Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele se pregăteşte, din nou, să greşească. Ce i-aş face dacă aş fi PSD-ist (Adevărul)

liviu.jpg

Ziaristul Liviu Avram redactor șef adjunct Adevărul
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Şerban Nicolae nu e singur, are ajutoare. Cine sunt senatorii care contribuie la graţierea şi compensarea deţinuţilor (Gândul) - De ce au angajaţii români salarii de şase ori mai mici decât nemţii, dacă productivitatea este la jumătate? (Ziarul Financiar) - Vrea și libertatea și banii (Gazeta Sporturilor)

Preşedintele se pregăteşte, din nou, să greşească. Ce i-aş face dacă aş fi PSD-ist (Adevărul)

„Klaus Iohannis a anunţat oficial - şi nu doar pe surse - că a lăsat-o mai moale cu referendumul. Mă întreb dacă nu cumva preşedintele repetă o greşeală pe care a mai făcut-o şi acum doi ani, pornind de la premisa – eronată – că partenerii săi de dialog, fie ei amici sau adversari politici, sunt oameni oneşti, de bună credinţă şi fără agende ascunse. Şi, dacă tot ţine să greşească, îmi imaginez ce i-aş face dacă aş fi PSD-ist”, scrie în editorial redactorul șef adjunct Liviu Avram.
„În primul rând, aş renunţa la un atac brutal, masiv şi instituţionalizat la legile justiţiei. Aş intra în logica luptei de gherilă şi aş lansa atacuri punctuale, dar dese, din Parlament, la prevederile legale care mă interesează. aş coordona aceste inţiative de aşa manieră încât toate căile prin care preşedintele s-ar putea opune (reexaminări, atacuri la CCR) să fie epuizate către sfârşitul sesiunii parlamentare. În paralel cu acest demers legislativ, m-aş îngriji să adopt cât mai rapid legea de modificare a Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie. Lucru care - surpriză! - se întâmplă deja. Iar la finalul sesiunii parlamentare, i-aş pune preşedintelui în braţe o sumedenie de modificări la legile penale cu care el nu este de acord, dar pe care va fi obligat să le promulge, başca un referendum deja organizat. Şi i-aş spune: „Domnule preşedinte, dacă nu vă convin legile astea, convoacă matale un al doilea referendum în plină perioadă de concedii, să te văd cum aduci lumea la vot”.
Amânarea referendumului este o uriaşă nedreptate făcută chiar sutelor de mii de români care au protestat faţă de ordonanţa 13. este evident că oamenii au protestat nu doar faţă de maniera de adoptare a ordonanţei 13, ci în primul rând faţă de conţinutul ei.
Un referendum de succes convocat de preşedinte ar avea această colosală virtute: ar fi o soluţie juridică infailibilă de blocare a oricăror viitoare tentative de mutilare a legislaţiei penale. S-ar potoli şi politicienii, s-ar potoli şi strada, n-ar mai trebui să stăm zi de zi cu temerea că mai vine câte-un Şerban Nicolae sau vreun altul să rescrie legislaţia după cum i-o cer interesele”. Integral în Adevărul.

 

Şerban Nicolae nu e singur, are ajutoare. Cine sunt senatorii care contribuie la graţierea şi compensarea deţinuţilor (Gândul)

Senatorul Şerban Nicolae (PSD), preşedintele Comisiei Juridice din Senat unde marţi s-au dezbătut proiectul legii graţierii şi cel privind compensarea cu zile în minus la pedeapsă a deţinuţilor care stau în condiţii de detenţie necorespunzătoare, nu este singurul autor de amendamente controversate în acest domeniu, cum ar fi cel al includerii unei mini-amnistii mascate, de 30 de zile, în legea graţierii – în ideea că graţierea se aplică faptelor, nu pedepselor, comise până la intrarea în vigoare a legii respective, lucru care se întâmplă însă abia la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. El beneficiază de ajutor şi din partea altor senatori PSD, UDMR sau ALDE din Comisia Juridică, care au idei la fel de controversate. Printre ei se numără fostul prefect de Constanţa, senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu, senatorii UDMR Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna (urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu şi fals intelectual), dar şi senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu, care propune ca graţierea să se anuleze în cazul celor care nu plătesc prejudiciile stabilite de instanţă, dar doar dacă aceştia nu le plătesc „cu rea credinţă”. 
Printre altele, Tanczos Barna cere chiar graţierea faptei pentru care el este urmărit penal, falsul intelectual. Senatorii UDMR mai propun şi mutarea în arest la domiciliu a condamnaţilor la pedepse sub un an, pentru fapte comise fără violenţă, sau a celor care mai au de executat mai puţin de un an din pedeapsă, indiferent care este aceea. Senatorul PSD Brăiloiu vrea graţierea automată a condamnaţilor peste 70 de ani. O lungă listă de amendamente la legea executării pedepselor o are şi OADO, ong-ul condus de Florentin Scaleţchi, fost condamnat la închisoare pentru corupţie, care cere încadrarea la condiţii necorespunzătoare de detenţie a aproape orice neajuns din penitenciare, de la igrasie şi vechimea clădirii, la lipsa unei temperaturi constante de 19 grade în celule, indiferent de extremele anotimpurilor. Acest amendament nu a fost votat de senatori. Modificarea legii de executare a pedepselor, care oferă deţinuţilor o recompensă de 3 zile la fiecare 30 de zile din pedeapsă, executate în condiţii necorespunzătoare, a trecut de Comisia Juridică a Senatului.

 

De ce au angajaţii români salarii de şase ori mai mici decât nemţii, dacă productivitatea este la jumătate? (Ziarul Financiar)

Angajaţii români au înregistrat cea mai mare creştere a productivităţii muncii din Uniunea Europeană în ul­timul deceniu, de la un indice al productivităţii mu­n­cii de 34,2 în anul 2005 (faţă de media statelor UE de 100) la 59,4 în 2015 (din 100 - media UE), arată datele Eu­rostat, biroul de statistică al Uniunii Euro­pene. 
Cu toate acestea, decalajele salariale nu s-au atenuat cu acelaşi ritm. Astfel, în prezent, un angajat român câştigă, în medie, circa 2.000 de lei net pe lună (cca 450 de euro), de cinci ori mai puţin faţă de salariul mediu din statele Uniunii Europene. Comparativ cu angajaţii din Germania, românii câştigă de 6,4 ori mai puţin, iar faţă de angajaţii din Franţa românii câştigă de 4,8 ori mai puţin.
La nivel european, cei mai productivi angajaţi sunt irlandezii, care au un indice al productivităţii muncii per angajat de 186 (faţă de media UE de  100), iar cel mai puţin productivi sunt bulgarii, cu un indice de productivitate de 44,2 din 100.

 

Vrea și libertatea și banii (Gazeta Sporturilor)

Desființat de Becali în aparițiile tv, Reghecamf ia în calcul să plece de la Steaua, cu condiția de a nu achita despăgubiri. Tehnicianul, care i-a cerut deja soției să-i caute un angajament în zona Golfului, are o clauză de reziliere de 700.000 de euro care îl împiedică să demisioneze.

 
Revista presei românești - 8 martie 2017