Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce muncește PSD pentru un nou mandat al lui Iohannis (Adevărul)

ion-m-ionita_0_0.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță se întreabă dacă PSD că s-a prins lucrează pentru un nou mandat al lui Iohannis
Jurnalistul Ion M. Ioniță se întreabă dacă PSD s-a prins că lucrează pentru un nou mandat al lui Iohannis
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Cum se face grațierea în alte țări (România Liberă) - Guvernul Dragnea/Grindeanu dă pentru investiţii cei mai puţini bani din ultimul deceniu (Ziarul Financiar) - Interviu eveniment cu managerul demis al spitalului Colentina (Evenimentul Zilei) - Buni, dar separat (Gazeta Sporturilor)

De ce Referendumul anunţat de Iohannis nu poate fi oprit. Pericolul ordonanţelor rămâne  (Adevărul)

Constituţia şi deciziile CCR apără dreptul exclusiv al preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza Referendum pe tema graţierii şi amnistiei, în ciuda tuturor criticilor PSD. Cu toate astea, asumându-şi riscurile politice aferente, Guvernul Grindeanu poate să adopte, oricând, cele două ordonanţe de urgenţă, diminuând juridic scopul consultării populare.

S-a prins PSD că lucrează pentru un nou mandat al lui Iohannis? se întreabă ziaristul Ion M. Ioniță în editorialul Adevărul. "În noua bătălie politică, nu PSD , ci Iohannis a preluat iniţiativa. Pare paradoxal, dar asta este realitatea. PSD a lovit primul cu ordonanţele, Iohannis a oprit acţiunea prin prezenţa la şedinţa de guvern, după care, profitând de buimăceala PSD, a declanşat propria ofensivă. Opţiunile lui Dragnea sunt puţine şi riscante.
Prima ar fi ca guvernul Grindeanu să adopte cât mai repede cele două ordonanţe. Din punct de vedere juridic, ţinta ar fi atinsă. Din punct de vedere politic, nemulţumirea segmentului de populaţie reprezentat de cei care au ieşit în stradă duminică va creşte şi mai mult... Dacă câştigă referendumul la scor şi mai ales la un scor mai mare decât cele trei milioane de voturi ale PSD, preşedintele va răsturna legitimitatea victoriei social-democraţilor în  alegeri.  Înfrângerea PSD va genera o criză internă în partid. Cineva va trebui să dea socoteală, iar partidul ar putea intra într-un proces de competiţie internă şi tulburări. O perspectivă deloc favorabilă pentru alegerile prezidenţiale din 2019. 
Dacă guvenul nu adoptă ordonanţele, la fel, situaţia se tensionează în partid. Vor apărea nemulţumiri mari legate de situaţia personală a multora din PSD, la nivel central şi local. Ar fi o înfrângere imposibil de digerat care va crea mari probleme interne. 
Există şi varianta transformării ordonanţelor în proiecte de lege pentru a fi adoptate în parlament". Integral în edițiile print și online ale ziarului Adevărul.

 

Liviu Dragnea: Eu am cerut și astăzi ministrului Justiției să spună câți oameni au murit în penitenciarele române (Jurnalul Național)

Președintele PSD a explicat, la Antena 3, că în România este nevoie de un pachet de măsuri pentru a remedia problemele din penitenciare, pachet de măsuri care să conțină inclusiv legea grațierii. În plus, Liviu Dragnea a repetat apelul lansat către ministrul Justiției, să publice cifrele oficiale referitoare la câți oameni au murit în penitenciarele din România.  "Sunt zeci, sute, mii? S-a spus că este o lege dată pentru corupți, să iasă din închisoare. Minciună. Cele patru fapte definite de Convenția Europeană, darea de mită, luarea de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, sunt trecute la excepții. Deci nu are efect legea asupra acestor fapte. Legea grațierii nu are efecte asupra lor. Toate infracțiunile cu violență, tâlhărie, furt, viol, pedofilie, crimă, omor, sunt vreo 50 de excepții. Nu ies acești oameni din închisoare".

 

Cum se face grațierea în alte țări (România Liberă)

Grațierea se acordă în multe state, dar numai pentru infracțiuni minore și pentru acele persoane care dovedesc că și-au plătit datoriile față de societate și dau dovezi de îndreptare.
În Polonia, președntele acordă grațierea, potrivit articolului 139 din Constituție. Din octombrie 2008, un număr de peste 7.000 de persoane au fost grațiate, în timp ce aproximativ 3.000 de cereri au fost respinse. 
În Franța, grațierea este prerogativul reședintelui, care va decide forma acesteia. Persoana condamnată trebuie să trimită o cerere șefului statului. Procurorul de caz trebuie să se pronunțe pe marginea acestei cereri, iar raportul este înmânat ministrului Justiției. Foarte rar, Parlamentul francez acordă amnistie, dar numai pentru infracțiuni minore.

 

Guvernul Dragnea/Grindeanu dă pentru investiţii cei mai puţini bani din ultimul deceniu (Ziarul Financiar)

Finanţele au bugetat pentru 2017 cheltuieli totale de investiţii de 34,4 miliarde de lei, dar mizează pentru realizarea lor, covârşitor, pe fondurile UE (venituri de 22 mld. lei), ceea ce ar putea face din 2017 cel mai prost an pentru investiţiile din buget (cheltuieli de capital) de la aderarea la UE până în prezent.
Având în vedere efortul semnificativ pe care bugetul trebuie să-l facă pentru a acoperi măsurile sociale la care guvernul s-a angajat în 2017, economiştii sunt sceptici în legătură cu nivelul de investiţii publice anunţate odată cu bugetul.

 

Interviu eveniment cu managerul demis al spitalului Colentina. Doctorul Bogdan Andreescu rupe tăcerea: "Un proiect unic, împiedicat de o țeavă a RADET”  (Evenimentul Zilei)

Fostul manager al Spitalului Colentina din Capitală explică, în exclusivitate pentru EVZ, cum s-au derulat lucrurile în ziua în care primarul general l-a demis din funcție. Bogdan Andreescu spune că urma să-și încheie mandatul de manager peste o lună, atunci când îi expira contractul. Ar fi continuat munca începută la Colentina, la un alt nivel, într-un proiect de o uriașă anvergură, care urma să transforme unitatea medicală într-una comparabilă cu faimosul centru universitar AKH de la Viena.

 

Buni, dar separat (Gazeta Sporturilor)

Alibec și Gnohere au fost titulari ieri, însă au părut să nu se înțeleagă bine.
Elevii lui Reghe au câștigat primul amical din 2017 fără să impresioneze (Steaua – Vardar 1 la 0). Roș-albaștrii lucrează intens și în mercato: Toșca a fost vândut pe un milion de euro la Betis, aseară Bălașa a semnat pe 3 ani și jumătate. Elvețianul Affolter va ajunge și el în cantonamentul din Turcia. 

 
Revista presei românești - 25 ianuarie 2017