Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD pregăteşte contraatacul la referendumul lui Iohannis. „Familia tradiţională“ se luptă cu Justiţia (Adevărul)

iohannis-dragnea.mo4h3iud91.jpg

Președintele Klaus Iohannis și liderul PSD Liviu Dragnea la consultările de la Cotroceni, deccembrie 2016

Plagiate.ro acuză: Pagini copiate integral în doctoratul șefei DNA (România Liberă) - Fuga în Egipt (Jurnalul Național) - Piața muncii, încotro? Doar unu din zece angajați români câștigă peste 5.000 de lei brut pe lună (Ziarul Financiar)

PSD pregăteşte contraatacul la referendumul lui Iohannis. „Familia tradiţională“ se luptă cu Justiţia (Adevărul)

În vreme ce îl sfătuiesc pe președinte să abandoneze ideea unui referendum pe tema Justiției, liderii PSD contraatacă din Parlament: au inițiat modificarea în regim de urgență a Legii referendumului și grăbesc procedurile de adoptare a legii de modificare a Constitiției, care va fi supusă, la rândul ei, unui alt referendum.
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, a iniţiat, la finalul săptămânii trecute, un proiect de completare a Legii referendumului. Demersul nu se aplică oricărui tip de referendum, ci, în mod specific, doar referendumului de revizuire a Constituţiei. Spre exemplu, se mai pot organiza referendumuri pentru demiterea preşedintelui, demiterea unui primar sau pe alte teme de interes naţional, la cererea preşedintelui.
Cu ce vine în plus Şerban Nicolae? Precizează ziua exactă a consultării populare: duminica. „Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 (alin. 3) din Constituţia României, calculată de la data publicării în Monitorul Oficial al României“.
Potrivit unor surse social-democrate, proiectul depus de Şerban Nicolae are bătaie mai lungă. „Este un fel de a-i spune preşedintelui că dacă va insista cu Referendumul inutil pe tema Justiţiei, care costă şi o grămada de bani, vom organiza şi noi imediat Referendumul pe tema familiei tradiţionale“, a declarat un vicepreşedinte PSD pentru „Adevărul“, idei expuse în trecut şi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

 

Plagiate.ro acuză: Pagini copiate integral în doctoratul șefei DNA (România Liberă)

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu scapă de acuzația de plagiat, după ce Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) a dat în judecată Ministerul Educației pentru a obține reanalizarea tezei de doctorat a Laurei Codruța Kövesi. GRAUR a efectuat propria analiză și a constatat că există pasaje copiate în cel puțin 23 de pagini din lucrarea șefei DNA. Profesorul universitar Dorin Isoc afirmă că nu există plagiat parțial. 
Pe 8 decembrie 2016, Laura Codruța Kövesi primea un verdict de neplagiat de la Consiliul Naţio-nal de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), în urma analizei unei sesizări depuse pe 13 octombrie. Tot pe 13 octombrie, însă, depunea o sesizare de plagiat și Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară de la Cluj, organizație care a creat și administrează și portalul -plagiate.ro. Totuşi, sesizarea GRAUR nu a fost niciodată analizată, deși a fost depusă chiar înaintea celei cercetate deja de către CNATDCU.
Integral în RL.

 

Fuga în Egipt (Jurnalul Național)

România se situează pe primul loc în Europa în privința numărului de pacienți cu hepatită C, însă pe ultimele locuri la tratament. În ciuda numeroaselor promisiuni făcute de oficialii din sănătate în ultimii ani, dintre cei peste 600.000 de bolnavi, cât se estimează că sunt în țara noastră, doar 5.000 dintre pacienții cu forme foarte grave ale bolii au primit noua terapie fără interferon decontată de stat. Cei care își permit au început să apeleze la companiile de turism medical ți să se trateze în spitale din Egipt.

 

Piața muncii, încotro? Doar unu din zece angajați români câștigă peste 5.000 de lei brut pe lună (Ziarul Financiar)

Peste 360.000 de angajați români, adică 9% din total, câștigă peste 5.000 de lei brut pe lună (3.500 de lei net), aceștia fiind cel mai bine plătiți angajați din economie. Circa 4 milioane de salariaţi din eco­no­mie  au lucrat o lună completă, cu normă de 8 ore pe zi anul trecut. În 2016, în nouă sectoare de activitate sala­ri­ile medii au depăşit 5.000 de lei brut pe lună: servicii IT, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie, serviciile anexe extracţiei, bănci, asigurări, transporturi aeriene, fabricarea produselor din tutun şi activităţile de editare.
Ironic, Dragnea şi PSD vor ajunge tot la mâna multinaţionalelor pentru 100 de euro în plus la salariu: Asta dacă vor ca toţi românii să trăiască mai bine, comentează directorul editoral ZF Cristian Hostiuc.

 
Revista presei românești - 27 februarie 2017