Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Referendum: Condamnații penal pot ocupa funcții publice? (România Liberă)

Sabina Fati, ziarist la România Liberă, propune ca întrebarea la referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis să fie una directă: "Sunteți de acord ca persoanele condamnate pentru corupție să ocupe funcții publice?"

Cât de justificată este ancheta Protecţiei Copilului din Piaţa Victoriei. Aspecte legale şi morale (Adevărul) - 10 concluzii ale studiului despre afacerile firmelor româneşti vs. multinaţionale (Ziarul Financiar) - Plecarea lui Andone (Gazeta Sporturilor)

Cât de justificată este ancheta Protecţiei Copilului din Piaţa Victoriei. Aspecte legale şi morale (Adevărul)

Protecţia Copilului a pus sub lupă părinţii care au venit cu cei mici la proteste. 
Totul a început după ce ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că protestatarii care au venit cu copii la miting ar trebui să realizeze că sunt „iresponsabili“, pentru că îi duc într-o „zonă de război“. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC) s-a simţit obligată să demareze o anchetă pentru a stabili în ce măsură părinţii şi-au folosit copiii pentru interesul propriu sau i-au pus în pericol. Ancheta este însă lipsită de sens, atrag atenţia specialiştii care spun că autorităţile statului ar trebui să se ocupe de cazurile copiilor puşi să cerşească sau care sunt trimişi cu forţa la muncă.

 

Referendum:Condamnații penal pot ocupa funcții publice? (România Liberă)

Plebiscitul gândit de Klaus Iohannis a intrat în linie dreaptă după votul din Parlament. PSD & ALDE speră că întrebarea pe care o va pune președintele nu-i va convinge pe oameni să meargă la vot și că șeful statului va suferi o dublă înfrângere: că absența de la referendum va arăta dezinteresul românilor față de lupta anticorupție și că legitimitatea lui Iohannis va putea fi pusă în acest fel la îndoială.
Liderii coaliției de guvernământ cred că președintele va veni la referendum cu o întrebare banală, care nu va naște pasiuni și controverse, dar socoteala lor e ruptă de realitate, la fel ca reacția pe care au avut-o în fața protestelor declanșate de Ordonanța de Urgență nr. 13. Or, tocmai aceste proteste anunță o mobilizare substanțială a electoratului.
E posibil ca inclusiv o parte din electoratul PSD să participe la referendumul inițiat de Klaus Iohannis dacă întrebarea care va fi pusă este directă:
Sunteți de acord ca persoanele condamnate pentru corupție să ocupe funcții publice?
– Da
– Nu
Pentru slujbe dintre cele mai mărunte, angajatorii cer un cazier curat. Și atunci, dacă un liftier sau o femeie de serviciu trebuie să demonstreze că nu a suferit o condamnare penală, pentru a primi un post cu răspundere mică și remunerație modestă, de ce să nu fie aceleași cerințe și pentru un demnitar, întreabă în editorial Sabina Fati.Integral în România Liberă.

 

O concluzie surprinzătoare: Capitalul privat românesc raportează un profit de trei ori mai mare decât cel străin, la afaceri egale. Care sunt cele 10 concluzii ale studiului despre afacerile firmelor româneşti vs. multinaţionale (Ziarul Financiar)

Firmele cu capital privat românesc au rămas în 2015 la o pondere de 47% din cifra de afaceri pe economie, iar cele străine la 49%, însă profitul firmelor româneşti a fost de 27 mld. lei, triplu faţă de străini. Datele apar în a doua ediţie a studiului „Capitalul Privat Românesc“ realizat de ZF cu sprijinul PIAROM - Patro­natul Investito­rilor Au­toh­toni din România.
Firmele private româneşti au peste 50% din business în construcţii, agricultură, restaurante şI hoteluri, servicii private de sănătate, transporturi, industrie alimentară, comerţul cu amănuntul şI ridicata, arhitectură, mobilă şI servicii de contabilitate.
Firmele străine domină au peste 50% din business în aproape toate sectoarele industriale.
Firmele private româneşti au angajat cu 60.000 mai mulţI salariaţi în 2015, pe fondul creşterii afacerilor; firmele străine raportează cu 2.000 de angajaţi mai puţin...
Continuarea în Ziarul Financiar.

 

Plecarea lui Andone (Gazeta Sporturilor)

După nici 10 luni de colaborare, Dinamo a renunțat la serviciile lui Ioan Andone, cel mai titrat antrenor din Liga 1, cu 7 trofee în vitrină. Între altele, a realizat eventul cu Dinamo în 2004 și l-a repetat în 2008 cu CFR Cluj.
Evident că Andone poartă mare parte din răspundere pentru evoluțiile și rezultatele slabe ale „haitei”. Dar el poate invoca și numeroase circumstanțe atenuante, o conjunctură nefavorabilă. Cea dintâi ar fi aceea că lotul a pierdut serios din valoare, din greutate, când i-a dat pe Gnohere, Lazăr și Rotariu, ca să-i ia în compensație pe Bawab, Bumba, Dielna și Rivaldinho.
Când vinzi ce ai mai bun, e clar că te gândești mai mult la buzunar decât la performanță. Puțin îți propui, cu puțin te alegi, scrie Ovidiu Ioanițoaia.

 
Revista presei românești - 16 februarie 2017