Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O rectificare bugetară cu bucluc. Cine plăteşte pentru estimarea greşită a veniturilor? (Ziarul Financiar)

sorin-paslaru.jpg

Sorin Pâslaru, redactor șef Ziarul Financiar
Image source: 
zf.ro

Tehnocrații au construit cel mai prost buget din ultimii 5 ani (Jurnalul Național) - PSD face primul pas pentru inculparea penală a tehnocraţilor (Adevărul) - Preşedintele Consiliului Fiscal: Guvernul PSD are nevoie de o ajustare de exact 10 miliarde lei (România Liberă) - Întâlnirea care va pune politica la punct. Iohannis și Grideanu se întâlnesc față în față la Cotroceni (Evenimentul Zilei)

Tehnocrații au construit cel mai prost buget din ultimii 5 ani (Jurnalul Național)

Guvernul de specialiști al lui Cioloș a reușit o performanță greu de egalat. A lăsat în urmă cel mai prost buget din istoria ultimilor cinci ani. Și ca estimare, dar mai ales ca execuție. Veniturile încasate la buget în 2016 (ca procent din PIB) sunt cele mai mici din istoria României, gradul de colectare abia a trecut de 29%, în condițiile în care media celorlalți ani a fost în jur de 32% din PIB.

 

O rectificare bugetară cu bucluc. Cine plăteşte pentru estimarea greşită a veniturilor? (Ziarul Financiar)

Sorin Pâslaru, redactor șef ZF, scrie că încurcătura provocată de rezultatele sub estimări ale veniturilor la bu­ge­tul consolidat al statului pe 2016 arată ce volatilă a rămas, după 20 de ani de re­forme şi restructurări, execuţia bugetară.
Deşi la rectificarea din noiembrie guvernul Cioloş prevedea venituri de 236 miliarde de lei pe 2016, iată că anul se încheie, conform estimărilor iniţiale, cu venituri de doar 222 miliarde de lei. Diferenţa de 14 miliarde de lei este semnificativă şi încurcă planurile noului guvern de a porni de la un buget de 253 miliarde de lei pentru 2017.
Problema este că aici nu este nici rea-voinţă şi nici cinism din partea ve­chiului guvern care să fi dorit să încurce pla­nurile celui nou de a împărţi banii, ci de veşnica incapacitate administrativă a Fi­nanţelor şi în general a autorităţilor publice centrale şi locale de a lucra cu estimări realiste, atât pe partea de venituri cât şi pe partea de cheltuieli.
Cu toate programele de formare profe­sio­nală, cu tot nivelul de salarizare (sa­lariul mediu net în luna septembrie 2016 pentru toţi cei 1.270 angajaţi din Ministerul de Finanţe, inclusiv şoferi şi muncitori necalificaţi, era de 4.896 de lei, conform mfinante.ro), funcţionarii din Finanţe nu sunt în stare să pună pe masa şefilor lor lucrări realizate cu grad înalt de profesionalism, ci pur şi simplu merg la ghici cu prognozele chiar şi de pe o lună pe alta... Integral în Ziarul Financiar și pe zf.ro.

 

PSD face primul pas pentru inculparea penală a tehnocraţilor (Adevărul)

Ancheta Comisiilor de buget-finanţe din Parlament privind „gaura“ de 10 miliarde din buget oferă PSD posibilitatea instituţională de a trimite pe miniştrii Cabinetului Cioloş în faţa procurorilor. Acuzaţia? Au oferit date inexacte Parlamentului, faptă incriminată prin Legea privind responsabilitatea ministerială.

 

Preşedintele Consiliului Fiscal: Guvernul PSD are nevoie de o ajustare de exact 10 miliarde lei (România Liberă)

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, explică, într-un interviu pentru „România liberă“, că guvernarea PSD are nevoie de 10 miliarde de le pentru a se încadra în deficicitul de 3%. „Avem nevoie de măsuri de ajustare. Acestea trebuie saă fie undeva între 1% și 1,5% din PIB. Care, apropo, sunt înjur de 10 mld. de lei”, a explicat Dumitru. „Faptul că noi nu am realizat veniturile bugetare anul trecut în special din fonduri europene, nu înseamnă neapărat că am avut un deficit mai mare. Ba, dimpotrivă, deficitul este mai mic decât ținta asumată, de 2,8%. Este de 2,6%”, a afirmat președintele Consiliului Fiscal.

 

Întâlnirea care va pune politica la punct. Iohannis și Grideanu se întâlnesc față în față la Cotroceni (Evenimentul Zilei)

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, de la ora 15.00, cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre bugetul pentru 2017.