Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pleacă ai noștri, vin ai noștri. Cine sunt „nemuritorii“ de la vârful politicii (România Liberă)

victor_ciorbea_avocatul_poporului.jpg

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a fost instalat în funcție, în 2014, cu sprijinul PSD. În 2012 însă Ciorbea era parlamentar PNL.

Grindeanu anunţă, de la Bruxelles, că ar putea propune un independent la Justiţie (Gândul) - La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor (Adevărul) - Petrom se uită după achiziţii regionale şi revine la investiţii de 1 mld. € după trecerea pe profit (Ziarul Financiar) - Tiki-Taka. Astra – Genk 2 la 2 (Gazeta Sporturilor)

Grindeanu anunţă, de la Bruxelles, că ar putea propune un independent la Justiţie (Gândul)

Premierul Sorin Grindeanu ia în calcul nominalizarea unui independent la Ministerul Justiţiei, o propunere în acest sens urmând a fi făcută săptămâna viitoare.Anunţul a fost făcut de şeful Guvernului, la Bruxelles, după o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
La rândul său, Timmermans a comentat că „este bine că ordonanţa 13 a fost retrasă”. „Este bine că Guvernul vrea să armonizeze legislaţia naţională cu normele UE, dar acest lucru trebuie făcut transparent” a spus oficialul european, în contextul în care Guvernul şi-a motivat demersul de modifica prin OUG legea penală prin faptul că trebuie transpusă în legislaţa naţională o directivă europeană.  
Referindu-se la MCV, oficialul european a spus că România se află ”pe ultima sută de metri a maratonului” și că ”Totul depinde de alergător.” 
Sorin Grindeanu a reiterat poziţia fermă de a continua lupta împotriva corupţiei. ”Eu pot să vă asigur de dorinţa noastră de a avea viteza corectă, astfel încât următorul raport să fie unul foarte bun. Îmi doresc 2019 fără MCV”, a mai spus premierul român.

 

Pleacă ai noștri, vin ai noștri. Cine sunt „nemuritorii“ de la vârful politicii (România Liberă)

Relațiile la nivel înalt și jocurile de culise le permit unor demnitari să supraviețuiească mai multor schimbări de guverne. Bătăliile politice între partide generează atacuri și acuzații reciproce dar, la adăpostul declarațiilor de fațadă, există și personaje care își conservă pozițiile sau obțin altele la fel de avantajoase. Aceștia au grijă să își cultive relațiile cu toate partidele sau reprezintă anumite interese ale unor personaje de umbră, cultivate de toate regimurile.
VICTOR CIORBEA deține, din 2014, postul de Avocat al Poporului fiind instalat în funcție cu sprijinul PSD. Ciorbea s-a arătat sensibil la doleanțele PSD – nu a contestat nicio ordonanță a lui Victor Ponta și a contestat una singură a lui Sorin Grindeanu (OUG 13) după ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă. Cariera anterioară a lui Ciorbea a fost construită pe un mesaj anti-PSD. În 1996, el a câștigat Primăria Capitalei în dauna lui Ilie Năstase (PSD), iar la sfârșitul anului a devenit premier din partea CDR. În 2012 a devenit parlamentar PNL. 
Un alt exemplu este MARIUS NICA, fost ofițer MapN, care a devenit consilier în Guvernul Grindeanu, după ce a ocupat funcții în cabinetele Ponta și Cioloș.

 

La loc comanda. Condiţii noi pentru călătoriile „gratuite” cu trenul ale studenţilor (Adevărul)

Aleşii s-au răzgândit. Comisia de Buget din Senat a amendat legea de aprobare a Ordonanţei care le permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul. Parlamentarii s-au gândit că ar fi mai bine ca studenţii să poată călători gratuit doar pe distanţele dintre localitatea de domiciliu şi cea în care se află unitatea de învăţământ frecventată.
Al doilea amendament extinde beneficiul gratuităţii călătoriilor CFR şi asupra elevilor din clasele a IX-a - a XII-a. 
Amendamentele au fost admise cu majoritate de voturi. Autorii primului amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL). Autorii celui de-al doilea amendament sunt senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Mihu Ştefan (PSD).

 

Decizie strategică: Petrom se uită după achiziţii regionale şi revine la investiţii de 1 mld. € după trecerea pe profit (Ziarul Financiar)

OMV Petrom (SNP), cea mai ma­re compa­nie petrolieră lo­ca­lă, scru­tează regiunea în că­u­tare de noi peri­metre pentru explorarea şi produc­ţia de hidrocarburi, analizează proiecte care ar putea duce la stimularea cererii interne de gaze şi este gata să semneze parteneriate pen­tru dez­vol­tarea benzi­nă­riilor într-un efort de a se adap­ta schimbărilor prin care trece sectorul energetic în general.
„Ne pregătim pentru revoluţia industrială şi energetică. Nu va fi o transformare la fel de strălucitoare precum în telecom, dar nu rămânem nici petrolistul din Dallas“ spune Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, unul dintre cei mai puternici executivi din economie. 
Compania OMV Petrom şi-a publicat ieri re­zul­tatele consolidate preliminare pen­tru 2016, dar şi noua viziune stra­te­gică pe următorii cinci ani, compa­nia reu­şind să revină pe profit şi să pună pe ma­să un set de măsuri prin care-şi va creş­te impactul regional, fără a fi afec­tat modelul de business integrat.

 

Tiki-Taka. Astra – Genk 2 la 2 (Gazeta Sporturilor)

Astra a obținut o remiză frumoasă și are nevoie de o victorie în Belgia pentru a ajunge în optimile Europa League. Giurgiuvenii au fost conduși de două ori, dar Budescu și Takayuki au egalat după faze superbe. Japonezul a greșit ca un copil la golul doi al belgienilor, dar s-a revanșat în minutul 90.

 
Revista presei românești - 17 februarie 2017