Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şerban Nicolae vrea să suspende pentru o lună aproape tot Codul Penal (Adevărul)

serban_nicolae.jpg

Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae a propus câteva amendamente care graţiază integral faptele de corupţie prevăzute de Codul Penal, dar şi de alte legi anticorupţie.
Sursa imaginii: 
digi24.com

Mitul destrămat al "asistaţilor social" (Ziarul Financiar) - Mugur Isărescu, sursa „Manole” a Securității (România Liberă) - S-a furat ca-n codru pentru salubrizarea Capitalei: 59 de milioane de euro, achitate ilegal! (Evenimentul Zilei)

Şerban Nicolae vrea să suspende pentru o lună aproape tot Codul Penal. Condamnările la 10 ani, tăiate la jumate. Ce politicieni scapă de puşcărie (Adevărul)

Liderul senatorilor PSD a propus câteva amendamente care graţiază integral faptele de corupţie prevăzute de Codul Penal, dar şi de alte legi anticorupţie. 
Iniţiativa lui Şerban Nicolae graţiază luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, abuzul în serviciu şi conflictul de interese, fapte prevăzute atât de vechiul Cod Penal, cât şi de noul Cod Penal, întrucât, în sistemul judiciar, funcţionează legea penală mai favorabilă. Spre exemplu, dacă cineva a săvârşit o infracţiune acum 10 ani, iar între timp noul Cod Penal prevede o pedeapsă mai drastică decât cea prevăzută în vechiul Cod Penal, se va aplica legea penală mai favorabilă, deci, în acest caz, pedeapsa din vechiul Cod Penal. 
Cea mai scandaloasă propunere cu care a venit Şerban Nicolae se regăseşte în finalul textului. Senatorul PSD susţine că „dispoziţiile prezentei legi se aplică faptelor săvârşite până la intrarea acesteia în vigoare“, iar legea intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Deci, dacă acest amendament ar fi adoptat, s-ar deschide o portiţă ideală pentru săvârşirea faptelor penale cu bună-ştiinţă. Practic, amendamentul lui Şerban Nicolae le oferă şansa infractorilor să afle din lege ce infracţiuni se graţiază şi să le poată comite în intervalul de o lună, ştiind că oricum vor fi graţiaţi.
Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Nicuşor Constantinescu (fostul preşedinte al CJ Constanţa), Adrian Severin (fost europarlamentar PSD) şi Cristian Poteraş (fost primar PDL al Sectorului 6) sunt doar câţiva dintre liderii politici care s-ar bucura de legea lui Şerban Nicolae.

 

Mitul destrămat al "asistaţilor social". Romania are 6,5 milioane de beneficiari de asistenţă socială, dar mai mult de jumătate dintre aceştia sunt copii sau mame (Ziarul Financiar)

Statul cheltuieşte anual 10 miliarde de lei cu cei 6,5 milioane de romani care primesc bani din "beneficiile şi serviciile de asistenţă socială. 3,7 milioane (adică 57% din total) sunt copii care primesc alocaţie de stat până la 18 ani (sau până cand termină liceul), iar 1,55 milioane (24% din total) sunt persoane cu dizabilităţi sau persoane care îngrijesc oameni cu dizabilităţi. De asemenea, aproape 280.000 de persoane primesc alocaţii pentru susţinerea familiei (sume acordate familiilor monoparentale sau celor în cadrul cărora veniturile salariale per membru de familie sunt foarte mici), iar 138.000 sunt persoane care primesc indemnizaţie pentru creşterea copiilor.
„Este o exagerare atunci cand se spune că Romania este un stat social, pentru că nu este deloc aşa, din contră. Dar există o problemă, pentru că nu este reglementat deloc bine fondul prin care se alocă aceste sume”, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.
Să mai spunem  că dacă în Romania 3,2% din cheltuielile guvernamentale sunt alocate beneficiilor pentru familie şi copii (alocaţiile copiilor, indemnizaţiile pentru mame, alocaţiile pentru susţinerea familiei etc.), Germania alocă, pentru acelaşi tip de beneficii, 3,6% din cheltuielile guvernamentale, iar Franţa 4,4% din cheltuieile statului, potrivit datelor Eurostat.

 

Mugur Isărescu, sursa „Manole” a Securității (România Liberă)

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. Turnătoriile sursei „Manole” vizau în special diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomații cel mai des întâlniț ierau cei americani și britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de notele pe care actualul guvernator BNR le trimitea UM 0195. Potrivit RL, Isăreescu ar fi semnat zeci de note despre colegi și diplomați pentru Securitatea ceaușistă. Ziarul publică fișa contrainformativă a lui Constantin-Mugurel Isărescu. Guvernatorul nu a fost verificat din oficiu de CNSAS.

 

S-a furat ca-n codru pentru salubrizarea Capitalei: 59 de milioane de euro, achitate ilegal! (Evenimentul Zilei)

Inspectorii s-au îngrozit când au pus pe hârtie ce au constatat în 2016. În anul fiscal 2015, prejudiciile găsite la instituțiile publice locale au atins un record. S-a furat ca-n codru!

 
Revista presei românești - 7 martie 2017