Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pericolul Ghiţă. Statul s-a întărit, dar în direcţia greşită (România Liberă)

Culisele debarcării prim-adjunctului SRI, după dezvăluirile lui Sebastian Ghiță (Evenimentul Zilei) - Elena Udrea, primul politician care l-a acuzat pe Coldea: A început deparazitarea României (Gândul)

Noaptea albă a lui Coldea. Culisele debarcării prim-adjunctului SRI, după dezvăluirile lui Sebastian Ghiță (Evenimentul Zilei)

Generalul SRI Florian Coldea a fost chemat, ieri, la Palatul Cotroceni, de către președintele României, Klaus Iohannis, informație dezvăluită în premieră, de evz.ro. „Alarma de gradul 0!” s-a declanșat după ultima dezvăluire a lui Sebastian Ghiță, de miercuri seara. Aseara, la ora 18.15, SRI a anunțat că nr. 2 din serviciul secret a fost suspendat. Interimatul a fost preluat de Eduard Hellvig.

 

Cine l-a creat pe Sebastian Ghiţă. Fostul parlamentar controla SRI, luându-i banii pe persoană juridică (România Liberă)

Peste un miliard de lei câştigaţi numai din 2010 încoace și un conflict de interese, așa ar putea fi rezumată relația dintre Sebastian Ghiță și instituţiile statului, printre care Serviciul Român de Informaţii. O relație care, zilele acestea, este devoalată de către urmăritul internațional până la amănunte foarte personale.
Concedii în insule exotice, dar și în Toscana, și vizite dese la casa de la munte a lui Sebastian Ghiță, acestea sunt acuzaţiile pe care le-a lansat în ultima săptămână, prin intermediul unor înregistrări difuzate de România TV, fostul politician. Fugind de mai multe potențiale condamnări, Ghiță pare dispus să arate lumii că relația sa cu adjunctul SRI Florian Coldea ar fi fost mult mai apropiată decât prevede etica relației dintre un șef de serviciu secret și un controlor parlamentar al activității SRI.
Despre Pericolul Ghiţă. Statul s-a întărit, dar în direcţia greşită, scrie în editorialul ziarului redactorul Răzvan Chiruță. În opinia sa, poziția relaxată a instituţiilor importante ale statului după fuga şi dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă rămâne de neînţeles, deoarece principala victimă a serialului pe care fostul politician îl difuzează la toxicul său post de televiziune nu este, în final, doar o persoană, fie aceasta şefa DNA Laura Codruţa Kövesi sau directorul adjunct al SRI Florian Coldea, ci însăşi lupta anticorupţie. Cum altfel se poate explica faptul că un fugar de mare anvergură este dat în urmărire penală internaţională abia la trei săptămâni de la dispariţia sa? În aceste condiţii, tăcerea lui Florian Coldea, acuzat direct de către Sebastian Ghiţă că l-a protejat şi l-a însoţit în vacanţe,  ezitările Laurei Codruţa Kövesi, care a răspuns că nu comentează declaraţiile fostului politician, faptul că nimeni nu şi-a pierdut până acum funcţia pentru dispariţia lui Ghiţă constituie cea mai proastă tactică pe care o pot avea decidenţii care doresc într-adevăr păstrarea luptei anticorupţie. Tactica băgării capului în nisip i-ar putea salva pe ei pe termen scurt, dar cei care pierdem suntem noi toţi, pe termen lung.

 

Elena Udrea, primul politician care l-a acuzat pe Coldea: A început deparazitarea României (Gândul)

Fostul deputat Elena Udrea a comentat joi suspendarea generalului SRI Florian Coldea ca fiind un prim pas în ''procesul de deparazitare a României''. 
Udrea vorbea în decembrie 2015 despre „un general SRI, Coldea, care conduce România, prin teroarea cătuşelor din mâna lui Kovesi”.
„Demiterea lui Coldea este începutul. Trebuie să urmeze repararea abuzurilor comise de sistemul represiv construit de acest om şi cei de lângă el, care au făcut mai mult rău ţării decât oricare politician de după Revoluţie. Ce se întâmplă e o lecţie pentru cei care cred că sunt atât de puternici încât nimic nu li se poate întâmpla” a scris Udrea pe Facebook.
Și Traian Basescu a reacționat la vestea  anchetei SRI în cazul lui Florian Coldea.  Fostul preşedinte consideră că este o reacţie firească pentru ca "tăvălugul mediatic ajunsese prea departe". Băsescu speră ca ancheta să fie una corectă şi să scoată adevărul la iveală, consemnează Gândul.