Jurnalul Național)

Dragnea a găsit cele 10 miliarde pierdute de la buget şi mută „ancheta” în comisiile Parlamentului (Gândul)

Liviu Dragnea a revenit cu explicaţii despre lipsa celor 10 miliarde de lei de la bugetul gestionat de fostul executiv, arătând că de fapt este vorba despre diferenţa dintre veniturile prognozate la buget şi cele realizate efectiv, lucru care apare de altfel an de an. Nemulţumirea liderului PSD este însă legată acum de faptul că guvernul tehnocrat a făcut două revizuiri pozitive ale alocărilor bugetare, în condiţiile în care se putea observa că veniturile la buget nu se ridică la nivelul estimărilor. După ce a declarat, duminică seară, că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, spunând că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii pentru "gaura de 10 miliarde" din buget, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că ancheta va fi condusă, de fapt, de comisiile de buget finanţe ale Parlamentului, întrucât, în primul caz, "procedura e de durată".

 

Liviu Dragnea patentează o nouă instituţie: Parlamentul-fantomă. Ce efecte atrage sesiunea extraordinară (Adevărul)

PSD a convocat o sesiune extraordinară pe toată durata vacanţei parlamentare. Miza? Guvernul va putea emite ordonanţe de urgenţă, în timp ce aleşii îşi vor vedea în continuare de concedii. La această situaţie constituţională, dar profund imorală, a pus umărul şi PNL din exces de zel şi neglijenţă în acelaşi timp.
De la 1 ianuarie, Parlamentul, deşi abia ales, a intrat în vacanţă timp de o lună. Aşa cere Constituţia: sesiunea parlamentară începe la 1 februarie. În acelaşi timp, Constituţia restrânge dreptul Guvernului de a legifera în perioada vacanţei parlamentare. Este nevoie de o lege prin care Guvernul e abilitat să emită ordonanţe simple în timpul vacanţei parlamentare. Această lege a fost votată joia trecută de Parlament, după învestirea Guvernului Grindeanu, însă a fost imediat contestată la Curtea Constituţională de Opoziţie. Însă argumentele PNL sunt mai degrabă de formă şi nu arată cu precizie unde a încălcat PSD Legea fundamentală. Contestaţia liberalilor, semnată şi de parlamentari din USR şi PMP, urmează să fie soluţionată joi de CCR. Liviu Dragnea nu a mai aşteptat până joi şi a venit cu o găselniţă procedurală: a convocat luni o sesiune extraordinară pe întreaga durată a vacanţei parlamentare. Aşadar, Guvernul nu mai are nevoie în acest moment de nicio lege de abilitare pentru a emite ordonanţe. Dar va putea emite ordonanţe de urgenţă, prin care pot fi modificate inclusiv legi organice. Explicaţia este următoarea: în timpul vacanţei parlamentare, dacă Guvernul ar fi emis o ordonanţă de urgenţă, Parlamentul ar fi trebuit să se întrunească automat în termen de cinci zile, pentru a aproba sau a respinge OUG. Acum, prin găselniţa lui Liviu Dragnea, Guvernul are putere totală de legiferare, pentru că Parlamentul este, oficial, convocat, chiar dacă parlamentarii nu se vor prezenta la lucru. Măsura gândită de liderul PSD este aplicată în premieră în Parlamentul României. 

 

Un semnal prost pentru economie de la mediul de afaceri. Studiu: Jumătate din angajatori cred că universitățile sunt fabrici de diplome (România Liberă)

În opinia celor care fac economia românească să meargă, instituţiile de învăţământ superior de stat sunt mediocre, iar cele private cu greu reușesc să obțină  notă de trecere. Perspectivele sunt la fel de sumbre ca și în prezent: în 2020, România se va afla în coada clasamentului, atât în ceea ce privește numărul absolvenților de bacalaureat, cât și al angajaților cu studii superioare. 

 

Ger persistent. Cum ne protejăm (Jurnalul Național)

Avertizarea cod portocaliu de ger, emisă de meteorologi, este valabilă astăzi în 36 de județe și în Capitală. Cel puțin 8 oameni au murit, în ultimele zile din cauza frigului și a viscolului, iar medicii atenționează că hipotermia este un ucigaș tăcut, iar numărul victimelor ar putea crește dacă nu sunt respectate câteva reguli de bază pentru vremea rece. Evitarea expunerii prelungite la frig, a deplasărilor nocturne, dar și a consumului de alcool și de sedative se numără printre sfaturile specialiștilor. Semnele de alarmă în caz de hipotermie sunt frisoanele, piele rece, palidă, amorțeli ale mâinilor și picioarelor, tulburări de echilibru și de vorbire, somnolență...

 
Revista presei românești - 10 ianuarie 2017