Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza indusă a medicamentelor. Chiar nu ţin cont producătorii farma că au în faţă un client de 2 miliarde de euro pe an? (Ziarul Financiar)

sorin-nou-wide.jpg

Sorin Pâslaru
Sursa imaginii: 
zf.ro

Legendă sau adevăr în cazul radiațiilor de la Muzeul de Geologie din București? (Evenimentul Zilei) - Giganţii elicopterelor se bat pe România (Adevărul) - E vremea lui Contra! (Gazeta Sporturilor)

Criza indusă a medicamentelor. Chiar nu ţin cont producătorii farma că au în faţă un client de 2 miliarde de euro pe an? (Ziarul Financiar)

Piaţa medicamentelor este tensionată la acest început de an de ameninţările producătorilor şi importatorilor la adresa măsurii guvernului de a diminua preţul la decontare al medicamentelor generice cu 35% faţă de preţul medicamentelor originale.
Situaţia începe să devină gravă, fiind grupuri de pacienţi care nu mai găsesc tratamentul necesar, atrage atenția Sorin Pâslaru, redactor șef ZF . 
Piaţa medicamentelor este specială. Este de aşa natură reglementată încât de cele mai multe ori succesul companiilor la vânzări se bazează pe decizii guvernamentale, ale Ministerului Sănătăţii sau ale Casei de Sănătate.
Nu spune nimeni că statul român cumpără - prin decontare -  medicamente de la aceşti importatori (mai mult) şi producători locali (mai puţin) în valoare de 2 MILIARDE DE EURO pe an.
Companii mari care afirmă astăzi că este neprofitabil să mai aducă pe piaţă un medicament generic cu 35% mai ieftin decât un medicament original decontează de la statul român sute de milioane de euro pe an pentru alte medicamente originale.

 

Legendă sau adevăr în cazul radiațiilor de la Muzeul de Geologie din București? (Evenimentul Zilei)

O anchetă a jurnalistului Cătălin Tolontan a pus pe jar România. Acesta a semnalat că în centrul Capitalei se află un focar de răspândire a radiațiilor provenit din Muzeul de Geologie, un loc care este vizitat constant de copii. Raportul care stă la baza investigației lui Tolontan datează din mai 2016 și a fost păstrat secret de conducerea Muzeului și de către Ministerul Cercetării și inovării, potrivit ziaristului. La Muzeul de Geologie doza de radiații ar fi de 20 de ori mai mare decât doza ambientală normală.
„Pe amplasamentul Muzeului de Geologie în cele 71 de puncte verificate, nu se înregistrează valori ale debitului dozei gama care să afecteze sănătatea populației”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului de Mediu după verificări făcute ieri de inspectorii de mediu. Și Institutul de Sănătate Publică dă asigurări că „nu există riscuri pentru populație”. 
Dar școlile și facultățile evită muzeul, iar vecinii de la Institutul de Istorie, aflat în apropiere, spun că au bolnavi de cancer.

 

Giganţii elicopterelor se bat pe România (Adevărul)

Francezii de la Airbus şi americanii de la Bell Helicopter concurează pentru piaţa elicopterelor din România. Nevoia tot mai acută a ţării noastre de a înlocui flota de elicoptere Puma învechite a atras atenţia producătorilor francezi şi americani, care se luptă să obţină un contract cu Guvernul.
În timp ce Airbus aşteaptă doar un semn favorabil din partea autorităţilor române pentru a produce primul aparat de zbor chiar în fabrica din Ghimbav, ţel care poate fi atins cel mai devreme la finalul anului viitor, Bell Helicopter vrea să folosească piese produse la Braşov pentru a livra elicoptere Viper. 
Flota României de elicoptere este formată din aparate de zbor vechi de peste 45 de ani, ale căror motoare sunt slabe şi depăşite. 

 

E vremea lui Contra! (Gazeta Sporturilor)

Mutu și-a impus voința: Andone dat afară, „Guriță” la un pas să preia Dinamo.
Cosmin Contra a fost chemat azi de urgență din Spania de bunul său prieten Adrian Mutu pentru a prelua Dinamo și a forța accesul în play-off. Varianta de rezervă e Claudiu Niculescu.

 
Revista presei românești - 15 februarie 2017