
Presa românească
Mii de oameni în frig și o geacă roșie (Republica)
iohannis-la-protestul-din-bucuresti-impotriva-gratierii.jpg

Dragnea: "L-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade" (Jurnalul Național)
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris pe Facebook duminică seară că, la revenirea din SUA, l-a găsit pe preşedintele României "în fruntea unei noi mineriade", "o manifestaţie neautorizată împotriva ordinii constituţionale", şi a calificat protestele ca fiind "un început de lovitură de stat".
"De fapt, preşedintele Iohannis vrea, aşa cum a vrut şi fostul preşedinte Băsescu, să pună în cătuşe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituţii fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese... Susţin acţiunile împotriva corupţiei, dar împotriva adevăratei corupţii", a susţinut liderul PSD.
Dragnea a mai notat că a solicitat ministrului de Interne ca duminică seară să retragă jandarmii din faţa sediului PSD, unde s-au adunat mii de protestatari pentru că "PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare şi de suportul popular. Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite preşedintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă", a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Mii de oameni în frig și o geacă roșie (Republica)
„Președintele Iohannis a venit în Piața Universității îmbrăcat în geacă roșie. De ce?” se întreabă jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Dl Iohannis a dorit să fie cât mai vizibil pentru alegători. A venit, s-a frecat câteva minute de mulțime, dar nu de protestatari, ci de mulțimea jurnaliștilor care l-au înconjurat, după care a dispărut în peisaj. „Sperând să ducă cu el ceva capital electoral, ca lider al opoziției anti PSD, postură din care vrea să candideze în 2019.
Șeful statului are la dispoziție toate posibilitățile politico-mediatice pentru a-și exprima pozițiile, de la conferința de presă, interviurile televizate, până la prezidarea ședințelor de Guvern și adresare în Parlament. Nu e democratic și în ordinea de drept ca președintele să se transforme în manifestant de stradă. Ce-ar fi însemnat să-și ducă gestul până la capăt, să meargă cu coloana până în Piața Victoriei și să strige „Jos Guvernul!”?..
Despre miting și manipularea grosolană de la televiziunile penalilor: nu vrem căderea guvernului și lovitură de stat, ci o justiție egală pentru toți (Hotnews.ro)
Redactorul șef Cristian Pantazi atrage atenția că „Antena 3 si Romania TV au declansat o campanie teribila de manipulare duminicaseara, cand circa 30.000 de oameni au iesit numai in Bucuresti sa protesteze impotriva gratierii si modificarii Codului Penal in beneficiul infractorilor. Cele doua posturi, conduse de un condamnat si un urmarit general, sustin ca zecile de mii de oameni vor sa dea o lovitura de stat si sa rastoarne guvernul prin presiune si violenta. Nimic mai fals: vrem ca PSD-ALDE sa continue sa guverneze, potrivit mandatului primit prin vot, dar nu vrem ca ei sa dea legi pentru penali. Punct”.
Banditism de stat, reglementat prin ordonanţe de urgenţă (Adevărul)
Se poate demonstra cu uşurinţă că cele două ordonanţe de urgenţă propuse de Ministerul Justiţiei, privind graţierea şi modificarea legilor penale, reprezintă nimic altceva decât o autorizaţie legală pentru furt din banii publici. Prima ordonanţă rezolvă trecutul, cealaltă pregăteşte viitorul. E ca şi cum am fi pus nişte infractori să scrie Codul Penal.
Miza majoră a autorilor lor pare să fi fost dezincriminarea aproape completă a unei anume infracţiuni: abuzul în serviciu.
Şi acum, demonstraţia.
** Limitele de pedeapsă pentru abuz în serviciu au fost scăzute de la 2-7 ani de închisoare la 6 luni - 3 ani sau amendă.
** S-a stabilit un prag de 200.000 de lei (cam 45.000 de euro) prejudiciu peste care abuzul în serviciu poate fi considerat infracţiune. Sub acest prag nu există infracţiune.
** S-a impus condiţia ca acţiunea penală pentru un abuz în serviciu să nu poată fi declanşată decât dacă persoana vătămată face plângere prealabilă. Potrivit procedurii penale, plângerea prealabilă nu poate fi depusă decât până în trei luni de la comiterea infracţiunii.
Ministerul Justiţiei nu a justificat în niciun fel aceste modificări. Prima nu este doar un inexplicabil semn de indulgenţă faţă de abuzul în serviciu, dar are în plus meritul că scurtează în mod corespunzător şi perioada de prescripţie, dincolo de care anchetele sau procesele nu mai pot continua.