Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine face bani din contractele zăpezii „la urgenţă”: o fostă miss Italia şi neaşteptatul ei milionar „din umbră” (Gândul)

Reversul medaliei: ce efecte benefice a adus iarna grea în România (Adevărul) -  Ministrul Justiției a plagiat un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu (România Liberă) – Cum a ajuns Florian Coldea cel mai tânăr general de informații și cum a rezistat 12 ani în fruntea SRI (Evenimentul Zilei) - Industria de IT, lovită de reformele fiscale din ultimele două luni (Ziarul Financiar) - Vintage Steaua (Gazeta Sporturilor)

MISS DESZĂPEZIREA revine. Cine face bani din contractele zăpezii „la urgenţă”: o fostă miss Italia şi neaşteptatul ei milionar „din umbră”. EXCLUSIV (Gândul)

Românii au plătit deja în această iarnă, via bugetul CNADNR, aproximativ 60 de milioane de euro pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor. La sfârşitul lunii decembrie şi în primele zile ale anului 2017, multe dintre aceste contracte au fost atribuite prin procedura „de urgenţă”, fără anunţ de participare sau licitaţie publică, prin negociere directă, iar unele au ajuns la firme conectate politic, precum foşti parteneri de afaceri ai lui Marian Vanghelie sau ai fiului Rovanei Plumb, dar şi la apropiaţi din Giurgiu ai PSD,cu care în trecut s-a afişat şi actualul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc. O excepţie notabilă este însă în Vâlcea, unde deszăpezirea fie nu a fost încă contractată, fie a fost atribuită doar la urgenţă, prin negociere directă. Aici, zăpada de pe o parte din şosele a încăput pe mâinile unei firme deosebite: este deţinută la vedere de două tinere surori din Republica Moldova, cea mai mică fiind o fostă Miss Italia nel Mondo, care acum este o vlogger-iţă de succes într-ale machiajului profesionist, pe YouTube. În spatele surorilor Diana şi Marcela Curmei, în umbră, stă însă altcineva. Cu acţiuni la purtător. Este vorba despre milionarul Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, trimis în judecată pentru corupţie, acţiunile fiind acum sub sechestru în dosarul Ferma Băneasa-prinţul Paul. Cu trei ani în urmă, Gândul descoperea o altă fostă Miss care făcea deszăpezire alături de sora ei fotomodel, sub bagheta dirijoare a unui fost subordonat al lui Nelu Iordache, fost „rege al asfaltului”.

 

Reversul medaliei: ce efecte benefice a adus iarna grea în România (Adevărul)

Condițiile meteo extreme înregistrate în ultima perioadă, cu precădere în sud-estul țării, sunt motiv de bucurie pentru investitorii în parcurile eoliene din Dobrogea, care au raportat producții record de energie electrică. În același timp, culturile agricultorilor din Constanța și Tulcea sunt protejate de stratul gros de zăpadă, care asigura în primăvară și apa necesară solului.

 

Cum se fură un doctorat. Ministrul Justiției Florin Iordache a plagiat un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu (România Liberă)

Florin Iordache a copiat pagini întregi dintr-un interviu-fluviu pe care MRU, pe atunci ministru de Externe, l-a acordat imediat după intrarea în UE. Actualul demnitar nu precizează sursa și nu folosește niciodată ghilimele. Mai mult, un sfert din articolele trecute în bibliografie sunt scrise de el însuși, iar 10% sunt comunicate de presă și rapoarte.
Actualul ministru al Justiției, Florin Iordache, a obținut titilul de doctor cu lucrarea “Impactul Corporaţiilor transnaţionale asupra proceselelor de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova. Florin Iordache nu mai făcuse anterior nici un fel de curs în domeniul relațiilor economice internaționale. Doctoratul a fost obținut în anul 2007 la Universitatea Liberă Internațională Moldova (instituție privată), deși pe atunci politicianul era deputat la București.

 

Industria de IT, lovită de reformele fiscale din ultimele două luni (Ziarul Financiar)

După eliminarea plafonului la plata contribuţiilor pentru pensii şi sănătate, un alineat interpretabil dintr-o lege dată de pe vremea guvernului Cioloş pune sub semnul întrebării şi scutirea de impozit pentru peste 30.000 de oameni din centrele de servicii.
Industria de IT a devenit o locomotivă pen­tru creşterea economică în 2015 şi 2016, cu a doua cea mai mare contribuţie la creştere du­pă comerţ sau industrie, în funcţie de an. 

 

Vintage Steaua (Gazeta Sporturilor)

Steaua Armatei se reinventează în 2017 cu metodele care i-au creat pe Lăcătuș, Balint și Belodedici.
Ghencea s-a repopulat cu fotbaliști cu emblema Stelei în piept. Juniorii de la CSA se pregătesc să plece la Forban, fiind antrenați de glorii care au făcut istorie pentru clubul militar, ca Bumbescu, Florea Voinea su Sătmăreanu.

 
Revista presei românești - 16 ianuarie 2017