Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dezumanizarea (ca pretext). Cum se trăiește în camera E1.1 (România Liberă)

sabina_fati.jpg

Sabina Fati scrie despre Dezumanizarea (ca pretext). Cum se trăiește în camera E1.1
Sabina Fati scrie despre Dezumanizarea (ca pretext). Cum se trăiește în camera E1.1
Image source: 
Facebook / Sabina Fati

Politicienii: ultima piedică în calea ridicării MCV (Adevărul) - Dezvăluirile lui Ghiță privind vacanțele cu Coldea se confirmă (Evenimentul Zilei) - DNA, soția și fiul, moștenitorii lui Adamescu (Jurnalul Național) - Retailerii pariază 350 mil. € pe deschiderea a 300 de magazine noi (Ziarul Financiar)

Politicienii: ultima piedică în calea ridicării MCV (Adevărul)

Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Justiţia din România, elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi publicat miercuri, arată că sistemul judiciar ca atare a făcut progrese remarcabile în consolidarea reformelor, dar singurul pericol în ceea ce priveşte ireversibilitatea acestor reforme vine din partea clasei politice. 
„Practica legislativă permite introducerea bruscă a unor modificări prin intermediul Parlamentului, scurtcircuitând practica mai bunei legiferări şi etapa consultărilor şi îngreunând sarcina de a demonstra sustenabilitatea cadrului juridic în domenii precum corupţia”, se arată în preambului raportului.
Dar modificările bruşte de legislaţie nu sunt imputate doar Parlamentului. Raportul critică în trei locuri evenimentele recente din România, şi anume intenţia Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea legilor penale. În contextual în care aprecia ca fiind „inevitabil” procesul de corectare a noii legislaţii penale prin decizii ale Curţii Constituţionale, raportul critică „abordarea legislativă imprevizibilă” care însoţeşte acest proces şi care tinde să slăbească cadrul legal anticorupţie.
Pentru prima dată de când se elaborează rapoarte MCV, Comisia Europeană a găsit necesar să precizeze că acest mecanism nu trebuie corelat cu decizii adoptate în alte domenii, cum ar fi aderarea la spaţiul Schengen sau alocarea de fonduri structurale sau investiţii europene.  
Următorul raport MCV va fi făcut, cel mai probabil, în luna decembrie a acestui an.

 

Dezumanizarea (ca pretext). Cum se trăiește în camera E1.1  (România Liberă)

Există prejudecata că orice argument în favoarea condamnaților umiliți în penitenciare e o slăbiciune a luptei împotriva corupției, scrie în editorial Sabina Fati. 
Jurnalista citează date din ultimul raport al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) „în penitenciarele românești sunt în prezent circa 28.000 de deținuți înghesuiți în aproximativ 17.000 de locuri“, iar într-un studiu de caz dedicat închisorii din Târgu Jiu  este descris mediul în care trăiesc condamnații din camera E1.1, care „are în total 99 mp, 52 de paturi, tot atâția oameni și numai două ferestre (...). După cum au afirmat cei cazați acolo, au fost perioade în care camera a găzduit și 100 de deținuți. Într-un colț al camerei, peretele este afectat de o inundație recentă cauzată de spargerea țevii de canalizare. Grupul sanitar are 10 mp, 3 chiuvete, 2 WC-uri turcești, 2 dușuri și o fereastră de aerisire. Apa caldă curge timp de o oră o dată la două zile – aproximativ două minute disponibile pentru o îmbăiere. Deținuții au reclamat faptul că neoanele din încăpere nu se sting nici noaptea“.
Suferința acestor oameni pare normală în România, fiindcă există încă în imaginarul colectiv prejudecata că cei care au încălcat legea trebuie să sufere în primul rând fizic. Tortura e abolită prin lege, dar ea continuă să fie aplicată în viața penitenciară, fără ca indignarea publică să se facă auzită. Condamnații au început să aibă chip abia după ce politicieni importanți au ajuns după gratii, dar în România rămâne mai importantă simbolistica închisorii decât consolidarea instituțiilor care trebuie să le confiște banii și bunurile celor închiși pentru inginerii financiare și corupție.

 

E OFICIAL! Dezvăluirile lui Ghiță privind vacanțele cu Coldea se confirmă (Evenimentul Zilei)

Eduard Hellvig a confirmat, ieri, la audierea din Parlament toate vacanțele petrecute de Florian Coldea cu Sebastian Ghiță. Totuși, facturile pe care le-a prezentat familia Coldea nu se știe dacă sunt reale.

 

DNA, soția și fiul, moștenitorii lui Adamescu (Jurnalul Național)

Miza luptei: jumătate de miliard de euro. 200 de milioane de euro fac, în prezent, obiectul unui sechestru asigurător instituit de DNA în dosarul Astra Asigurări. Divorțul soților Adamescu și partajul urmau să se judece în luna martie. Omul de afaceri, în vârstă de 68 de ani, a decedat luni seara, într-un spital din Capitală.

 

Retailerii pariază 350 mil. € pe deschiderea a 300 de magazine noi (Ziarul Financiar)

Cele zece reţele din comerţul modern local au în plan să deschidă în acest an circa 300 de magazine în România, cel mai rapid ritm de expansiune de la lansarea comerţului modern în România în 1996. Comerţul modern urmează a depăşi pragul de 2.000 de magazine în 2017. Mai mult, loc de dezvoltare încă există, analiştii şi executivii din piaţă vorbind chiar de un total de 3.500 de magazine moderne în România în următorii 5-7 ani.
Dezvoltarea comerţului modern, atât în urban, cât şi în rural, duce însă la dispariţia de jucători din comerţul tradiţional.

 
Revista presei românești - 26 ianuarie 2017