Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa cu două viteze, scenariu oficial la Bruxelles. România rămâne pe o orbită de pe care se poate şi eşua (Ziarul Financiar)

De ce vrea Tăriceanu să o elimine pe Kövesi? Și cum poate scăpa Dragnea de pedeapsă (România Liberă) - Goana după pensie: românii au dat 9 milioane de euro pe vechime (Jurnalul Național) - Statistica neagră a unui sistem nereformat de 25 de ani. „În România rămâi condamnat pe viaţă” (Gândul) - Dog show (Gazeta Sporturilor)

Europa cu două viteze, scenariu oficial la Bruxelles. România rămâne pe o orbită de pe care se poate şi eşua (Ziarul Financiar)

În 25 martie, când UE va serba 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma care a pus bazele Comunităţii Europene, preşedintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker va veni cu un „plan“, „o propunere“, în orice caz va veni cu „ceva“ care va fi supus meditaţiei statelor membre.
O schiţă a fost prezentată ieri de Juncker în Parlamentul European şi nu este deloc clar dacă el va veni cu ceva nou pe 25 martie. O schiţă ce conţine cinci propuneri, de la păstrerea statu-quo-ului până la o integrare în grade diferite.
Dar în spatele acestor propuneri se bănuieşte că se ascunde „ceva“. Acel „ceva“ ar urma să schimbe fundamental croiala Uniunii, modul ei de funcţionare, modalitatea de luare a deciziilor. Şi ar urma, potrivit susţinătorilor schimbărilor de profunzime, să „salveze“ Uniunea, supusă acum unor grave presiuni provocate de îndelunga criză economică, de Brexit, de imigraţie sau oboseala extinderii care au ca efect creşterea sentimentului antieuropean şi a populismului. Viitoarea Uniune Europeană ar urma să aibă un „nucleu“, „cercuri“ şi „orbite“. „Iar de pe orbite se poate şi eşua“, spune cu subînţeles Vasile Puşcaş, profesor la Babeş-Bolyai, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană în perioada în care au fost încheiate negocierile de aderare.
La Bucureşti puţin sunt cei conectaţi la aceste dezbateri. Dar dintre cei care cunosc ceva mai multe detalii nu puţini privesc cu teamă la ce se croieşte acum pentru viitor. Ultima variantă de Uniune: nucleul, compus din statele membre ale zonei euro (şi poate nu din toate aceste ţări); primul cerc, compus din statele noneuro, şi al doilea cerc, format din statele din afara UE. Însă diferenţele nu vor fi foarte mari între cele două ceruri, materialul „izolant“ fiind plasat între nucleu şi cercuri.

 

De ce vrea Tăriceanu să o elimine pe Kövesi? Și cum poate scăpa Dragnea de pedeapsă (România Liberă)

"În 2005, folosindu-se de funcția sa de premier și mizând pe relația amicală pe care o avea atunci cu Traian Băsescu, a încercat să-l scape pe prietenul lui Dinu Patriciu de justiție, în 2007 a cerut plecarea Monicăi Macovei din Guvern, sătul de reformele ei anticorupție, și a guvernat până în 2008 cu susținerea PSD, acum vrea plecarea Laurei Codruța Kövesi", reamintește Sabina Fati în editorialul României Libere de astăzi.
"Tăriceanu vorbește de câte ori are ocazia despre inutilitatea Direcției Naționale Anticorupție, instituție pe care o etichetează „nedemocratică“. „Cancerul corupției de putere“ pornește de la DNA și tinde să cuprindă „întreg sistemul“, spune Tăriceanu atunci când din funcția de președinte al Senatului solicită demisia Laurei Codruța Kövesi. Pretextul folosit este hotărârea Curții Constituționale care a decis că DNA și-a depășit competențele atunci când a început să verifice dreptul Guvernului de a adopta Ordonanța de Urgență nr. 13...
Președintele Senatului are în spatele lui susținerea întregii majorități parlamentare atunci când vorbește despre demisia șefei DNA, chiar dacă Liviu Dragnea l-a contrazis, ca în jocul cu polițistul bun și polițistul rău. Decapitarea DNA este una dintre principalele mize ale PSD și ALDE, numai că domnul Tăriceanu e prea grăbit și prea nervos după ce l-au trădat mai mulți apropiați pe care credea că se poate baza. Și el, și Liviu Dragnea speră să scape în cele din urmă cu ajutorul Legii grațierii, care avansează rapid în Parlament"... Integral în România Liberă. 

 

Goana după pensie: românii au dat 9 milioane de euro pe vechime (Jurnalul Național)

Românii care vor să-și cumpere vechime pentru a completa perioadele lipsă din stagiul de cotizare mai au doar două uni la dispoziție pentru a beneficia de prevederile Legii 186/2016. În cele 4 luni care au trecut de la intrarea în vigoare a acestei legi, au încheiat contracte pentru acoperirea perioadelor lipsă circa 8 mii de persoane. Contribuția medie  a fost de 5.000 de lei. Cei mai mulți cotizanți au fost din București.

 

Statistica neagră a unui sistem nereformat de 25 de ani. „În România rămâi condamnat pe viaţă” (Gândul)

Patru din 10 oameni care au ajuns într-o închisoare din România se vor întoarce acolo. O statistică neagră arată că reabilitarea de după gratii nu poate ajuta omul când este eliberat. Încercăm să înţelegem fenomenul într-un material din campania DIZGRAŢIAŢII.
Majoritatea penitenciarelor desfăşoară cursuri de specializare în diverse meserii, precum dulgher, fierar, lăcătuş sau cofetar şi oferă o diplomă, sau chiar un atestat.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor oferă posibilitatea încheierii unor contracte de prestări servicii, având ca obiect folosirea la muncă, în condiţii avantajoase, a unor persoane private de libertate.
Problema este însă după eliberare deoarece foarte puţini angajatori oferă o slujbă unui fost puşcăriaş, indiferent câte diplome are şi cât de bine pregătit este. Nici statul nu se interesează de soarta celui care vrea să se reintegreze, nu îi oferă niciun sprijin şi nici angajatorii nu au parte de facilităţi, aşa cum se întâmplă în cazul firmelor care încheie contracte cu penitenciarele.

 

Dog show (Gazeta Sporturilor)

Dinamo e în finala Cupei Ligii, după ce a umilit-o pe Steaua, 7-2 la general.
Câinii nu au avut nicio emoție în fața rivalei, deși Contra a folosit mai multe rezerve. Roș-albaștrii au ajuns la 10 meciuri consecutive fără victorie în Derby de România.  

Revista presei românești - 2 martie 2017