Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iordache nu retrage proiectele de la Justiţie. Cele trei scenarii de lucru ale Guvernului (Gândul)

iordache_florin.jpg

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, va anunța luni seara, după consultările publice, modalitatea de promovare a ordonanțelor privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, va anunța luni seara, după consultările publice, modalitatea de promovare a ordonanțelor privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

Șoferii scapă de 8 taxe (Adevărul) - Autonomia Ţinutului Secuiesc forţează uşa Parlamentului (Evenimentul Zilei) - Acasă la Ceauşescu, fără ghid moral (România liberă) - Meciuri suspecte, penaltyuri repetate, identități false (Gazeta Sporturilor)

Iordache nu retrage proiectele de la Justiţie. Cele trei scenarii de lucru ale Guvernului (Gândul)

Proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale nu vor fi retrase, ministrul Justiţiei urmând să propună luni seara, după consultările publice făcute pe repede înainte, modalitatea de promovare a lor. 
Există trei variante: adoptarea directă prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, trimiterea lor în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului asupra celor două acte normative. 
Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi procurorii şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT, dar şi şefa instanţei supreme sau asociaţiile profesionale din justiţie şi din societatea civilă au solicitat coaliţiei PSD-ALDE retragerea acestor acte normative, calificându-le ca fiind „cu dedicaţie” pentru politicienii corupţi, în ciuda pretextului folosit de PSD şi de ALDE, care invocă situaţia supraaglomerării penitenciarelor. De altfel, Klaus Iohannis a convocat un referendum pentru a consulta populaţia asupra schimbărilor pe care le implică cele două ordonanţe de la Justiţie, fără să anunţe deocamdată care sunt întrebările propriu-zise pentru popor. 
Zeci de mii de oameni au protesta în marile oraşe din ţară faţă de implicaţiile acestor două acte normative - graţierea unor condamnaţi, inclusiv reducerea la jumătate a pedepselor tuturor condamnaţilor peste 60 de ani, cu copii în întreţinere sau femeilor gravide, dar mai ales golirea de sens a infracţiunilor de abuz în serviciu şi conflict de interese, care vizează mai ales corupţia demnitarilor şi angajaţilor din instituţiile publice.

 

Șoferii scapă de 8 taxe (Adevărul)

De la 1 februarie, dispar opt taxe care ţin de regimul permiselor de mediu şi a înmatriculării autovehiculelor, printre care şi controversata taxă de mediu. Mii de români vor da buzna să-şi înmatriculeze maşinile vechi, iar graniţele se vor deschide pentru toate hârburile din ţările vestice, atrag atenţia specialiştii. Asta în condiţiile în care alte state sunt din ce în ce mai restrictive cu maşinile poluante.

 

Autonomia Ţinutului Secuiesc forţează uşa Parlamentului (Evenimentul Zilei)

Zece români de etnie maghiară au publicat ieri, în Monitorul Oficial, o iniţiativă legislativă de înfi inţare a Ţinutului Secuiesc condus de un Preşedinte, cu Parlament şi Guvern proprii şi cu teritoriul format din judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş.
Ţinutul Secuiesc (Szekelyfold - Terra Siculorum) ar fi „regiune autonomă cu personalitate juridică”, având o populaţie de 798.426 de cetăţeni, dintre care 70,88% etnici maghiari.
Iniţiativa legislativă prevede că în Ţinutul Secuiesc resursele şi bogăţiile naturale ale regiunii precum şi căile de comunicaţii constituie domeniul public al regiunii, iar limba maghiară devine limbă cu statut oficial. Parlamentul local poate adopta propriile legi şi poate modifica graniţele aşezărilor din regiune.
Propunerea trebuie semnată de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot şi va ajunge în Parlament după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra caracterului constituţional al ei.
Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a declarat ieri pentru News.ro că este momentul să se discute „foarte deschis” despre protecţia minorităţilor în România. Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus ieri că România este „stat naţional, unitar, suveran, independent, indivizibil” şi acest lucru “nu se negociază”. În 2014, actualul lider PSD Liviu Dragnea spunea despre autonomie că „încalcă flagrant Constituția”. „Să nu se gândească cineva că un asemenea proiect vreodată în țara asta ar putea să prindă viață, este exclus acest lucru”, spunea el.

 

Acasă la Ceauşescu, fără ghid moral (România liberă)

O vizită la vila lui Nicolae Ceaușescu, din Primăverii, îți poate lăsa impresia că acolo a locuit un personaj simpatic, pasionat de șah și de filme americane, un autodidact care „deseori lua meditații pentru a încerca să-și depășească limitele“, un familist cu o „viață rezervată, fără luxul exagerat de care vorbeau televiziunile în anii ´90“. Niciun cuvânt despre discrepanța dintre utopie și realitatea socială, despre cozi, rații, minciuni, umilințe și teroare. Din ghidaj lipsesc claritatea morală în privința dictaturii, precum și reperele esențiale pentru construcția unui discurs coerent despre acea perioadă din istoria țării.

 

Meciuri suspecte, penaltyuri repetate, identități false (Gazeta Sporturilor)

Românii sunt bănuiți de agenția mondială de monitorizare a pariurilor Federbet că truchează meciuri amicale pentru pariuri.
Patru echipe de Liga 1 – Astra, CFR, Pandurii și Botoșani – au participat la meciurile ciudate. Partidele au fost conduse de arbitri români "deghizați" în bulgari sau turci, care nu au ezitat să ia decizii hilare pentru a împinge jocurile spre rezultatele dorite.

 
Revista presei românești - 27 ianuarie 2017