Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şapte zile de guvernare PSD, şapte controverse (Gândul)

Guvernul experţilor de la Bruxelles a luat cei mai puţini bani de la Uniunea Europeană (Ziarul Financiar) - Casa morții de la Penitenciarul Rahova (România Liberă) - După viscol vine ploaia îngheţată (Adevărul) - Istoria Stelei a ajuns o vechitură (Gazeta Sporturilor)

Şapte zile de guvernare PSD, şapte controverse. Cum s-a poziţionat noua putere în cazul unor probleme-cheie (Gândul)

Şapte zile de guvernare PSD, şapte controverse. De la sesizarea Avocatului Poporului care i-a deschis uşa Guvernului lui Liviu Dragnea, chiar în a doua zi după instalarea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, la redeschiderea discuţiei pe amnistie şi graţiere ori măririle de pensii şi salarii şi anchetarea bugetelor lăsate de Dacian Cioloş, prima săptămână după instalarea oficială la putere a PSD a fost marcată de decizii care au polarizat scena politică şi dezbaterea publică.

 

Guvernul experţilor de la Bruxelles a luat cei mai puţini bani de la Uniunea Europeană (Ziarul Financiar)

Bugetul pentru 2016 a estimat venituri din fonduri UE de 13,5 mld. lei şi a primit în final, după primele estimări, în jur de 4,4 mld. lei, adică o treime din suma estimată.
O treime din membrii gu­ver­nu­lui Cioloş au venit de la Bruxelles, unde se şi întorc.
Dacă i s-a părut că estimarea este nerealistă, de ce nu a modificat guvernul Cioloş cifra, la momentul aprobării bugetului sau în cursul celor două rectificări pe care le-a operat în 2016?
Consultantul pe fonduri europene Petru Luhan, fost eurodeputat, susţine că trei sunt piedicile majore în calea unui mecanism care să facă mai uşor demersul de absorbţie a fondurilor: o birocraţie excesivă la nivelul ministerelor şi al autorităţilor publice din România; timpul foarte lung până când se lansează ghidurile şi proiectele; există, în ceea ce-i priveşte pe beneficiarii privaţi, o lipsă de sprijin din partea autorităţilor.
În cazul în discuţie, beneficiarul este chiar statul. Cum de chiar statul, când vine vorba despre proiectele sale, nu de ale altora, nu este în stare să atragă fonduri pentru drumuri, canali­zări, gropi pentru deşeuri?

 

Casa morții de la Penitenciarul Rahova (România Liberă)

Mai multe decese suspecte intervenite în spitalul unde sunt trataţi deţinuţii au determinat Administraţia Naţională a Penitenciarelor să declanşeze un control împotriva directorului Mircea Miorel pentru abateri disciplinare.
Anual, în cele cinci spitale penitenciar din România sunt trataţi între 1.050 și 1.200 de deținuți cu diverse tipuri de afecțiuni. Cei mai mulţi se află la Jilava (între 600 și 700 de persoane), la Poarta Albă sunt trataţi circa 200 de încarceraţi, la Rahova între 80 și 100 într-un an, la Mioveni circa 50, la Tg. Ocna (unde se tratează exclusiv TBC) în jur de 50, iar la Dej alți 80.
Dacă în gulagul sovietic, ca rezultat al tratamentelor aplicate deținuților politici, rata anuală a mortalităţii ajungea uneori până la 25-30%, numai la Spitalul Penitenciar Rahova, condus de circa 7 ani de zile de managerul Mircea Ștefan Miorel, medic specialist în boli interne, rata mortalității a fost numai anul trecut de 35,50%. Dincolo de statistici, asta înseamnă că 32 de deținuți au murit numai în această unitate, din totalul de 98 de deținuți decedați în tot sistemul penitenciar.

 

După viscol vine ploaia îngheţată (Adevărul)

Vremea rea a făcut prăpăd în sudul şi estul ţării. Drumuri blocate, trenuri anulate şi şcoli închise este bilanţul celui de-al doilea val de ninsori şi de viscol care a lovit România. Meteorologii anunţă că pericolul nu a trecut. Gerul va muşca din nou, după care temperaturile vor creşte brusc, iar în week-end ar putea ploua cu gheaţă. Ploaia îngheţată (freezing rain) este un fenomen rar care transformă în stană de gheaţă tot ce atinge. 

 

Istoria Stelei a ajuns o vechitură (Gazeta Sporturilor)

GSP.ro a intrat în posesia unor imagini care arată cum erau ținute acum un an cele mai prețioase trofee din istoria clubului Steaua. Aruncate pe jos, ca niște vechituri oarecare, într-o cameră a stadionului supranumit cândva “Templul fotbalului românesc”, acum părăsit. 
Dacă alte cluburi europene se mândresc cu „puiul” Cupei Campionilor, Steaua și-a bătut joc de acest trofeu de-a lungul ultimilor ani.
 

 
Revista presei românești - 12 ianuarie 2017