Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radiații de 200.000 de ori mai mari decât dozele admise au fost măsurate la 100 de metri de mulțimea din Piața Victoriei! (Gazeta Sporturilor)

12_tricolor-logo_octav-dragan.jpg

Mulțimea adunată la protestul de duminică, 12 februarie 2017, și amplasamentul Muzeului de Geologie Foto: Octav Drăgan
Image source: 
tolo.ro

Parlamentul născoceşte piedici în calea referendumului (Adevărul) - „Watergate de România“: Spionii lui Gabriel Oprea au interceptat politicieni (România Liberă) - Noul val al exodului românesc lovește la temelia economiei (Jurnalul Național) - Curtea de arbitraj de la Paris îi obligă pe italienii de la Enel să-i plătească statului român 400 mil. euro (Ziarul Financiar)

Radiații de 200.000 de ori mai mari decât dozele admise au fost măsurate la 100 de metri de mulțimea din Piața Victoriei! De 100 de ori mai mult decât la Cernobîl! (Gazeta Sporturilor)

Ziarul publică azi un raport din mai 2016, păstrat secret de conducerea Muzeului de Geologie și de către Ministerul Cercetării şi Inovării. 
Muzeul deține fosilele a doi mamuți, sosiți în perioade diferite. Ambii mamuți sunt radioactivi, iar vizitatorii și lucrătorii nu beneficiază de nicio protecție.
14.000 de vizitatori are Muzeul de Geologie în ”Noaptea muzeelor deschise”, al treilea obiectiv din București ca preferință a publicului.
Angajaților din muzeu le cad părul și dinții, unii oameni sunt diagnosticați cu cancer. 

 

Parlamentul născoceşte piedici în calea referendumului (Adevărul)

Majoritatea parlamentară PSD-ALDE, deşi ostilă preşedintelui Klaus Iohannis, a susţinut adoptarea unui aviz favorabil pentru referendumul pe tema Justiţiei, declanşat în urmă cu trei săptămâni de preşedintele Klaus Iohannis. Totuşi, PSD a venit cu patru condiţionări în ceea ce priveşte întrebarea care va figura pe buletinele de vot. Trei dintre aceste condiționări, cu rol de a limita opțiunile președintelui, sunt însă discutabile.
Social-democraţii s-au declarat în favoarea referendumului, dar au criticat motivaţiile preşedintelui Iohannis de a convoca referendumul. „Unii luptă împotriva corupţiei doar din gură. Eu sunt convins că poporul român nu vrea continuarea luptei anticorupţie prin protocoale secrete, prin echipe mixte, prin peste 40.000 de mandate de interceptări “, a declarat Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, una dintre cele mai critice voci ale social-democraţilor în ceea ce priveşte Justiţia şi relaţia cu Iohannis.
Sugestia ALDE pentru Iohannis:  „sunteţi de acord cu continuarea luptei anticorupţie în condiţiile apărării drepturilor omului? Aceasta este întrebarea de fond“, crede deputatul ALDE Varujan Vosganian. 

 

„Watergate de România“: Spionii lui Gabriel Oprea au interceptat politicieni (România Liberă)

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (Secția Penală) încep, marți, judecarea unui dosar cu potențial exploziv. Un veritabil ”Watergate de România”. Un caz referitor la interceptarea ilegală a unor personalități publice, pe care procurorii militari se chinuie să-l mușamalizeze.
„România liberă” a intrat în posesia rechizitoriului speței, prin bunăvoința Romania Imprisonment Watch (RIW), o organizație neguvernamentală specializat în respectarea drepturilor omului, cu sediul în Suedia, care face eforturi consistente pentru elucidarea acestui caz.
Rechizitoriul întocmit de procurorii militari este plin de neconcordanțe logice, declarații de martori care se bat cap în cap, existând suspiciunea că ancheta derulată nu și-a propus aflarea adevărului.
Dosarul în cauză este cel în care Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, și apropiatul său, gen. Marian Hăpău, șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), sunt acuzați de un fost ofițer de contrainformații militare că au ordonat o vastă operațiune de monitorizare și interceptare a comunicațiilor unor personalități publice din România, cu scopul șantajării acestora. 
Activitățile presupus ilegale s-au petrecut în incinta Fortului Bragadiru, o cazarmă de pe linia de centură a Bucureștiului, ce deservea Divizia 1 Infanterie „Dacica“.

 

Noul val al exodului românesc lovește la temelia economiei (Jurnalul Național)

Procentual, România e națiunea cu cea mai mare creștere a diasporei din întreaga lume, fiind întrecută doar de Siria, care este în război. Comparația e cu atât mai șocantă, cu cât suntem țara cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Eurpeană. E un val de imigrație pe care niciun Guvern din 1990 până astăzi nu a reușit să îl oprească. Periculos este că au început să plece inclusiv tinerii educați care își găsiseră și bunăstarea materială în țară.
Articolul începe într-un apartament din cartierul bucureștean Floreasca, unde în mijlocul unui munte de cartoane familia Barbu își face bagajele. Își pun toată agoniseala în cutii care vor fi urcate pe un vapor cu destinația Australia, doar dus. Emigrează, dezamăgiți că după 27 de ani de la Revoluție România nu s-a reformat suficient. „Nu mai sunt dispus să aștept. Ajunge!”, spune Andrei Barbu.

 

Curtea de arbitraj de la Paris îi obligă pe italienii de la Enel să-i plătească statului român 400 mil. euro pentru 13,5% din fosta Electrica Muntenia Sud. Statul ceruse iniţial 521 mil. Euro (Ziarul Financiar)

Italienii de la Enel, unul dintre cei mai puternici jucători din distribuţia şi furnizarea de energie din România, vor trebui să-i achite statului român circa 400 de milioane de euro pentru pachetul minoritar de acţiuni pe care acesta îl mai deţine în fosta Electrica Muntenia Sud, potrivit unor surse din piaţă.
În vara anului 2014, Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica şi controlată de Ministerul Energiei, a deschis o acţiune împotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, solicitând grupului italian suma de 521,5 milioane euro în cazul privatizării Muntenia Sud.