Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Modificarea Codului Penal: cum i-a minţit Meleşcanu pe liderii europeni (Adevărul)

O nouă PROCLAMAȚIE de la TIMIȘOARA! Conține 8 puncte esențiale pentru viitorul ROMÂNIEI (Evenimentul Zilei) - PNL nu votează bugetul (Gândul) - Începe procesul Colectiv (Jurnalul Național)- Mai rău decât Chiellini și Pepe (Gazeta Sporturilor)

Modificarea Codului Penal: cum i-a minţit Meleşcanu pe liderii europeni (Adevărul)

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a discutat, luni, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu vicepreşedintele Federica Mogherini despre ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat legislaţia penală, revocată ulterior la presiunea străzii. „Eu am explicat foarte clar domnului Timmermans că noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituţional de către CCR. Trecând 45 de zile, el nu mai exista ca prevedere în Codul Penal. Sigur, poate nu a fost cea mai bună formulă, poate nu trebuia să stabilim un parg de 200.000 de lei, dar problemele respective trebuie să-şi găsească o soluţionare, aşa cum se întâmplă în orice stat democratic“, a spus Meleşcanu, într-un interviu acordat la Bruxelles pentru „Adevărul“.
Însă argumentul prezentat de Meleşcanu este fals, întrucât articolul din Codul Penal care vizează abuzul în serviciu nu a fost declarat neconstituţional. Curtea doar a clarificat formularea ambiguă a articolului: a stabilit că articolul este constituţional, cu condiţia ca sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” să fie interpretată de instanţe prin „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Nefiind declarat neconstituţional, articolul cu pricina nu a fost eliminat din lege, deci nu se justifica emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Însă în ordonanţa de urgenţă pe care a adoptat-o în miez de noapte, Guvernul Grindeanu a stabilit că pot fi acuzaţi de abuz în serviciu doar cei care aduc un prejudiciu de peste 200.000 de lei, deşi Curtea nici vorbă să fi stabilit vreun prag. Pragul impus de PSD a fost ironizat de protestatari: „A opta poruncă: Să nu furi mai mult de 200.000 de lei“.
Ministrul de Externe a anunţat că Bruxelles-ul va trimite o echipă de jurişti la Bucureşti pentru a se asigura că legislaţia penală va fi modificată corect în Parlament. 

 

O nouă PROCLAMAȚIE de la TIMIȘOARA! Conține 8 puncte esențiale pentru viitorul ROMÂNIEI (Evenimentul Zilei)

Ce conține proclamația:
1. Ca de acum înainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanţă 13;
2. Organizarea unui referendum anticorupţie;
3. Controlul de constituţionalitate al legilor şi ordonaţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor;
4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curţii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei;
5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea lor doar prin concurs;
6. Stabilirea incompatibilităţii între funcţiile executive şi legislative;
7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;
8. Fără penali în demnităţie publice”.
Mircea Cărtărescu vede „noua Proclamație de la Timișoara „drept o nouă ocazie de însănătoșire a climatului nostru politic”.
„Tot Banatu-i fruncea! O nouă Proclamație de la Timișoara. Dac-am fi adoptat-o pe prima la vremea ei, nu l-am mai fi avut pe Iliescu președinte și nici pe discipolii săi de până azi. Poate ne hotărâm acum”.

 

PNL nu votează bugetul (Gândul)

Liberalii nu vor vota bugetul de stat pentru 2017. Senatorul PNL, Florin Cîţu, a declarat că datele care au stat la baza legii bugetului pentru anul 2017, oferite de Comisia Naţională de Prognoză, au trezit suspiciuni liberalilor în contextul în care "se potriveau suspect de perfect cu programul de guvernare al lui Liviu Dragnea publicat în septembrie 2016". Cîţu trage un semnal de alarmă susţinând că "prin acest buget, PSD ascunde şi eventualele nerealizări din programul sau de guvernare" şi că social-democraţii "s-au folosit de nişte şiretlicuri" precum "supradimensionarea fondurilor europene" şi "şmecheria cu credite de angajament" pentru a mascha deficitul bugetar depăşit. Totodată, Cîţu a criticat faptul că "PSD –ul a trecut într-o viteză ameţitoare prin comisii tot bugetul şi nici măcar un singur amendament nu a fost luat în considerare".

 

Începe procesul Colectiv (Jurnalul Național)

La aproape 1 an și 4 luni de la tragedia din Clubul Morții, dosarul a ajuns la primul termen de judecată. Cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. Lista inculpaților este însă mult mai lungă. În incendiul de la Colectiv și-au pierdut viața 64 de tineri și alte câteva zeci au fostgrav răniți.

 

Mai rău decât Chiellini și Pepe (Gazeta Sporturilor)

Eliminarea lui Alibec în meciul de la Cluj nu e deloc întâmplătoare. În ultimii doi ani, Denis a încasata 29 de „galbene” și 3 „roșii”, adică un cartonaș la fiecare două meciuri jucate, medie cu care îi depășește pe toți „rupătorii Europei”.

 
Revista presei românești - 7 februarie 2017