Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(In)dependentul de la Justiție: Tudorel Toader și cine l-a inventat (România Liberă)

sabina_fati_1.jpg

Ziarista Sabina Fati
Sursa imaginii: 
Facebook/Sabina Fati

E-mailuri care demonstrează cum marii distribuitori livrează intenționat mai puține medicamente (tolo.ro) - Ghinion! Soții Iohannis au pierdut definitiv casa din Sibiu (Jurnalul Național) – Copiii au ajuns să meargă la școală în trei schimburi. Clasele au și 34 de elevi - Ziua merg la serviciu, noaptea salvează vieți (Adevărul)

(In)dependentul de la Justiție: Tudorel Toader și cine l-a inventat (România Liberă)

„Un tehnocrat bun pentru PSD & ALDE este un prieten de partid, cineva care are cel puțin un schelet în dulap, cineva care a primit favoruri, pe care a venit vremea să le întoarcă”, notează Sabina Fati în editorialul României Libere de astăzi..
„Tudorel Toader, ministrul independent al Justiției, este un vechi amic al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu ajutorul căruia a și primit, de altfel, pentru zece ani un fotoliu la Curtea Constituțională. În momentele-cheie, ca judecător constituțional, Toader a știut cum să întoarcă spatele legii pentru a le da dreptate celor care l-au numit: s-a întâmplat în 2012, când s-a pronunțat pentru validarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, deși nu exista cvorum, iar în 2016 a fost de partea celor care au reformulat abuzul în serviciu, o decizie a Curții care va duce la modificarea Codurilor Penale, probabil în sensul în care a făcut-o Guvernul cu Ordonanța de Urgență 13...
Chiar dacă independența lui Tudorel Toader este mai degrabă de fațadă, e mai puțin probabil ca fostul judecător de la CCR să poată fi folosit pe post de kamikaze, cum s-a întâmplat cu predecesorul său. Toader este un personaj rațional, cu obiective incerte și oportuniste, care va încerca să nu-și compromită cariera, dar care va fi nevoit să răspundă la comenzile celor care l-au inventat”.

 

Criza din farmacii (tolo.ro)

E-mailuri care demonstrează cum marii distribuitori livrează, în mod intenționat, mai puține medicamente, exact din cele necesare pacienților!
Ca să le livreze în proporție de 30% ceea ce cer oamenii, Farmexpert obligă farmaciile să ia 70% dintre medicamentele scumpe sau care se vând greu. Într-un raport oficial, se recunoaște că practica e generalizată!

 

Ghinion! Soții Iohannis au pierdut definitiv casa din Sibiu (Jurnalul Național)

După 17 ani de procese, familia prezidențială a pierdut definitiv casa din centrul Sibiului care îi aducea cele mai mari venituri, imobilul fiind închiriat de ani buni unei bănci comerciale. Din 2001, anul închirierii casei, soții Iohannis și-au sporit veniturile cu peste 320.000 de euro, bani pe care ar putea fi obligați să îi returneze după respingereea contestației în anulare de către Curtea de Apel București. Cum au dobândit soții Iohannis imobilul respectiv citiți în JN.

 

Realitatea din educaţie. La nouă şcoli din Bucureşti, copiii au ajuns să meargă în trei schimburi la şcoală, iar în 80% din cazuri merg în două schimburi. Clasele au şi 34 de elevi (Ziarul Financiar)

Creşterea numărului de locuinţe noi din Capitală nu a ţinut cont de infra­structura educa­ţională, astfel că s-a ajuns în si­tuaţia în care, în anumite zone, copiii merg la şcoală în trei schimburi. În plus, adesea efectivele de elevi depăşesc 30 de copii într-o clasă, deşi legea învăţă­mântului spune clar că într-o clasă nu pot învăţa mai mult de 25 de copii.
În prezent, în nouă şcoli din Bucureşti care au ciclul de învăţământ primar copiii merg în trei schimburi la şcoală, în 338 de unităţi există câte două schimburi şi doar în 74 este un singur schimb, potrivit datelor de la Inspec­toratul Şcolar al Capitalei. 

 

Ziua merg la serviciu, noaptea salvează vieți (Adevărul)

Dacă vrei să salvezi vieţi, pompierii te iau în echipa lor să participi la misiuni. Este imboldul care a determinat sute de români din toată ţara să participe la proiectul pompierilor „Alege să fii salvator din pasiune!“. 
La curs, voluntarii învaţă să acorde primul ajutor, să facă resuscitări şi descarcerări. Ei vor putea însoţi echipajele de pe ambulanţele SMURD abia după ce trec examenul practic în faţa unui medic de la Spitalul Floreasca. La momentul actual, ISU Bucureşti-Ilfov are 29 de voluntari care participă la cursuri de pregătire, urmând ca după finalizarea acestora să facă echipă cu pompierii profesionişti.

 
Revista presei românești - 23 februarie 2017