Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NOUA SCHEMĂ de salarizare, pregătită de Ministerul Muncii (Gândul)

olguta_vasilescu.jpg

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu,declară că cele mai mari majorări vor fi făcute în cazul salariilor cuprinse între 1.750 şi 4.000 de lei, unde se încadrează 60% dintre bugetari.

Dosar penal pentru Autostrada Transilvania. Jumătate de miliard de euro, prejudiciu în cazul Bechtel (Evenimentul Zilei) - Dosarul violenţelor de la protestele din Piaţa Victoriei (Adevărul) - Scurt manual pentru primărița Gabriela Firea despre cum se poate decongestiona, cu bani puţini, traficul din București (România Liberă) -   Dezvăluiri despre un meci memorabil: "Dacă nu câştigam, aş fi fost dat afară și de la Steaua, dar și din România!" (Gazeta Sporturilor)

NOUA SCHEMĂ de salarizare, pregătită de Ministerul Muncii. Care va fi cel mai mic salariu şi cât va câştiga cel mai bine plătit bugetar (Gândul)

Salariul minim brut în sistemul bugetar va fi de 1.750 de lei, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, majorările urmând a fi făcute în trei trepte, a declarat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, într-un interviu pentru Mediafax.
Cele mai mari majorări vor fi făcute în cazul salariilor cuprinse între 1.750 şi 4.000 de lei, unde se încadrează 60% dintre bugetari.
De asemenea, modificări  vor fi şi în cazul aleşilor locali, primarii urmând a avea trei trepte de salarizare. Primarul General al Bucureştiului  va avea salariu de ministru.

 

Dosar penal pentru Autostrada Transilvania. Jumătate de miliard de euro, prejudiciu în cazul Bechtel (Evenimentul Zilei)

Inspectorii din Ministerul de Finanțe susțin că cei care au condus Compania de Drumuri au gestionat prost contractul de construire a autostrăzii. Prejudiciu: 525 milioane de euro. 
Concluziile inspectorilor după trei ani de verificări:
Compania de drumuri nu a demarat și nu a derulat o procedură de negociere cu firma Bechtel International Inv, fapt care a condus la încheierea unui contract cu clauza păguboase pentru statul român,
Au fost eliminate șase părți din contract la  renegociere fără scăderea sumei aferente,
Negocierea defectuoasă a termenilor și clauzelor de reziliere a contractului.
Americanii au încasat peste 1,2 miliarde de euro deși au terminat doar puţin peste 50 de kilometri din cei 415 km ai Autostrăzii Transilvania.
Contractul cu Bechtel a fost încheiat în 2003, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, şi reziliat în 2013, când şef al CNADNR era Mircea Pop, iar ministrul transporturilor era Dan Șova.

 

Dosarul violenţelor de la protestele din Piaţa Victoriei (Adevărul)

Ancheta în cazul violenţelor de la protestele din Piaţa Victoriei, din noaptea de 1 spre 2 februarie, avansează încet, dar sigur. Joi dimineaţă, poliţiştii Capitalei, însoţiţi de jandarmi, au făcut mai multe descinderi acasă la persoane bănuite că au fost implicate în incidente. În total, au fost făcute percheziţii la 13 adrese şi au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere. Anchetatorii au găsit destule probe incriminatoare. Peste 3.000 de materiale pirotehnice, ce urmează a fi expertizate, au fost ridicate din locuinţele suspecţilor. Anchetatorii au adus la audieri peste 20 de persoane, iar 8 au fost reţinute pentru 24 de ore.

 

Scurt manual pentru primărița Gabriela Firea despre cum se poate decongestiona, cu bani puţini, traficul din București: Investiţii minime, eficacitate garantată, dar lipseşte voinţa politică (România Liberă)

Bucureştiul este oraşul european cu cel mai aglomerat trafic, potrivit unui studiu realizat de compania Tom Tom. „România liberă“ vă prezintă un set de soluţii care pot decongestiona aproape instant circulaţia în Capitală. Unele dintre acestea nu necesită deloc bani, iar altele o investiţie minimă.
Ce se poate face: benzi unice pentru transportul în comun (modelul parizian pare potrivit), interzicerea virajului la stânga pe marile artere ( o idee venită de la New York), sistem feroviar de transport urban (Bucureştiul are o reţea de căi ferate abandonată, care ar putea fi utilizată pentru preluarea fluxurilor de călători. Sunt necesare investiţii), interzicerea parcării camioanelor, microbuzelor şi autocarelor pe domeniul public, taxă de acces în centrul oraşului. 
În afară de aceste măsuri care pot fi implementate într-un timp extrem de scurt şi care nu presupun investiţii serioase, Primăria Capitalei şi Ministerul Transporturilor trebuie să mai acţioneze şi în alte direcţii. Este vorba de reînnoirea flotei RATB (ultimele tramvaie au fost cumpărate în anii ´80), extinderea reţelei de metrou, lărgirea Şoselei de Centură măcar la două benzi pe sens (London Orbital are porţiuni şi cu şase benzi pe sens) şi lista ar putea continua.  

 

Dezvăluiri despre un meci memorabil: "Dacă nu câştigam, aş fi fost dat afară și de la Steaua, dar și din România!" (Gazeta Sporturilor)

Azi se împlinesc fix 3 decenii de la meciul în care Steaua o bătea la Monte Carlo pe Dinamo Kiev, scor 1-0, şi cucerea al doilea trofeu european, Supercupa.
Anghel Iordănescu a rememorat pentru GSP momentele de dinainte, în care conducerea Ministerului Apărării i-a cerut, pe un ton imperativ, în biroul lui Ilie Ceauşescu: "Dacă nu baţi URSS-ul, să nu te mai întorci în ţară!".

Revista presei românești - 24 februarie 2017